Kaatumisen pelko nostaa vanhuksen ulos lähtemisen kynnyksen korkeaksi

Jos ikäihminen kaatuu, siitä koituu suuria kustannuksia sekä paljon mielipahaa. Hämeenlinnassa vanhusten kaatumisonnettomuuksia ehkäistään jakamalla kaikille 70 vuotta täyttäneille ilmaiset kenkien liukuesteet.

Vanhusten kaatumisturmat
Keskien liukueste pöydällä
Kenkiin asennettavien liukuesteiden toivotaan pitävän ikäihmiset pystyssä Hämeenlinnassa.Hannu Harhama / Yle

– Seitsemän kertaa olen kaatunut, onneksi luut ovat pysyneet kuitenkin ehjinä. Lääkäritkin ovat ihmetelleet, kun mitään vakavaa ei ole sattunut, kertoo hämeenlinnalainen eläkeläismies kädessään upouudet kenkien liukuesteet.

Hämeenlinnalaisilla terveysasemilla jonotettiin heti maanantaiaamusta kaupungin jakamia ilmaisia kenkien liukuesteitä. Väki vitsaili seisovansa kuin "ämpärijonossa ikään”.

Kun paljon talvella liikkuu, niin paha on kulkea ilman mitään kenkien pohjissa.

Hämeenlinnalaisrouva

– Tarpeeseen nämä tulevat, kun paljon talvella liikkuu, niin paha on kulkea ilman mitään kenkien pohjissa, miettii niin ikään ensimmäisiä liukuesteitään kassiinsa laittava rouva ja kiiruhtaa pois ruuhkaisesta neuvolan eteisestä.

Liukuesteet voivat vähentää kaatumisia

Vanhuksille jaettavien liukuesteiden toivotaan vähentävän iäkkäiden kaupunkilaisten talvisaikaan sattuvia kaatumisonnettomuuksia. Haveri saattaa vaatia pitkän toipumisen tai voi johtaa pysyvän ympärivuorokautisen hoivan tarpeeseen. Näiden vammojen hoito aiheuttaa paitsi kustannuksia yhteiskunnalle myös inhimillistä haittaa ja kärsimystä.

Yli 75-vuotiaiden lonkan, ranteen ja säären murtumien hoidon kustannukset olivat viime vuonna Hämeenlinnassa noin miljoona euroa.

– Pelkästään lonkkamurtuman ensimmäisen vuoden hoidon kustannukset nousevat noin 20 000 euroon, kertoo Hämeenlinnan kaupungin fysioterapeutti Ritva-Liisa Salonen.

"Kun ei vielä tähän ikään mitään ole tarvinnut paikata eikä mitään ole murtunut"

Fysioterapeutti Ritva-Liisa Salonen jakaa kollegansa Suvi Saukkolan kanssa laatikoista liukuesteitä ja iloitsee niiden suosiosta. Yllättävän moni jonossa seisova kertoo kokeilevansa liukuesteitä nyt ensimmäistä kertaa.

– Ainakin kalalle mennessä nämä on hyvät. Luulen kyllä, että näitä tulee käytettyä. Täytyy yrittää pitää jalat vikkelässä kunnossa niin pärjäilee, toteaa ensimmäisiä kenkien liukuesteitään hypistelevä Teodor Aarresuo.

Liukuesteiden jakoa Hämeenlinnassa.
Teodor Aarresuo saa elämänsä ensimmäiset kenkien liukuesteet fysioterapeutti Suvi Saukkolalta ja Ritva-Liisa Saloselta.Hannu Harhama / Yle

Maija Salmiselle liukuesteet ovat jo järjestyksessään toiset. Ensimmäinen pari on kovassa käytössä jo päässyt hajoamaan.

– Mielellään otan uudet. Kyllä näistä on ollut hyötyä, kun on vielä sentään säilynyt tähän ikään, ettei mitään ole tarvinnut paikata eikä mitään ole murtunut, kertoo Salonen.

Kaatuminen ruokkii uutta kaatumista

Fysioterapeutti Salonen puhuu kaatumisen pelosta, joka valtaa usein liukastuessaan loukkaantuneen ikäihmisen. Salosen mukaan kerran kaatunut on suuressa vaarassa kaatua uudestaan. Ikäihmisen ensimmäisen kaatumisonnettomuuden ehkäiseminen onkin erityisen tärkeää.

BBC:n uutinen ilmaisista liukuesteist vanhuksille
Esimerkiksi Ypäjän ikäihmisten liukuesteet oli BBC:lle uutinen.kuvakaappaus BBC:n sivulta, kuvankäsittely Nina Keski-Korpela / Yle

Kaatumisen pelolla on vahva vaikutus. Kun ulos ei kaatumisen pelossa enää uskalla lähteä, yksinäisyys tai jopa masentuminen voi iskeä kaatumista arastelevaan vanhukseen.

– Takaraivoon jää kaatumisen pelko ja se kasvattaa ulko-oven kynnystä valtavan korkeaksi, tietää Hämeenlinnan kaupungilla työskentelevä fysioterapeutti Ritva-Liisa Salonen.

Harjoittelun olisi syytä painottua nimenomaan etureisiin.

Ritva-Liisa Salonen

Salosen mukaan kaatumisen pelosta pääsee eroon vain sitkeällä harjoittelemisella. Erityisesti jalkojen isojen lihasten treenaaminen ja tasapainoharjoittelu ovat tarpeen.

– Harjoittelun olisi syytä olla säännöllistä ja painottua nimenomaan etureisiin. Jos ei muuta tee, niin edes tuolilta ylös nousua tai istuen jalan ojennusta. Parasta olisi, että kaatumisonnettomuuden jälkeen vanhuksella olisi joku kaveri ulkoiluseuranaan, ohjaa Salonen ja muistuttaa, että myös kodin seinien sisäpuolella voi ehkäistä kaatumisia (siirryt toiseen palveluun). Muun muassa mattojen asettelulla ja kulkuväylien pitämisellä tyhjinä on suuri merkitys.

Useissa kunnissa kustannetaan ilmaisia liukuesteitä

Liukuesteiden jakaminen ilmaiseksi 70 vuotta täyttäneille kaupunkilaisille lähti Hämeenlinnassa sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteesta.

Vastaavia hankkeita on toteutettu Suomessa jo useissa kunnissa. Esimerkiksi pieni lounaishämäläinen Ypäjän kunta nousi kansainväliseksi uutiseksi tammikuussa 2016 ilmoittaessaan maksavansa seitsenkymppisille asukkailleen liukuesteet kenkiin.