Espoon pizzerian tuhopoltosta syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen

Oikeus päättää vasta mielentilatutkimuksen jälkeen, mihin rikokseen mies on syyllistynyt.

Pizzeria tuhoutui täysin Espoon Lintuvaarassa kesällä 2017. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Espoon käräjäoikeus on määrännyt mielentilatutkimukseen yhden miehistä, joita syytetään Espoon kesäkuisesta polttopulloiskusta.

Välituomion mukaan mies sytytti polttopullolla tulipalon Espoon Lintuvaarassa sijaitsevassa pizzeriassa. Ravintola tuhoutui täysin, mutta siellä olleet asiakkaat ja työntekijät onnistuivat poistumaan sitä ennen. Vakavaan vaaraan joutui käräjäoikeuden mukaan kahdeksan ihmistä.

Toinen syytetty heitti välituomion mukaan polttopullon toiseen, samassa rakennuksessa sijaitsevaan ravintolaan aiheuttaen vaaraa paikalla olleelle henkilölle. Palovauriot jäivät kuitenkin vähäisiksi. Paikalla ollut henkilö oli lähtenyt hakemaan sammutusvaahtoa toisen ravintolapalon sammuttamiseen.

Käräjäoikeuden mukaan mielentilatutkimukseen määrätty mies toimi lainvastaisesti. Oikeus päättää kuitenkin vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua, mihin rikokseen mies on syyllistynyt. Myös muiden syytettyjen osalta oikeus tekee ratkaisunsa vasta mielentilatutkimuksen jälkeen.

Syyttäjä: yhdeksän murhan yritystä

Syyttäjä on vaatinut neljälle miehelle yli kymmenen vuoden vankeusrangaistuksia. Syyttäjä katsoo heistä kolmen syyllistyneen törkeään tuhotyöhön ja yhdeksään murhan yritykseen. Neljännelle syyttäjä on vaatinut rangaistusta yllytyksestä tekoihin.

Viides syytetty on nainen, joka syyttäjän mukaan syyllistyi avunantoon kuljettamalla miehet autolla rikospaikalle. Oikeus katsoo välituomiossaan, että hän on edistänyt rikoksen tekemisen mahdollisuutta.

Syyttäjän mukaan tekojen taustalla on ollut se, että yksi syytetyistä joutui edellisenä päivänä putkaan ravintolassa sattuneen välikohtauksen jälkeen. Hän on kuitenkin oikeudessa kiistänyt syyllistyneensä törkeään tuhotyöhön tai murhan yrityksiin.