1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolustusvoimat virittää asevelvollisten koulutusta uuteen asentoon – "Maailma muuttuu jatkuvasti"

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg linjasi puolustusvoimien koulutuksen uudistusta maanpuolustuskurssin avajaisissa. Lindberg viittasi myös Raaseporin turmaan: "Jokainen tällainen tapahtuma on liikaa".

puolustusvoimat
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg (oik.) vierellään puolustusministeri Jussi Niinistö (kesk.) Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 6. marraskuuta 2017.
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg (oik.) vierellään puolustusministeri Jussi Niinistö (kesk.) Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 6. marraskuuta 2017.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Enemmän tietokoneavusteisia ja virtuaalisia harjoituksia, kansainvälisten harjoittelukumppanien käyttöä asevelvollisten vaativissa harjoituksissa, vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämistä.

Muun muassa näitä elementtejä tulee varusmiesten ja reserviläisten koulutukseen lisää, kun Puolustusvoimat uudistaa lähivuosina asevelvollisten koulutusta laajasti.

– Jos pelkistäisin Puolustusvoimien uudistamista: ne ovat valmius ja koulutus. Ensin olemme paneutuneet valmiuteen, seuraava iso asia on koulutusuudistus, Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg viittasi Koulutus 2020 -hankkeeseen.

Lindbergin mukaan koko koulutusjärjestelmä perataan kahden vuoden aikana läpi niin, että se on vuosikymmenen vaihtuessa uudessa asennossa. Moni asia muuttuu konkreettisesti: oppitunteja korvataan liikuntatapahtumilla, diasulkeisten katsomista mikroelokuvilla, ja taisteluita sekä ampumista harjoitellaan simulaatioilla. Joukko-osastoihin on jo luotu kyky mikroelokuvatuotannolle.

Lindberg painottaa, että varusmieskoulutuksen toimivia rakenteita ja käytäntöjä ei kuitenkaan ollaan purkamassa. Varusmiehiltä ja reserviläisiltä tullut palaute koulutuksen toimivuudesta onkin ollut Lindbergin mukaan pääpiirteittäin myönteistä.

– Maailma muuttuu kuitenkin jatkuvasti, emmekä voi jäädä paikoillemme, Lindberg sanoi.

Lindberg puhui maanantaina 223. maanpuolustuskurssin avajaispuheessaan Säätytalolla.

Raasepori: "Erittäin valitettava"

Lindberg aloitti maanpuolustuskurssin avajaispuheensa ottamalla esille Raaseporin turman, jossa Puolustusvoimien kuorma-auto ja juna törmäsivät. Onnettomuudessa kuoli neljä ihmistä, joista kolme oli varusmiehiä.

– Erittäin valitettava tapahtuma. Meillä on onneksi ollut harvoja näin vakavia tällä vuosituhannella, mutta jokainen niistä on liikaa, Lindberg totesi.

Turvallisuustutkinta onnettomuudesta on käynnissä.

– Onnettomuus on vakava isku työ- ja palvelusturvallisuustoiminnalle. Mikäli toiminnassa tai määryksissämme ilmenee puutteita tai tarkistamistarpeita, puutumme niihin välittömästi, Lindberg sanoo.

Lindberg myöntää, että vaikeissa olosuhteissa ja monen tekijän vaikuttaessa kaikkia onnettomuuksia ei voida yrityksistä huolimatta estää.

– Yleensä yksi tai kaksi asiaa eivät näitä vakavia onnettomuuksia aiheuta, vaan ne tulevat vakavien yllättävien yhteensattumien summana. Todennäköisesti näemme tutkinnan jälkeen, mitkä ne osatekijät olivat.

Lue seuraavaksi