1. yle.fi
  2. Uutiset

Texasissa 26 kuoli joukkoampumisessa – Tämän tiedämme nyt

Ampuja hyökkäsi kirkkoon jumalanpalveluksen aikana Sutherland Springsin pikkukaupungissa.

Joukkoampuminen
Poliiseja ampumapaikalla First Baptist -kirkon ulkopuolella Texasin Sutherland Springsissä.
Poliiseja ampumapaikalla First Baptist -kirkon ulkopuolella Texasin Sutherland Springsissä.R. Tomas Gonzalez / EPA

Yhdysvalloissa ainakin 26 ihmistä on kuollut ja 20 loukkaantunut ampumavälikohtauksessa Sutherland Springsin kaupungissa Texasissa.

Miten tapahtumat etenivät?

Mustaan taisteluvarustukseen ja luotiliiviin pukeutunut ampuja avasi tulen First Baptist -kirkon ulkopuolella jumalanpalveluksen ollessa käynnissä eilen sunnuntaina.

Hän eteni sisälle kirkkoon ja jatkoi ampumistaan Ruger AR -kiväärillä. Kirkossa oli vain pienet uloskäynnit sen takaosassa, mikä teki uhrien pakenemisesta hankalaa.

Ampujan poistuessa kirkosta paikallinen asukas alkoi ampua häntä kohti. Ampuja pakeni paikalta autolla paikallisen asukkaan seuratessa häntä.

Ampuja löydettiin myöhemmin kuolleena omasta autostaan. Viranomaisten mukaan vielä ei ole selvää ampuiko mies itsensä vai kuoliko tämä häntä seuranneen asukkaan luoteihin.

Kartta jossa Sutherland Springs, Texas.
Yle

Mitä tiedämme ampujasta?

Viranomaiset ovat kertoneet ampujan olevan 26-vuotias entinen ilmavoimien sotilas Devin Patrick Kelley.

Ilmavoimien mukaan ampuja tuomittiin viisi vuotta sitten sotaoikeudessa vaimonsa ja lapsensa pahoinpitelystä vuoden vankeusrangaistukseen. Tämän seurauksena hänet erotettiin ilmavoimista.

Kelley asui lähellä Sutherland Springsin kaupunkia, missä ampumavälikohtaus tapahtui. Naapurit kertoivat kuulleensa Kelleyn asunnolta voimasta tulitusta viime päivien aikana.

Viranomaisten mukaan Kelleyllä ei tiedetä olevan yhteyksiä kansainvälisiin terroristijärjestöihin. Myöskään teon motiivista ei ole tietoa.

texas shooting
Kriisityöntekijöitä ammuskelun kohteeksi joutuneen baptistikirkon ulkopuolella Sutherland Springsissä Texasissa.R. Tomas Gonzales / EPA

Keitä uhrit olivat?

Kuolonuhrit olivat kaikenikäisiä 5-vuotiaasta 72-vuotiaaseen. Yksi kuolleista oli raskaana oleva kolmen lapsen äiti. Paikallisen median mukaan ampumisessa haavoittui myös 2-vuotias pikkulapsi.

23 ihmistä löydettiin kuolleina kirkon sisältä ja kaksi sen ulkopuolelta. Yksi uhreista menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Kirkossa käy pääosin valkoista väestöä ja myös ampuja itse oli valkoinen. Ampumisen motiivi tuskin siis oli rasistinen, kuten vuoden 2015 kirkkoampumisessa Etelä-Carolinan Charlestonissa.

Lue myös:

Näin Texasin kirkko-ampuja hyökkäsi – katso reitti kartalla

Toimittajalta: Herra Presidentti, joko nyt Yhdysvalloissa olisi aselakikeskustelun aika?

Viranomaislähteet: Texasin ampuja oli pukeutunut taktiseen sotilaspukuun

Aselakien kiristäminen on Yhdysvalloissa hyvin vaikeaa – Tässä neljä syytä vastustukselle

Lähteet: STT, AP, AFP

Lue seuraavaksi