1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalta: Herra Presidentti, joko nyt Yhdysvalloissa olisi aselakikeskustelun aika?

Texasin kirkkoammuskelu sattui vain kuukausi Las Vegasin verilöylyn jälkeen.

Joukkoampuminen
Kukkia Las Vegasin joukkoampumisen tapahtumapaikalla.
Kukkia Las Vegasin joukkoampumisen tapahtumapaikalla.Paula Vilén / YLE

Las Vegasin taksikuski Bill oli oikeassa. Hän sanoi minulle päivä Las Vegasin joukkoammuskelun jälkeen kuskatessaan minua verenluovutuspaikalle, että tuskin ehtii kulua kuukauttakaan, niin Yhdysvalloissa surraan jo seuraavaa.

Muutama päivä päälle kuukausi siihen meni. (Tai itse asiassa vähemmän, sillä Coloradossa muutama päivä sitten kolme ihmistä kuoli asemiehen tulitettua kaupassa, mutta niin vähäisillä uhreilla ei pääse Yhdysvalloissa enää pääuutiseksi kuin hiljaisena uutispäivänä.)

Texasin Sutherland Springs on joutunut nyt osaksi Yhdysvaltain joukkoampumislistaa, ja uhriluvussa mitattuna vieläpä kärkiviisikkoon, Las Vegasin, Orlandon, Virginia Techin, ja Sandy Hookin jälkeen.

Kaikki nämä muuten ovat sattuneet noin kymmenen viime vuoden aikana. Toisin sanoen Yhdysvaltain joukkoammuskeluista on viime vuosina tullut entistä tuhoisampia.

Las Vegasin verilöylyn jälkeen Valkoinen talo teki selväksi, ettei silloin ollut aselakikeskustelun aika, vaan poliittisen väittelyn sijaan kuulemma aika yhdistyä kansana. ”Puhumme aselaeista, kun aikaa on kulunut”, Trump sanoi Las Vegasin jälkeen.

Sellaista aikaa ei ole vielä tullut. Sen sijaan viime viikolla, Halloween-päivänä New Yorkissa tehdyn terrori-iskun jälkeen Valkoinen talo ei ajankulumista kaivannut.

Presidentti Trump kiirehti vain tunteja iskun jälkeen vaatimaan loppua Green card -lotolle, arvontaan perustuvalle maahantuloviisumijärjestelmälle. Sen tarkoitus on ollut monipuolistaa maahanmuuttajien lähtömaita. New Yorkissa vuokra-auton väkijoukkoon ajanut uzbekistanilaismies oli päässyt Yhdysvaltoihin tämän ohjelman kautta.

Maahantulokieltoja asettaneen ja Meksikon rajalle muuria haluavan Trumpin näkökulmasta Yhdysvaltoja uhataan nimenomaan ulkoapäin. Siihen narratiiviin sopii huonosti se tosiseikka, että yhdysvaltalaisen on huomattavasti todennäköisempää kuolla yhdysvaltalaisen ampumaan luotiin kuin terrori-iskuun.

Ja enemmistössä joukkoammuskelutapauksia sen luodin ampuu valkoinen mies, laillisella aseella.

Herra Presidentti, joko nyt Yhdysvalloissa olisi aika asekeskustelulle?

Lue lisää aiheesta: Aselakien kiristäminen on Yhdysvalloissa hyvin vaikeaa – Tässä neljä syytä vastustukselle

Lue seuraavaksi