1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Isku Saudi-Arabian pääkaupunkiin laajensi Jemenin sotaa – Huthi-kapinallisilla oma ballistinen ohjus?

Saudi-Arabia katkaisi Jemenin maa-, ilma- ja meriyhteydet.

Houthi-kapinallisten johtoa osallistui Jemenin pääkaupungin Sanaan valtauksen kolmevuotisjuhlaan syyskuussa 2017. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jemenin sota näyttää laajenevan merkittävästi sen jälkeen, kun shiialaiset huthi-kapinalliset ampuivat lauantaina ohjuksen Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin lentokentälle.

Hutheja vastaan taisteleva Saudi-Arabian johtama liittouma katkaisi tänään maanantaina kaikki maa-, meri- ja ilmayhteydet Jemeniin.

On toistaiseksi epäselvää, miten eristys vaikuttaa Jemeniin suuntautuviin humanitaarisiin avustuskuljetuksiin. Jemenin sota on pakottanut jopa kolmen miljoonan ihmisen lähtemään kodeistaan ja he ovat suurelta osin järjestöjen avun varassa.

Jemenissä on ollut käytössä kaksi lentokenttää; Adenin ja Sayounin kaupungeissa. Pääkaupungin Sanaan kenttää ei ole voitu käyttää, sillä Sanaa on ollut huthi-kapinallisten valtaama.

Huthien valtaaman alueen siviileille Hodeidan satama Punaisella merellä on ollut erittäin tärkeä.

Mistä huthit saivat ohjuksen?

Saudi-Arabia syyttää Irania huthien aseistamisesta. Huthit ovat shiiamuslimeita, kuten Iranin vallanpitäjät. Saudi-Arabian johtama liittouma koostuu Irania vastustavista sunnimuslimeista.

– Koalition johto pitää tätä [ohjusiskua] Iranin hallinnon sotilaallisena aggressiona, joka saattaa nousta Saudi-Arabian kuningaskuntaa vastaan suunnatun sotatoimen tasolle, muotoilee liittouma tiedotteessaan.

Huthien Riadin lentokentälle ampuma ballistinen ohjus tuhottiin kenttää suojaavilla yhdysvaltalaisilla Patriot-torjuntaohjuksilla, eikä se aiheuttanut vahinkoa kentälle.

Iran sanoo, ettei sillä ole mitään tekemistä ohjusiskun kanssa.

Kehitetty versio neuvosto-ohjuksesta?

Huthit itse sanovat, että Riadiin ammuttiin Volcano-ohjus, joka on heidän itsensä valmistama.

Kun huthit vuonna 2015 valtasivat alueita Jemenissä, he saivat samalla haltuunsa runsaasti Jemenin armeijalla ollutta ohjusaseistusta. Jemen oli hankkinut Neuvostoliitosta ja Pohjois-Koreasta ballistisia lyhyen matkan Scud- ja Totška -ohjuksia, samoin kuin merimaaliohjuksia, samoin kuin Grad- ja Katjusha -raketteja.

Volcano-ohjus on asiantuntijoiden mukaan kehitetty Scud-ohjuksesta. Sen kantomatkaa on pidennetty ja tarkkuutta parannettu.

Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa silminnäkijähavaintoja siitä, että huthien apuna olisi ollut iranilaisia ja libanonilaisia Hizbollah-järjestön aseasiantuntijoita.

Ensimmäisen kerran Volcano-ohjusta käytettiin tiettävästi heinäkuussa, jolloin ohjus aiheutti suuren tulipalon Aramco-öljy-yhtiön tuotantolaitoksella Saudi-Arabian länsiosassa.

Jos ballististen, yli tuhannen kilometrin kantamalla varustettujen ohjusten käyttö lisääntyy, merkitsee se Jemenin sodan merkittävää laajenemista.

Saudi-Arabia sanoo torjuneensa ballistisen ohjuksen lähellä Riadia