Aliravitsemus uhkaa yli miljoonaa eteläsudanilaista pikkulasta, sisällissota suurin syy nälkäkriisille

Edes satokausi ei merkittävästi helpottanut tilannetta. Aliravitsemus uhkaa Etelä-Sudanissa ensi keväänä yli 1,1 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta ja liki 300 000 heistä on hengenvaarassa. Nälkäkriisi on pitkälti ihmisen aiheuttama.

Etelä-Sudan
Etelä-Sudan, Alokwi
Etelä-Sudanissa korjataan parhaillaan satoa, mutta se on jäämässä heikoksi ja elintarvikkeiden hinnat ovat kihonneet korkealle.Kim Piper/EPA

Normaalisti Etelä-Sudanissa tähän aikaan vuodesta korjataan satoa. Tänä vuonna sato kypsyi varhain ja jäi pieneksi. Lisäksi sadoton "laihat kausi" alkoivat jopa kolme kuukautta tavallista aikaisemmin.

Sadetta on tänä vuonna tullut normaalisti tai paikoin jopa normaalia enemmän. Nälkä ei siten johdu kuivuudesta.

Jossakin määrin satoa on pienentänyt Spodoptera frugiperda, epävirallisesti suomennettuna armeijamato. Se on itse asiassa yökkösten heimoon kuuluva perhonen, ja syö muun muassa Etelä-Sudanissa kasvatettavaa maissia. Sato on kärsinyt kaikkialla (siirryt toiseen palveluun).

Suurin syy nälälle ovat kuitenkin Etelä-Sudanin sisäiset levottomuudet. Viljelijät eivät pääse pellolle, iso osa väestöstä on paennut taisteluita ja perheiden ostovoima on olematon. Hyperinflaatio on kiskaissut ruuan hinnan monen ulottumattomiin.

Yleisten ravintokasvien, kuten durran, maissin ja vehnän hinnat ovat nousseet viime vuodesta jopa 281 prosenttia.

Arvio: keväällä ruokaturva vaarantunut viidellä miljoonalla

Avustusjärjestöt varoittavat aliravitsemuksesta ja nälästä – taas. Lahjoittajamaiden väsyminen toistuviin kriiseihin on ilmeinen riski. Edellisen kerran nälänhätä uhkasi keväällä ja kesällä, ja osaan maata toimitettiin ruoka-apua jopa helikopterista pudottaen.

Maanantaina julkaistu arvio on karu (siirryt toiseen palveluun). Kun satokausi alkoi, 11-miljoonaisesta kansasta kuuden miljoonan arvioitiin olevan vakavan ruokaturvattomuuden piirissä. Vaikka satokausi on juuri päättynyt ja aliravitsemuksen uhkaamia on nyt aiempaa vähemmän (4,8 miljoonaa), tammi-maaliskuussa heidän määränsä ennustetaan nousevan jälleen 5,1 miljoonaan.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 1,1 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsii ensi vuonna ennusteen mukaan aliravitsemuksesta, heistä liki 300 000 on vaarassa kuolla nälkään.

Ruokaturva viittaa siihen, onko yhteisöllä fyysisesti pääsy ruoan hankintaan ja mahdollisuudet hankkia riittävästi ravintoa. Turvaluokitus on viisiportainen, "vakava ruokaturvattomuus" on vain pykälän nälänhätää ylempänä.

– Taistelut ovat runnelleet ruuantuotantoalueita ja rauhanomaisen ratkaisun löytäminen tähän ihmisen luomaan murhenäytelmään pitäisi olla tärkeyslistan kärjessä, tai tilanne muuttuu ensi vuonna vieläkin huonommaksi, varoittaa FAO:n Etelä-Sudanin edustaja, Serge Tissot.

Maailman nuorin valtio, vuonna 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan liukui sisällissotaan vuoden 2013 lopulla. Vastakkain olivat presidentti Salva Kiirin ja entisen varapresidentin Riek Macharin joukot, mutta nyttemmin mukana on myös muita ryhmittymiä, mikä entisestään vaikeuttaa yrityksiä solmia rauha.

Lähteet: AFP, AP, Reuters