Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö varovaisen myönteinen suuren sotaharjoituksen järjestämiselle Suomessa

Presidentti Sauli Niinistön mielestä sotaharjoituksesta täytyy keskustella kaikessa rauhassa.

Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kertoivat toimittajille tapaamisestaan tänään maanantaina. Ylen politiikan toimittaja Maria Stenroos ja ulkomaantoimittaja Antti Kuronen analysoivat tapaamista.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo suhtautuvansa varovaisen myönteisesti Suomessa mahdollisesti järjestettävään kansainväliseen sotaharjoitukseen. Niinistö ei kuitenkaan halua vielä puhua harjoituksen yksityiskohdista.

Niinistö korosti, että harjoituksesta täytyy keskustella kaikessa rauhassa. Hän kommentoi harjoitusta tänään maanantaina Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin tapaamisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Niinistö kertoi puhuneensa sotaharjoituksesta puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kanssa tänään. Ministeri Niinistö on kertonut (siirryt toiseen palveluun), että harjoituksen valmistelutyöt on jo aloitettu.

Lähtökohtaisesti olen kyllä myönteinen sille, että me kehitämme harjoitustoimintaa.

Sauli Niinistö

– Puhutaan tämä nyt kaikessa rauhassa selväksi tämä asia, myöskin eduskunnan valiokuntien kanssa, jolloin varmasti löydetään sellainen yhteinen ajattelu siitäkin, että mitä kannattaa tehdä, Niinistö sanoi.

– Ja kyllä kannattaa tehdä. Lähtökohtaisesti olen kyllä myönteinen sille, että me kehitämme harjoitustoimintaa, hän lisäsi.

Niinistö ei halunnut vielä puhua Suomeen mahdollisesti tulevan sotaharjoituksen yksityiskohdista. Kyseessä olisi kuitenkin presidentin mukaan suuri harjoitus, vaikka hän ei halunnutkaan puhua "suursotaharjoituksesta".

– Viittasin tällaiseen pääsotaharjoitukseen, joita traditionaalisesti yhteen aikaan järjestettiin. Sen lähtevä luokka taitaa olla yli 10 000 varusmiestä. Kyllä siihen tietysti joukkoja kertyy, jos sellaiseen päädytään, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä harjoituksesta olisi hyvä puhua avoimesti jo nyt, vaikka sen onkin määrä tapahtua vasta seuraavan eduskunnan kaudella.

Jussi Niinistö on aiemmin sanonut, että Suomessa pystytään järjestämään Ruotsin Aurora 17 -sotaharjoituksen kaltainen kansainvälinen suurharjoitus aikaisintaan vuonna 2020.

Lue myös: