Tämä vuosi kolmen kuumimman joukossa – samalla kuumin "normaalivuosi"

Kaikki ilmaston kehitystä kuvaavat tekijät osoittavat nyt väärään suuntaan, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO.

ilmasto
Kuivuudesta kärsivä puu Redondossa, Portugalissa.
Viime vuosi, eli 2016, on ilmastotutkijoiden mukaan ollut 1800-luvulta alkavan säähistorian lämpimin vuosi. Toiseksi lämpimin oli 2015, ja kuluva vuosi asettuu samalle tasolle, WMO kertoo.Nuno Veiga / EPA

Maapallon ilmaston lämpötila on tänä vuonna kolmen kuumimman vuoden joukossa laskettuna siltä ajalta, kun luotettavia lämpötilatilastoja on saatavilla.

Asiasta kertoo YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO, joka on julkaissut uusimmat tilastonsa Bonnissa alkavan kansainvälisen ilmastokokouksen alkajaisiksi.

Vuosi on myös nousemassa tilastoidun säähistorian kuumimmaksi "normaalivuodeksi", eli vuodeksi, jolloin Tyynen valtameren el Niño -ilmiö ei aiheuttanut ylimääräistä piikkiä lämpötilastoihin.

Viime vuosi, eli 2016, on ilmastotutkijoiden mukaan ollut 1800-luvulta alkavan säähistorian lämpimin vuosi. Toiseksi lämpimin oli 2015, ja kuluva vuosi asettuu samalle tasolle, WMO kertoo.

WMO:n tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) esitellyt pääsihteeri Petteri Taalas kertoi, että keskimääräiset lämpötilat ovat nousseet noin 1,1 astetta verrattuna teollistumista edeltävään aikaan.

Ilmastosopimus vaarassa

Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat päättivät asettaa tavoitteekseen, ettei ilmasto lämpenisi enempää kuin 1,5 astetta. Tällä hetkellä lämpenemistä aiheuttavien päästöjen määrä on niin suuri, että lämpeneminen jatkuisi ainakin kolmeen asteeseen, mikä olisi katastrofaalinen tilanne.

Jo nyt maapallon väestöstä 30 prosenttia kokee äärimmäisen kuumia lämpötiloja vähintäänkin useana päivänä vuodessa, kertoi Taalas, joka on aiemmin toiminut Suomen Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.
Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.Salvatore di Nolfi / EPA

WMO:n mukaan kaikki pitkän ajan ilmastotrendit osoittavat väärään suuntaan. Viime viikolla julkaistiin tutkimus, jonka mukaan lämpenemistä aiheuttavan hiilidioksidin määrä ilmakehässä on noussut uudelle ennätystasolle ja on nyt korkeimmillaan maapallolla kolmeen- neljään miljoonaan vuoteen.

Myös toisen kasvihuonekaasun, metaanin päästöt ovat kasvaneet rajusti. Metaania pääsee ilmakehään maakaasuyhtiöiden liuskekaasutuotannon, samoin kuin kasvaneen karjatalouden takia.

Taalaksen mukaan tämän vuoden sääilmiöt ovat olleet poikkeuksellisia. Hän mainitsi mm. Atlantin ja Tyynenmeren hurrikaanit, yli 50 asteen lämpötilat Omanissa, Pakistanissa ja Iranissa, suuret monsuunisateet Aasiassa ja ankaran kuivuuden Itä-Afrikassa.

Uutista korjattu 6.11. klo 15.40 Hiilidioksidin määrä on nyt samalla tasolla kuin 3-4 miljoonaa vuotta sitten.

Lähteet: Reuters, AFP