Hyppää sisältöön

Saudi-Arabian kruununprinssi vahvisti asemaansa – Mihin hän pyrkii?

Öljytulojen laskiessa Saudi-Arabian kansalaiset haluavat lisää sananvaltaa hallintoon. Uusi kruununprinssi on lisännyt vapauksia, mutta myös kiristänyt toisinajattelijoiden vainoa ja vanginnut kilpailijoitaan.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa. Kuva: Oliver Douliery / EPA

Saudi-Arabiassa korruptionvastainen komitea on pidättänyt 11 prinssiä ja neljä nykyistä ministeriä. Myös neljä entistä ministeriä on vangittu.

Jatkuvuutta suosivassa Saudi-Arabiassa tällaiset äkkikäännökset ovat poikkeuksellisia.

– Pidätysten laajuus ja mittakaava vaikuttaa olevan ennennäkemätön Saudi-Arabian historiassa, arvioi tutkija Kristian Ulrichsen yhdysvaltalaisesta Ricen yliopistosta The Guardian -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Pidätykset määrännyttä komiteaa johtaa 32-vuotias Mohammed bin Salman, joka nousi kesällä kruununprinssiksi syrjäyttäen paikalta 57-vuotiaan Muhammad bin Nayefin.

Asiantuntijoiden mukaan nyt tehdyillä kiinniotoilla on hyvin vähän tekemistä korruption vastaisen taistelun kanssa. Kyse on valtapelistä, jolla maan tuleva hallitsija haluaa varmistaa asemansa.

– Tämä on oikeasti puhdistus, jolla vahvistetaan Mohammed bin Salmanin valtaa. Hän haluaa syrjäyttää viimeisen jäljellä olevansa serkkunsa, joka hallitsee puolisotilaallisia joukkoja, London school of economicsin vieraileva professori Madawi Al-Rasheed sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Suunnitelma näyttää toimivan. Al-Rasheedin mukaan Saudi-Arabiassa ei pidätysten jälkeen ole enää prinssejä, jotka pystyisivät haastamaan Salmanin vallan sotilaallisesti.

Kehen luottaa?

Autoritaarisissa valtiossa johtajat ovat aina huolissaan omasta asemastaan. Aina huoli ei ole perusteltu. Uudistusmieliselle kruununprinssille on kuitenkin viime kuukausina kertynyt lukuisia syitä vilkuilla olkansa yli.

Mohammed bin Salmanin arvioidaan saaneen kuningas Salmanin perumaan pitkään voimassa olleen naisten ajokiellon. Tälle saatiin vahvistus lokakuussa, kun kruununprinssi ilmoitti aikovansa palauttaa Saudi-Arabiaan maltillisen ja avoimen tulkinnan islamista.

Kannanotto oli uskalias, sillä hallitsevan Al Saudin suvun asema nojaa loppukädessä maan uskonoppineiden tukeen. Vuonna 1971 perustettu vanhempien uskonoppineiden neuvosto (Ulama) tarjoaa uskonnolliset perusteet maan politiikalle.

– Saudi-Arabiassa tasapaino riippuu pitkälti yhteistyöstä hallitsevan suvun ja Ulaman välillä, kiteyttää poliittisen islamin tutkija Ondřej Beránek Foreign Policy Associationin julkaisussa.

Käytännössä järjestely on tarkoittanut, että poliittiset päätökset on tehty Al Saud -suvun pienessä eliitissä, joka on kuullut uskonnollista elintä.

Tämä tasapaino on alkanut kesän myötä horjua. Toistaiseksi on epäselvää,  ketkä uskonoppineet – jos ketkään – ovat hyväksyneet nuoren kruununprinssin uudistukset.  Se tiedetään, että Mohammed bin Salman on julkisesti kannustanut ja tukenut nuoria uskonoppineita, joilla on miljoonia seuraajia sosiaalisessa mediassa.

Naisten ajo-oikeuden on määrä astua voimaan Saudi-Arabiassa ensi vuonna. Kuva: EPA

Talouden uudistaminen takkuaa

Kuningas Salmanin pojalleen antamasta tuesta huolimatta kruununprinssin nuoruus ja kokemattomuus huolestuttavat monia Saudi-Arabiassa, joka yhteiskuntana arvostaa vanhuutta.

Kruununprinssi kuitenkin heijastaa hallitsemansa kansan väestöpohjaa. Vajaan 32 miljoonan asukkaan kuningaskunnassa 70 prosenttia väestöstä on alle 30-vuotiaita.

Taloudellisesti tämä ”nuorisopullistuma” tarkoittaa, että Saudi-Arabian tulisi luoda vuosittain noin 220 000 uutta työpaikkaa tai luopua laajasta vierastyövoiman käytöstä.

Toistaiseksi maan yksipuolisen ja julkishallintoon keskittyvän talousrakenteen uudistamisessa ei ole onnistuttu. Öljyn hinnan laskiessa Saudi-Arabia on viime vuosina joutunut leikkaamaan palkkoja ja aloittamaan pienimuotoisen verotuksen.

– Olemme kehittäneet meitä kaikkia koskevan öljyriippuvuuden Saudi-Arabian kuningaskunnassa. Se on vaarallista, ja se on viime vuosina vahingoittanut kehitystä muilla sektoreilla, Mohammed bin Salaman arvioi huhtikuussa 2016.

Lisää vapauksia - muttei sananvapautta

Saudi-Arabian pikkuhiljaa kasvat talousvaikeudet ovat vakava ongelma maan hallitsevalle luokalle, sillä väestön poliittinen passiivisuus perustuu valtiovallan takaamaan korkeaan elintasoon. Vastineeksi terveydenhuollon ja koulutuksen kaltaisista palveluista kansalaiset ovat alistuneet absoluuttiseen monarkiaan ja Saudi-Arabia on säästynyt monilta levottomuuksilta.

Kolumbian yliopiston tutkijan Lawrence G. Potterin mukaan näistä etuuksista nyt aloitettu tinkiminen johtaa siihen, että kansalaiset odottavat saavansa enemmän sananvaltaa valtion asioihin.

Myös väestön nuoruus vaikuttaa. Ulkomailla matkustelevat ja sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävät nuoret eivät välttämättä omaksu vanhempiensa passiivista asennetta maansa politiikkaan.

Nuori kruununprinssi vaikuttaa omaksuneen selviytymisstrategiakseen kansalaisten suuren enemmistön kuuntelemisen. Ainakin naisten ajokiellon purkamisella uskotaan olevan laaja tuki kansalaisten keskuudessa.

Samaan aikaan Mohammed bin Salman pyrkii pitämään kurissa poliittiset vastustajansa. Toisinajattelijoiden vaino on kiristynyt uuden kruununprinssin astuttua valtaan. Syyskuussa Saudi-Arabiassa pidätettiin kymmeniä maan hallintoon kriittisesti suhtautuvia kansalaisia. New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vangittujen joukossa oli muun muassa tutkijoita, uskonoppineita sekä yksi toimittaja ja ekonomisti.

Tämä ristiriitainen suhtautuminen kansalaisoikeuksiin kuvastaa hyvin Saudi-Arabian kuningashuoneen ydinongelmaa. Miten pitkällä Mohammed bin Salman voi mennä kansalaisten mielipiteiden kuuntelemisessa?

Tien päässä kun odottaa monarkian päättyminen.

Lähteenä käytetty: Saudi Arabia in transition - Lawrence G. Potter, julkaisija Foreign Policy Association