Hyppää sisältöön

Näyttelijä Jukka Rasila otti lauluhaasteen vastaan ja paikkaa tenoria oopperassa – "Äänellään se variskin raakkuu"

Saaristo-ooppera esittää Gian Carlo Menottin oopperaa Vanhapiika ja varas.

Näyttelijä Jukka Rasila esittää oopperassa äänimiestä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

TURKU Oopperaseurue saapuu Gian Carlo Menottin oopperassa äänitysstudioon. Siellä tehosteista vastaa äänitehostemies, jota esittää näyttelijä Jukka Rasila.

Mitä hullummalta juttu kuulostaa, sitä todennäköisemmin menen siihen.

Jukka Rasila

Työryhmä ei halua paljastaa vielä ennen ensi-iltaa, paljonko Rasila laulaa. Myös näyttelijä itse haluaa säilyttää jännityksen ensi-iltaan.

– Oli hullu idea, että minua pyydettiin oopperaan. Minulla on ollut sellainen periaate, että mitä hullummalta juttu kuulostaa, sitä todennäköisemmin menen siihen, Rasila sanoo.

Laulaminen ei ole vahvimpia osa-alueitani.

Jukka Rasila

Sen verran työryhmältä saa urkittua, että Rasila paikkaa tenoria. Miehen asenne on nöyrä.

– Meidän laulajillamme on niin komeat äänet, että aika haasteellista on. Äänellään se variskin raakkuu, pohtii Rasila.

Rasila kertoo, että hänen on ollut pakko laulaa aiemmin Uuden iloisen teatterin esityksissä. Tanssimisesta hän ei välitä.

– Laulaminen ei ole vahvimpia osa-alueitani. Se on sellaista, jossa pystyy kehittymään kaikkein nopeimmin. Tanssikin taittuu nyt, kun kävin Tanssii tähtien kanssa -ruljanssin läpi.

"Hänellä on potentiaalia ja hyvä pokka"

Oopperalaulaja Päivi Nisula on Saaristo-oopperan sielu ja taiteellinen johtaja. Hän esiintyy tässä oopperassa yhtenä laulajana. Jukka Rasilaa hän kannustaa.

Haluamme näyttää, että ooppera voi olla muutakin kuin isoilla näyttämöillä paikallaan laulamista.

Päivi Nisula

– Hänellä on potentiaalia ja hyvä pokka, naurahtaa Nisula.

Anu Hostikka (vas.), Jukka Rasila, Tiina Vahevaara (edessä), Päivi Nisula, pianisti Pasi Helin ja Juha Hostikka. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Nisula arvioi, että monitaitoinen Rasila ei kuitenkaan ole viemässä oopperalaulajien työtä.

– Ei hän meidän työtämme vie. Sen voin luvata. Haluamme näyttää, että ooppera voi olla muutakin kuin isoilla näyttämöillä paikallaan laulamista. Haluamme tehdä tätä tavalla, joka on meidän sydäntämme lähellä.

Saaristo-ooppera valitsi tällä kertaa tarkoituksella farssin eli hauskan esityksen.

– Menotti on ollut suosikkisäveltäjiäni. Meillä on ollut vähän synkkiä aiheita parina viime vuonna, ja nyt siirrymme takaisin komedian pariin.

Saaristo-ooppera yhdistää tässä esityksessä oopperaa ja teatteria. Näyttelijä Jukka Rasilan lisäksi teatterin ammattilaisia työryhmässä edustaa ohjaaja Mika Eirtovaara, joka ohjaa ensimmäisen oopperansa.

.
.