1. yle.fi
  2. Uutiset

Läntisen poronhoitoalueen kiintiökarhuista kaadettiin vain kolmasosa

Kittilän, Muonion ja Kolarin alueella ei kaadettu yhtään karhua, kun viime syksynä karhuja kaadettiin Tunturi-Lapissa seitsemän.

karhu
Venäjältä runsaasti uroskarhuja Lapin poronhoitoalueelle
Ilpo Kojola / Luonnonvarakeskus

Itäisellä poronhoitoalueella kaadettiin koko 60 karhun kiintiö, mutta läntisellä poronhoitoalueella kaadettiin vain kahdeksan karhua. Niistä puolet kaatui Hyrynsalmella. Läntisen poronhoitoalueen kiintiö oli 25 eli kiintiöstä käytettiin vain kolmasosa.

Erikoissuunnittelija Harri Norberg Riistakeskuksesta kertoo, että karhusaaliit ovat läntisellä poronhoitoalueella vaihdelleet kymmenen molemmin puolin. Viime vuonna saaliiksi jäi 15 karhua.

– Lumikin tuli maahan metsästyskauden loppuvaiheessa, siitä olisi voinut olla apua karhujen jäljittämiseen. Kyllä siellä haukkuja on ollut ja karhuja tiedossa, mutta saaliiksi niitä vain ei ole saatu.

Kittilän, Muonion ja Kolarin seudulla ei kaadettu ensimmäistäkään karhua. Osansa lienee sillä, ettei länsirajan yli ole tepastellut kontioita.

– Jonkun verran vaikutusta on silläkin, että Ruotsin puolen kanta on useamman vuoden ajan laskenut. Siellä pyydettiin viime keväänä vahinkoperusteisesti 40 karhua pelkästään Norrbottenin alueella. Jonkun verranhan karhuja on aiempina vuosina nähty tulevan Suomen puolelle Tornion- ja Muonionjoen yli. Nyt ei sellaista liikehdintää ole selkeämmin havaittu.

Maa- ja metsätalousministeriö määrittää kiintiön suuruuden lähinnä porovahinkojen mukaan. Norberg kertoo, että Tunturi-Lapissa viime vuoden runsas karhusaalis vähensi porovahinkoja selvästi.

Lue seuraavaksi