Kaupan ala samalla hehtaarilla palkkavaateissa – PAM:n puheenjohtaja kummeksuu työnantajien sekavia vaatimuksia

Kaupan kassat ja myyjät ovat vaatimassa tuntuvia korotuksia palkkoihinsa.

Palvelualojen ammattiliitto (PAM)
Kaupan kassa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Kaupan alan työntekijöitä edustava PAM:n väki on valmistautumassa tuleviin palkka- ja työehtosopimusneuvotteluihin.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kummeksuu syksyllä käynnistyneitä monen alan palkkaneuvotteluja.

Metalliteollisuudessa on sovittu ensi vuodelle ainakin reilun prosentin korotuksista ja seuraavalle vuodelle järjestelyvaroineen mahdollisesti vähän enemmän. Yhteensä enimmillään reilut kolme prosenttia.

PAM:lla ei ole palkka-ankkureita

Tämä niin sanottu vientialojen ankkurin asettama katto ei tunnu kaupan työntekijöille riittävältä.

– Selvää on, että tietyt alat ovat näyttäneet ja näyttävät suuntaa, sitä hehtaaria millä ollaan, puheenjohtaja Ann Selin paaluttaa Ylen Radio1 Ykkösaamussa.

Selinin mukaan työnantajien puheet ensin liittokierroksesta ja nyt yhteisestä palkkamaltista ovat omituisia. PAM valmistautuu liittokierrokseen, jossa tavoitteena on prosenttisopimusten sijaan selvät euromääräiset korotukset.

Ikään kuin halutaan vain päästä helpommalla vuorosuunnittelussa ja otetaan uusi osari mihin työntekijää tarvitaan

Ann Selin

Palvelualan pidemmän ajan huoli ja tärkeä neuvottelukysymys on myös monen osa-aikatyötä tekevän jäsenen tilanne. Liiton mukaan lisätyön tarjoaminen ensin jo töissä oleville osa-aikaisille ei Selinin mukaan toimi.

– Ikään kuin halutaan vain päästä helpommalla vuorosuunnittelussa ja otetaan uusi osari mihin työntekijää tarvitaan. Oikea järjestys on meille ihan keskeinen juttu.

PAM:n tavoitteena on varmistaa neuvotteluissa, että alan palkkakehitys naisten ja miesten välillä ei lähde enemmän eriytymään liittokohtaisissa sopimuksissa.