Matka lähimpään synnytyssairaalaan yli 350 km – Kirsi Ukkonen synnytti lapsen ambulanssissa parkkipaikalla

Pohjois-Suomessa synnytysmatkat ovat pitkiä. Utsjoelta lähimpään synnytyssairaalaan matkaa on 460 kilometriä, se on 40 kilometriä pidempi matka kuin Helsingistä Vaasaan.

Kotimaa
Kirsi Ukkonen
Kirsi Ukkonen synnytti toisen lapsensa ambulanssissa parkkipaikalla.Yle / Vesa Toppari

Ivalon terveyskeskuksen synnytysosasto suljettiin 1990-luvun loppupuolella. Tällöin Pohjois-Suomessa asuvilla odottavilla äideillä synnytysmatkat pitenivät sadoilla kilometreillä ja monilla ajotunneilla. Utsjoelta on Rovaniemelle matkaa noin 460 kilometriä, se on noin 40 kilometriä pidempi kuin matka Helsingistä Vaasaan.

Kirsi Ukkonen asuu pienessä kylässä Kortamojärvellä, noin 30 kilometriä Inarin kirkonkylästä lounaaseen. Ukkonen synnytti toisen lapsensa kohta kahdeksan vuotta sitten ambulanssissa, lapsi syntyi parkkipaikalle Ivalon ja Sodankylän välillä.

Ukkonen lähti kotoaan 70 kilometrin päähän Ivalon terveyskeskukseen, kun tunsi että synnytys saattaisi alkaa. Ukkosen esikoinen syntyi leikkauksella, joten hän ei ollut ihan varma tuntemuksistaan. Ennen lähtöä hän soitti terveyskeskukseen, josta kerrottiin, ettei kätilö ole paikalla, mutta käymään voi tulla jos siltä tuntuu.

Ukkonen lähti miehensä kanssa ajamaan tuiskuisessa säässä kohti Ivaloa. Hän tunsi jokaisen lumitöyssyn kehossaan. Supistusten väli oli neljä minuuttia.

– Sanoin miehelleni, että voi olla ettemme ehdi ihan Rovaniemelle asti, mutta itse asiassa en itsekään uskonut sitä, Ukkonen kertoo.

Kun Ukkonen ja hänen miehensä saapuivat Ivaloon, ei kätilö ollut vielä ehtinyt paikalle, joten he joutuivat odottamaan. Kun kätilö vihdoin saapui, niin hän kertoi, että pitkä päivä olisi vielä edessä ja aikaa olisi vielä monta tuntia, ennen kuin lapsi syntyisi.

Ambulanssimatka Rovaniemelle kuitenkin alkoi. Matkaa taitettiin vain tunnin verran, kun Ukkonen tunsi lapsen syntyvän. Lapsi syntyi Kersilön kohdalla parkkipaikalla. Vaikka synnytys olikin erilainen kuin Ukkonen oli odottanut, kaikki sujui kuitenkin hyvin.

Yle Ođđasat 7.11.2017

Kätilö: Ambulanssisynnyttäminen ei paljoa poikkea sairaalasynnytyksestä

Vaikka pohjoisessa välimatkat ovat pitkiä, niin silti harvoin lapsi syntyy ambulanssiin tai kotona. Odottavia äitejä kehotetaan lähtemään ajoissa odottamaan synnytyksen alkua lähemmäksi synnytyssairaalaa Rovaniemelle.

– Tilastollisesti kaksi lasta syntyy matkalle, joka on aika pieni luku näillä kilometreillä. Olemme synnytysvalmennuksessa kyllä panostaneetkin siihen, että koska sinne sairaalaan lähdetään, ja mikä on se oikea aika, Ivalon terveyskeskuksen kätilö Minna Korpivaara sanoo.

Minna Korpivaara
Kätilö Minna Korpivaara, Ivalon terveyskeskus.Yle / Vesa Toppari
Minna Korpivaara
Minna Korpivaaran haastattelu

Koska synnytykset eivät ole ennustettavissa, niin kiire Rovaniemen keskussairaalaan voi tulla silti tulla. Ambulanssiin mukaan lähtee usein myös kätilö, joka on varautunut siihenkin, että lapsi voi syntyä matkan varrelle. Koska matkat ovat pitkiä, niin terveysalan ammattilaiset joutuvat taistelemaan aikaa vastaan. Ambulanssissa synnyttäminen ei Korpivaaran mukaan kuitenkaan paljoa poikkea sairaalasynnytyksestä.

– Silloin kun kyseessä on normaali raskaus ja jos kysessä ei ole ensisynnyttäjä, niin ei se sinänsä juuri poikkea sairaalassa synnyttämisestä. Ainoastaan se, että tilat ovat ahtaat, eikä ole kivunlievitystä. Synnyttäjä ei niinkään pääse liikkumaan, vaan on aika sidottu siihen paariin ambulanssissa, kertoo Korpivaara.

Ambulanssisynnytyksissä välineiden merkitys korostuu. Kätilö ottaa synnytyssaatolle mukaan kaksi laukkua: toinen lapselle ja toinen äidille.

Matkasynnytys laukku tavarat vauva
Vauvan laukku joka otetaan mukaan ambulanssiin synnytyssaatolle.Yle / Vesa Toppari

– Varsinki jos talvivauvoja tuolla tienpäällä tehdään niin, pitää muistaa se, että vauva pidetään lämpöisenä ja äidillä on hyvä olla. Eli täältä kun me lähdemme synnytyssaatolle, niin otamme saattolaukut mukaan. Vauvan kassista löytyy se, mitä vauva tarvitsee. Ehkä se kaikista tärkein, meillä on täällä lämmin talja, johon vauva laitetaan, kertoo Korpivaara.

matkasynnytys vauva tavarat laukku synnytys
Vauvan laukku.Yle / Vesa Toppari