Akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle A.I. Virtanen -palkinto

Ivaska tutkii syövän etäpesäkkeiden syntyyn liittyviä muutoksia soluissa.

tiede
Akatemiaprofessori Johanna Ivaska.
Akatemiaprofessori Johanna Ivaska.Turun yliopisto / Hanna Oksanen

Vuoden 2017 A.I. Virtanen -palkinto on myönnetty Turun yliopiston akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle tunnustuksena uraauurtavasta ja ansiokkaasta solujen tarttumisominaisuuksia selvittävästä tutkimuksesta, kertoo Turun yliopisto tiedotteessaan.

Palkinto koostuu kunniakirjasta, 6 000 euron rahapalkinnosta sekä kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelemasta hopeisesta A.I. Virtanen -mitalista.

Menestynyt syöpätutkija, joka on palkittu aiemminkin

Akatemiaprofessori Johanna Ivaska on yksi menestyneimmistä suomalaisista tutkijoista. Hän tutkii syövän etäpesäkkeiden syntyyn liittyviä muutoksia soluissa, etenkin niiden solujen tarttumisominaisuuksissa.

Yliopiston tiedotteessa sanotaan, että Ivaska käyttää tutkimuksessaan innovatiivisia menetelmiä ja yhdistelee näitä ennakkoluulottomasti, mikä on johtanut uraauurtaviin tuloksiin.

Palkinto on hieno kunnianosoitus ahkeralle ja lahjakkaalle tutkimusryhmälleni, joka intohimoisesti hakee joka päivä vastauksia solujen liikkumisen mekanismeja koskeviin kysymyksiin.

Johanna Ivaska

– On erittäin suuri kunnia vastaanottaa tämä Nobel-palkitun suomalaisen nimeä kantava palkinto. Arvostan erityisesti sitä, että palkinto pyritään jakamaan henkilölle, joka tekee aktiivisesti tutkimusta. Se on hieno kunnianosoitus ahkeralle ja lahjakkaalle tutkimusryhmälleni, joka intohimoisesti hakee joka päivä vastauksia solujen liikkumisen mekanismeja koskeviin kysymyksiin, Ivaska sanoo.

Ivaska on saanut arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoituksen kolme kertaa. Akatemiaprofessuurin lisäksi hänellä on molekulaarisen solubiologian professuuri Turun yliopistossa. Hän on ohjannut 13 väitöskirjaa ja saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

A.I. Virtanen -palkinnon myöntävät Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae, Ravitsemuksen Tutkimussäätiö ja Suomalaisten Kemistien Seura.