Saudiprinssi kahmii valtaa, kapinalliset ampuivat ohjuksella pääkaupunkiin

Saudi-Arabian tuleva johtaja vahvistaa asemiaan. Samalla saudien ja Iranin välit kiristyvät, etenkin Jemenin sodan ja Libanonin sisäisen kriisin takia.

kansainvälinen politiikka
pommituksen rauniot Jemenissä
Saudi-Arabian ilmaiskut ovat aiheuttaneet suurta inhimillistä hätää Jemenissä. - Ilmaisku hautajaisiin tappoi 120 ihmistä Sanaassa 2016.Yahua Arhab / EPA

Lähi-idän valtapelissä muslimimaailman valtakeskukset Saudi-Arabia ja Iran ovat ajautuneet entistä kärkevämmin napit vastakkain. Saudi-Arabian johto jopa väläyttää sotatoimien vaaraa maiden välillä.

Lähi-idän valtapelissä näyttää eniten tapahtuvan juuri nyt Saudi-Arabiassa. Kruununprinssi Mohammad bin Salman nimittäin pidätytti 11 kuninkaallisen perheen jäsentä ja myös muita maan eliitin edustajia.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kaikkiaan kymmeniä ihmisiä on pidätetty (siirryt toiseen palveluun): prinssejä, liikemiehiä, armeijan upseereita ja korkeita virkamiehiä. Heidän joukossaan on yksi maailman rikkaimmista miehistä, prinssi Alwaleed bin Talal.

Bin Talal on tunnettu sijoituksistaan merkittäviin länsimaisiin brändeihin kuten Twitteriin, News Corporationiin, Appleen ja the Four Seasons -hotelliketjuun.

Kruununprinssi pidätytti kilpailijansa

Vasta 32-vuotias kruununprinssi Salman masinoi pidätykset korruption vastaisen taistelun nimissä, mutta tosiasiallisena syynä pidetään hänen vallanhaluaan. 81-vuotias kuningas Salman luovuttanee valtaistuimen samannimiselle kruununprinssille aika pian.

Kuninkaallisen perheen jäseniä on estetty poistumasta maasta ja raharikkaiden yksityinen lentokenttä on suljettu. The New York Times -lehti luonnehtii (siirryt toiseen palveluun)pidätysaaltoa kattavimmaksi mullistukseksi maan johdossa 80 vuoteen. Moni media on kuvaillut viikonlopun puhdistusaaltoa pitkien puukkojen yöksi.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa.
Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa.Oliver Douliery / EPA

Kruununprinssi myös pidätytti viimeisen todellisen haastajansa, prinssi Mutaib bin Abdullahin. Tämä johti sisäministeriön joukkoja, eli yhtä kolmesta maan sotilasvoimista. Nyt maan koko väkivaltakoneisto on kruununprinssi Salmanin peukalon alla.

Kapinalliset ampuivat ohjuksen Riadiin

Saudi-Arabian ja Iranin välillä jännitystä kiristää saudien pääkaupungin Riadin lentokenttää vastaan tehty ohjusisku. Ohjuksen ampuivat Jemenin huthi-kapinalliset (siirryt toiseen palveluun), jotka vastustavat saudien asevoimien sotatoimia Jemenissä.

Saudi-Arabia syyttää iskusta Irania, joka tukee huthi-kapinallisia Jemenin taisteluissa. Saudien virallinen uutistoimisto ilmoitti maan asevoimien torjuneen ohjuksen.

Pommitus Sanaassa Jemenissä.
Saudien johtaman liittouman ilmaisku huthi-kapinallisten kohteeksi uskottuun rakennukseen nostatti savupilven Sanaassa Jemenissä 2016. Yahya Arhab / AOP

Saudien johtaman liittouman tiedotteessa hyökättiin kovasanaisesti Irania vastaan. Sen mukaan Iranin ja sen komentamien huthi-joukkojen hyökkäys on uhka naapurimaille.

"Iranin julkea aggressio"

– Liittouma pitää tätä julkeana Iranin sotilaallisena aggressiona. Siitä voi kehkeytyä (Iranin) sotatoimi Saudi-Arabian kuningaskuntaa vastaan, saudien liittouma julisti.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir on ilmoittanut, että hänen maansa varaa itselleen oikeuden vastata Iranin toimiin millä tahansa tavalla, sopivaksi katsomaansa aikaan.

Iran puolestaan on kiistänyt sekaantuneensa mitenkään Riadin lentokenttää vastaan tehtyyn iskuun.

Huthi-kapinalliset ovat aiemminkin iskeneet Saudi-Arabian maaperälle, mutta eivät näin pitkälle, pääkaupunkiin asti. Huthit sanovat toteuttaneensa hyökkäyksen valmistamallaan Volcano-ohjuksella, joka on asiantuntijoiden mukaan kehitetty Scud-ohjuksesta. Kyse on ballistisesta ohjuksesta, jonka kantomatka on yli tuhat kilometriä.

Humanitaarinen katastrofi Jemenissä

Jemenin sisällissota on jatkunut yli kaksi vuotta ja se on johtanut humanitaariseen katastrofiin. YK:n arvion mukaan yli 16 000 ihmistä on kuollut ja jopa kolme miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan.

Yhdysvaltojen ilmaiskuja vastustava graffiti Jemenin pääkaupungissa Sanaassa
Yhdysvaltoja vastustava graffiti Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.imago sportfotodienst / AOP

Sekä saudien johtamaa koalitiota että huthi-kapinallisia epäillään sotarikoksista. Erityisen raakoina on pidetty saudien ja sen liittolaisten ilmapommituksia, jotka ovat usein osuneet siviileihin.

Jemenin humanitaarisen kriisin odotetaan pahenevan entisestään, sillä saudien johtama liittouma on ilmoittanut katkaisevansa kaikki ilma-, meri- ja maayhteydet Jemeniin. Tarkoituksena on uutistoimisto Reutersin mukaan hillitä aseiden kulkeutumista huthikapinallisille.

Libanonin pääministeri eroaa

Saudi-Arabian ja Iranin välejä kiristää myös Libanonin poliittinen kriisi. Aivan yllättäen Libanonin pääministeri Saad Hariri ilmoitti viikonvaihteessa eroavansa virastaan. Syyksi hän kertoi häntä vastaan suunnitellun salamurhahankkeen (siirryt toiseen palveluun).

Sunnimuslimi Hariri on saudien läheinen liittolainen – hänellä on Libanonin ja Saudi-Arabian kaksoiskansalaisuus. Murhahankkeesta hän syyttää Iranin tukemaa Hizbollah-järjestöä. Hariri leimasi Hizbollahin Iranin käsikassaraksi Libanonissa.

Hizbollah on vaikutusvaltainen ja sotilaallisestikin vahva tekijä Libanonissa. Sen sanotaan toimivan kuin valtio valtiossa. Hizbollahilla on edustus Haririn hallituksessa, mikä tekee valtataistelusta erityisen mutkikkaan.

Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah sanoo, että hänen järjestönsä ei Haririn eroa halunnut. Hänen mukaansa eropäätöksen takana ovat saudit, joiden hän sanoo kirjoittaneen Haririn eropuheen.

Saudi-Arabian puheet Hizbollahia vastaan yltyivät maanantai-iltana erittäin kovasanaisiksi. Saudi-Arabian Persianlahden asioista vastaava ministeri Thamer al-Sabhan sanoi Al-Arabiya -kanavalle, että Libanon on julistanut sodan Saudi-Arabialle. Ministerin perusteli tulkintaansa Hizbollahin hyökkäyksillä Saudi-Arabiaa vastaan.

Muistissa isän, Rafiq Haririn murha

Hariri ilmoitti erostaan Saudi-Arabiassa Riadissa. Hän on myös pysynyt siellä, sillä hän sanoo pelkäävänsä tulevansa tapetuksi Libanonissa. Hänen isänsä, entinen pääministeri Rafiq Hariri murhattiin Beirutissa vuonna 2005. Monivaiheisen murhatutkinnan jälkeen syylliseksi saatiin Hizbollah.

– Elämme nyt samanlaisessa ilmapiirissä, joka edelsi isäni Rafiq Haririn murhaa, Saad Hariri sanoi Riadissa.

Saudi-Arabian tuntija David Hearst esittää mielenkiintoisen arvion Middle East Eye -nettilehdessä (siirryt toiseen palveluun). Hänen mukaansa Hariri ei pelkää tulevansa surmatuksi, päinvastoin – Libanonista lähtiessään hän oli hyvällä tuulella ja otti selfieitä kenttähenkilökunnan kanssa. Hän myös tapasi ennen lähtöään Iranin hengellisen johtajan neuvonantajan ja erosi tästä hyvässä hengessä.

Asiantuntija: Haririn käskettiin erota

Hearstin mukaan saudijohto komensi Haririn Riadiin pitämään eropuheensa. Hariria vaadittiin tuomaan takaisin Saudi-Arabiaan ulkomailla olevat varansa, etenkin ne jotka eivät liity hänen Libanonin liiketoimiinsa.

Hariri on ollut Hearstin mukaan Saudi-Arabiassa kiinniotettuna, mutta ei kuitenkaan pidätettynä saudiprinssien ja liikemiesten tapaan. Hearst kirjoittaa, että Hariri joutui kiristyksen kohteeksi.

Entinen pääministeri Saad Hariri saapuu pääministerin palatsille tapaamaan nykyistä pääministeriä Tammam Salamia 8. elokuuta Beirutissa.
Saad Hariri Libanonissa Beirutissa vuonna 2014.Wael Hamzeh / EPA

Oli Hearstin analyysi oikeaan osuva tai ei, Libanonin herkkään valtatasapainoon Haririn eroilmoitus löi aikamoisen kolhun.

Maassa yritetään vaalia vallanjakoa sunni- ja shiamuslimien sekä kristittyjen välillä. Nyt tuo rakennelma näyttää kärsineen vahinkoa. Libanon on ajautunut shialaisen Iranin ja sunnalaisen Saudi-Arabian välisen vihanpidon etulinjaan.

Vastakkain myös Syyrian sodassa

Saudit ja Iran taistelevat vallasta muuallakin kuin Libanonissa ja Jemenissä. Sisällissodan raunioittamassa Syyriassa Iran on Venäjän ohella Assadin hallinnon merkittävin tukija. Hizbollah-järjestö toimii sielläkin, Assadin apuarmeijana.

kaksi sotilasta asemissa singon kanssa.
Syyrian armeijan joukkoja Damaskoksen ja Daraan välillä.SANA

Saudi-Arabia puolestaan tukee Assadia vastustavia oppositiovoimia. Kun sisällissodassa islamistit saivat jalansijaa, saudit alkoivat tukea niitäkin. Terroristijärjestö Isisiä Saudi-Arabia kiistää tukeneensa (siirryt toiseen palveluun).

Isis menetti hiljattain viimeiset valtakeskuksensa Syyriassa ja Irakissa. Tämäkin saattaa kiihdyttää Iranin ja saudien välistä taistelua, sillä valtatyhjiöillä on aina tapana täyttyä.

Saudit lämmittävät suhteita Irakiin

Iran ja Saudi-Arabia käyvät valtataistelua myös Irakin maaperällä. Shiaenemmistöisellä Irakilla on ollut läheiset suhteet Iraniin siitä lähtien, kun Yhdysvallat tunkeutui maahan ja kaatoi Saddam Husseinin sunnihallinnon 2003.

Mutta Irak haluaa irtautua Iranin kontrollista (siirryt toiseen palveluun)ja pyrkinyt kohentamaan suhteitaan Saudi-Arabiaan. Tämä sopii saudeille ja maiden suhteet ovatkin parantuneet aivan hiljattain.

Bagdadin kaduilla rekrytoidaan uusia jäseniä suurimmaksi osaksi shiiamuslimeista koostuviin vapaaehtoisjoukkoihin. Vieressä näkyy kaatuneiden kuvia.
Bagdadin kaduilla rekrytoidaan uusia jäseniä suurimmaksi osaksi shiiamuslimeista koostuviin vapaaehtoisjoukkoihin. Tom Kankkonen / Yle

Kruununprinssiä on luonnehdittu röyhkeäksi, vallanhaluiseksi ja kokemattomaksi. Mahdollisten vastustajien eliminointi näyttää kuitenkin sujuneen ja pelon ilmapiiri vahvistaa hänen otettaan. Salman on uudistusmielinen – hän muun muassa ajoi läpi uudistuksen, jonka nojalla naiset saavat lopultakin ajaa autoa. Bisnespiireissä kuitenkin pelätään, kuinka sijoitusilmasto reagoi tällaiseen maan eliitin pidätysaaltoon.

Paikallisten suurvaltojen taisto

Talouden kehityksestä huolimatta Saudi-Arabia on säilyttänyt tiukan linjan sunnalaisen, wahhabilaisuutena tunnetun ideologiansa. Iran puolestaan on shialainen, periaatteessa uskonoppineiden johtama maa. Pohjimmiltaan saudien ja Iranin kiistassa ei kuitenkaan ole kyse uskonnosta eikä ideologiastakaan.

Taustalla on kahden öljyä tuottavan alueellisen suurvallan valtataistelu. Jemenin ja Syyrian sodat varmistavat, että Iranin ja Saudi-Arabian välit ovat tulenarat tulevaisuudessakin.

Juttua päivitetty 6.11. klo 22.38: Lisätty tieto saudiministerin Hizbollah-kommenteista ja Jemenin rajojen sulkemisesta.