Seksuaalirikosten raju kasvu kummastuttaa Oulussa – poliisi arvelee, että rikoksista uskalletaan ilmoittaa entistä herkemmin

Lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä on ilmoitettu tänä vuonna melkein puolet viime vuotta enemmän. Poliisin mukaan syynä voi olla aina vain matalampi ilmoittamiskynnys.

Lapsi on saattanut joutua netissä usean henkilön hyväksikäyttämäksi, rikoskomisario Jussi Hyrkäs sanoo. Kuva: Yle

OULU Rikosten kokonaismäärä on Oulun poliisilaitoksen tilastojen mukaan laskenut tammi-syyskuussa selvästi verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan (siirryt toiseen palveluun). Tilastoista nousee kuitenkin esiin huolestuttava piirre: Kaikkien seksuaalirikosten määrä on lisääntynyt.

Erilaisia seksuaalirikoksia tuli Oulun poliisin tietoon lähes neljännes enemmän kuin viime vuonna. Rikosylikomisario Markus Kiiskisen mukaan rikosten määrään vaikuttaa ilmoituskynnyksen alentuminen ja julkinen keskustelu.

Samaa mieltä on myös väkivaltarikostutkinnan rikoskomisario Jussi Hyrkäs. Hänen mukaansa ilmoituskynnystä on madaltanut muun muassa media.

– Seksuaalirikoksista puhutaan yhä enemmän mediassa. Aiheena se ei enää ole niin tabu, kuten ennen, Hyrkäs pohtii.

Esimerkiksi parisuhteessa tapahtuneista raiskauksista uskalletaan kertoa aiempaa enemmän jollekin tuttavalle tai jopa suoraan poliisille, sanoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Rikoskomisario Jussi Hyrkäksen mukaan seksuaalirikoksista puhutaan aikaisempaa enemmän julkisuudessa. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Tietystä rikoksesta ilmoittamisen noustessa ilmiöksi on sen taustalla Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan usein juuri joukkotiedotusvälineet.

Esimerkiksi hän nostaa taannoisen Me too -kampanjan, jossa seksuaalinen häirintä ja sen laajuus nostettiin maailmanlaajuisesti otsikoihin.

– Nähtäväksi jää, vaikuttaako kampanja tulevaisuudessa ilmoitusten määriin, Heikkinen toteaa.

Piilorikollisuus esiin ilmoituksilla

Tilastoja katsoessa tarkemmin ilmenee synkkä tieto: lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin peräti 100, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä ilmoitettiin 68 kappaletta. Poliisin arvion mukaan kasvun taustalla saattaa olla madaltunut ilmoittamiskynnys.

Poliisiylitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan ilmoitusten määrän kasvun myönteisenä puolena on piilorikollisuuden mahdollinen julkitulo. Kuva: Yle

Poliisi on varovainen arvioidessaan muita syitä ilmoitusmäärien lisääntymisen taustalla. Varmuus ilmiön laajuudesta saadaan vain perinpohjaisen rikostutkinnan avulla.

– Välillä yhdelle tekijälle paljastuu isompi määrä hyväksikäyttötapauksia, toisaalta lapsi on saattanut joutua netissä usean henkilön hyväksikäyttämäksi, rikoskomisario Jussi Hyrkäs selventää.

Vaikka ilmoitusten määrän kasvu ilmenee kielteisenä kehityksenä, on siinä poliisiylitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan tutkinnan kulmasta katsoen hyvääkin.

– On tärkeää, että saadaan ilmi niin sanottua piilorikollisuutta. Näin saadaan todellinen kuva rikostyypin laajuudesta.

Lapset etusijalla

Poliisista vakuutetaan, että seksuaalirikosten kasvaneista ilmoittamismääristä huolimatta niitä pystytään tutkimaan riittävin resurssein.

Poliisiylitarkastaja Pekka Heikkinen myöntää, että asioita pistetään tärkeysjärjestykseen. Hälytystehtäviin ja vakaviin rikoksiin tartutaan ensimmäisenä.

– Lapsiin kohdistuvat rikokset ovat aina siellä kärkipäässä, Heikkinen vakuuttaa.

Klo 15.59 Juttua korjattu: Faktalaatikossa oli virheellinen tieto, jonka mukaan lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin tänä vuonna tammi-syyskuussa 32 kappaletta. Todellisuudessa kasvua vuoden takaiseen on 32 kappaletta.