Kirjelaatikkovarkaus käräjillä Tampereella: Laskuja väärentämällä huijattiin yli 100 000 euroa

Päätekijälle syyttäjä vaatii yli kahta vuotta vankeutta ja muille kahdeksalle eripituisia ehdottomia ja ehdollisia vankeusrangaistuksia.

talousrikokset
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee Tampereen seudulla tapahtunutta kirjepostivarkauksien sarjaa. Syytettyjen epäillään murtautuneen kymmeniin Postin kirjelaatikoihin mm. Pirkkalassa, Nokialla, Ylöjärvellä ja Tampereella.

Syytetyt varastivat posteja murtautumalla useisiin kirjelaatikoihin. Väärentämällä varastamiaan laskuja tekijät huijasivat itselleen yli 100 000 euroa.

Syytettyjä on yhteensä yhdeksän. Päätekijälle syyttäjä vaatii yli kahta vuotta vankeutta muun muassa varkaudesta, törkeästä kavalluksesta ja väärennyksestä.

Ehdotonta vankeusrangaistusta vaaditaan myös neljälle muulle syytetylle. Niiden kestot vaihtelevat vähintään 50 päivästä vuoteen ja 10 kuukauteen. Loppujen vankeustuomiota vaaditaan ehdollisena.

Rikosvyyhdin muita rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä petos ja törkeä rahanpesu.

Huijauslaskuja on lähetetty pääasiassa yrityksille, mutta joukossa on myös yksityishenkilöitä. Asianomistajia vyyhdissä on liki 70.

Postin kirjelaatikko
Terri Niemi / Yle

Murtoja tehtiin varastetuilla avaimilla

Ilmoituksia kirjepostilaatikoihin murtautumisesta alkoi poliisille tulla viime vuoden lokakuussa. Poliisin tutkinnassa selvisi, että osa teoista on tehty varastetuilla postin avaimilla, jotka ovat käyneet useisiin eri kirjelaatikoihin. Mitä ilmeisimmin anastettuja postilaatikoiden avaimia on myös kopioitu ja levitetty eteenpäin.

Kirjelaatikoista oli varastettu mm. laskuja, joihin muutettiin saajan tilinumerotiedot. Väärennettyjen laskujen avulla tekijät olivat saaneet yksittäisissä tapauksissa useiden tuhansien eurojen hyödyn, joissakin tapauksissa jopa kymmenien tuhansien. Yhteensä asianomistajille aiheutuneet vahingot nousevat pelkästään Pirkanmaalla noin 150 000 euroon.

Sisä-Suomen poliisin esitutkinnan yhteydessä otettiin kiinni vajaat 20 rikoksesta epäiltyä, joista osa vangittiin. Näitä henkilöitä epäillään paitsi varkauksista ja viestintäsalaisuuden loukkauksista, myös törkeistä petoksista, petoksista, väärennyksistä sekä törkeistä rahanpesuista ja rahanpesuista. Osa rikoksien kautta epäiltyjen tileille päätyneestä rikoshyödystä on saatu takavarikoitua.