Paratiisin paperit: Trumpin ministerillä liiketoimia Putinin lähipiirin kanssa

Yhdysvaltain kauppaministerin Wilbur Rossin liikekumppaneiden joukossa on myös venäläis-suomalainen oligarkki Gennadi Timtšenko.

veroparatiisit
Donald Trump ja Wilbur Ross.
Tietovuoto paljastaa Donald Trumpin hallintoon kuuluvan kauppaministeri Wilbur Rossin Venäjä-yhteyksiä.Peter Foley / EPA

Paratiisin paperit -tietovuoto paljastaa lisätietoja presidentti Donald Trumpin hallinnon yhteyksistä Venäjälle.

Yhdysvaltain kauppaministerin Wilbur Rossin liikekumppaneihin lukeutuvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin vävy, suomalais-venäläinen miljardööri Gennadi Timtšenko ja Yhdysvaltojen pakotelistalla olevan energiayhtiön omistaja.

Wilbur Ross omistaa osuuden varustamoyhtiöstä, joka on käynyt kauppaa kymmenien miljoonien eurojen arvosta Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien tahojen kanssa.

Vaikka Ross luopui ministeriksi tultuaan merkittävästä osasta omistuksiaan, hän on säilyttänyt osuutensa Marshallinsaarille rekisteröidystä Navigator Holdings -yhtiöstä. Navigatorin tuoreimman vuosikertomuksen mukaan Ross omistaa yhdessä muiden sijoittajien kanssa 31,5 prosentin osuuden varustamoyhtiön osakkeista.

Rossin henkilökohtaisen Navigator-omistuksen arvioidaan olevan kahden ja yhdeksän miljoonan euron välillä. Arvion haarukka johtuu siitä, ettei hänen sidonnaisuusilmoituksestaan ilmene kaikkien sijoitusten arvo.

Navigatorin suurimpia asiakkaita on venäläinen kaasu- ja öljy-yhtiö Sibur. Siburin ostot Navigatorilta vuoden 2014 jälkeen ovat yhteensä liki 60 miljoonaa euroa.

Siburin tärkeimpiin omistajiin lukeutuvat Putinin nuorimman tyttären mies Kirill Shamalov sekä Yhdysvaltojen pakotelistalle nostama miljardööri Gennadi Timtšenko.

Paratiisin paperit
Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvalla Gennadi Timtšenkolla on myös Suomen kansalaisuus. MOT / ICIJ

Timtšenko tunnetaan Suomessa muun muassa jääkiekkoseura Jokerien sekä Hartwall Areenan osaomistajana. Hänellä on myös Suomen kansalaisuus.

Siburin suurin omistaja on Leonid Mikhelson, joka hallitsee energiayhtiö Novatekia. Myös Novatek on Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Navigatorin suurimpiin asiakkaisiin lukeutuu myös Venezuelan valtion öljy-yhtiö PDVSA. Venezuelan presidentin Nicolas Maduron itsevaltaisten otteiden vuoksi myös tämä yhtiö joutui Yhdysvaltojen pakotelistalle elokuussa 2017.

Rossin ja Navigatorin tarina

Kauppaministeri Wilbur Ross teki ensimmäiset sijoituksensa Navigatoriin vuonna 2011, kun hänen entinen sijoitusyhtiönsä WL Ross & Co. hankki varustamoyhtiöstä 19,4 prosentin osuuden. Vuonna 2012 Ross nimitettiin Navigatorin hallituksen jäseneksi. Vaikka ministeri oli luopunut WL Ross & Co. –yhtiöstään jo vuonna 2006, hän toimi edelleen sen hallituksessa ja johdossa.

Muutama kuukausi myöhemmin WL Ross nousi Navigatorin suurimmaksi omistajaksi, kun yhtiö oli saanut viranomaisilta luvan hankkia investointipankki Lehman Brothersin pesästä nipun Navigatorin osakkeita.

Marraskuussa 2013 Navigatorin osakkeilla alettiin käydä kauppaa pörssissä. WL Ross & Co:n noin kahdeksan dollarin kappalehinnalla hankkimia osakkeita myytiin markkinoilla 19 dollarilla. Ross kehuskeli myöhemmin varustamoalan sijoittajille, että hänen sijoituksensa oli ”kunnari”.

Ross luopui hallituspaikastaan 2014. Hänen tilalleen Navigatorin hallitukseen tuli Wendy Teramoto, joka oli WL Ross & Co. -yhtiön toimitusjohtaja ja partneri. Tänä vuonna tuli Teramoton vuoro jättää Navigatorin hallitus, kun hän siirtyi Rossin esikuntapäälliköksi kauppaministeriöön.

Wilbur Ross
Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Rossilla on liikemiestausta.Michael Reynolds / EPA

Rossin bisnes-verkosto

Rossi yhteydet Venäjälle ovat puhututtaneet ennenkin. Hän on toiminut muun muassa kyproslaisen Bank of Cyprusin hallituksen varapuheenjohtajana. Kypros tunnetaan venäläisoligarkkien suosimana rahakeskuksena.

Ennen nimitystään ministeriksi Ross vakuutti, että pankin varapuheenjohtajuudesta ei muodostunut sidonnaisuuksia venäläisten oligarkkien kanssa.

Ministeriksi tultuaan Ross teki sidonnaisuusilmoituksen, jossa hän kertoo luopuvansa noin 80 yrityksestä ja osakkuudesta. Hän kertoi myös pitävänsä yhdeksän omistustaan kiinteistö- ja varustamoaloilla.

Näitä omistuksia Ross on hallinnoinut jopa seitsemän välikäden kautta. Omistusketjuissa keskeisessä asemassa ovat Rossin neljä Caymansaarille rekisteröityä yhtiötä. Niiden kautta kulkevat myös Rossin Navigator-omistukset.

Siburin ja Navigator-yhteistyön juuret

Sibur perustettiin vuonna 1995. Venäjän valtiolla on alusta saakka ollut tärkeä rooli petrokemian tuotteita valmistavan yhtiön historiassa. Gennadi Timtšenkon ja Leonid Mikhelsonin haltuun yhtiö päätyi vuonna 2010, kun valtion kaasuyhtiö Gazprom myi sen heille.

Timtšenko ja Mikhelsonin toinen yhtiö Novatek joutuivat Yhdysvaltojen pakotelistalle sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin kevättalvella 2014. Vaikka Sibur ei pakotelistoille päätynytkään, myös sillä on ollut vaikeuksia saada lainaa länsipankeista miehityksen jälkeen. Venäjän valtio on kuitenkin auttanut sitä vaikeuksissa.

Syyskuussa 2014 Timtšenko myi Putinin vävylle Kirill Shamaloville 17 prosentin osuuden Siburista. Shamalovin osuus yhtiöstä kasvoi kaupan myötä yli 20 prosenttiin. Sen jälkeen Shamalov on vähentänyt omistustaan yhtiössä ja viime huhtikuussa hänen osuutensa oli enää 3,9 prosenttia.

Navigator loi suhteet Siburiin listautumisensa aikoihin eli loppuvuodesta 2013.

Ylen artikkeli pohjautuu kansainvälisen toimittajajärjestön kahden toimittajan eli Sasha Chavkinin ja Martha M. Hamilton tutkimuksiin.

_Artikkelin ovat toimittaneet suomeksi Hannu Sokala ja Mikko Sauli. _

Lue myös:

Lue myös:

Tällainen yhtiö on jättimäinen veroparatiisipalveluja tarjoava Appleby

Britannian kuningashuone on tehnyt miljoonasijoituksia veroparatiisien kautta

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Veroviranomaiset tutkivat U2-yhtyeen Bonon osittain omistamaa yhtiötä veroepäselvyyksistä Liettuassa

Tietovuodossa satoja suomalaisnimiä – miksi kaikkia ei julkaista? Seitsemän vastausta Paratiisin papereista

Kanadan pääministerin varainkerääjä on käyttänyt veroparatiiseja laajamittaisiin taloudellisiin operaatioihin