Joka kymmenes yli 65-vuotias juo liikaa – Riskiraja ylittyy jo kahden viinilasin jälkeen

Alkoholiin hukutetaan yksinäisyyttä ja masennusta, arvioi Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.

päihteet
viiniä kaadetaan lasiin
AOP

Joka kymmenes yli 65-vuotias juo liikaa alkoholia, kertoo Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan myös entistä useampi ikäihminen käyttää alkoholia. Juomisen taustalla kerrotaan olevan usein yksinäisyyttä, masennusta tai tarpeettomuuden tunnetta.

Osalla alkoholi on kuulunut elämään jo kauemmin, mikä näkyy terveydentilan heikkenemisenä. Osa taas aloittaa alkoholinkäytön ikääntymisen myötä.

A-klinikka Oy:n johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan varsinkin myöhemmin alkaneeseen alkoholinkäyttöön tulisi puuttua nopeasti.

–  Ikääntyneillä haitat tulevat nopeasti, sillä ikääntymisen myötä keho haurastuu. Sen vuoksi alkoholi vaikuttaa elimistössä eri tavoin kuin parikymppisellä, Simojoki kertoo järjestöverkoston tiedotteessa.

Monet ikäihmiset käyttävät myös lääkkeitä, jotka voivat yhteiskäytössä alkoholin kanssa aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja.

–  Mediassa näkee kauniita kuvia vanhasta parista vilttiin kietoutuneena, järvelle katselemassa, viinilasit kädessä. Todellisuus on toinen: vanha pari Espanjassa ei ole keksinyt mitään tekemistä ja sitten onkin juotu koko loman ajan. Ei mitään änkyräkänniä, mutta tasaisesti koko ajan. Mielikuvat johtavat harhaan, Simojoki toteaa.

Yli 65-vuotiaiden alkoholinkäytön riskirajat ovat enintään seitsemän alkoholiannosta viikossa ja maksimissaan kaksi annosta kerralla.

Alkoholin tuomat oireet on helppo verhota ikään

Simojoen mukaan erilaisia oireita, kuten kaatumisia ja muistikatkoja tulkitaan liian helposti suoraan vanhuudesta johtuviksi. Ikään on myös helppoa vedota, vaikka todellinen syy löytyisikin alkoholinkäytöstä.

Simojoen mukaan ikääntyneeltä kysytään liian harvoin päihteidenkäytöstä, eikä päihteidenkäytön puheeksiotto toteudu toivotusti työikäistenkään vastaanottokäynneillä.

–  Tuskin asiaa otetaan puheeksi sen useammin ikääntyneidenkään kanssa. Päihteidenkäyttö on arka ja vaikea aihe. Sen tulisi kuitenkin olla aina osa lääkärikäyntiä, varsinkin, jos määrätään lääkkeitä. Tuomitsemista pitää välttää, sen sijaan tulisi tarkastella kokonaisterveyttä ja potilaan vointia.

Tällä viikolla vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa, jonka teemana on ikäihmisten päihteidenkäytön puheeksiotto. Teemaviikon järjestää Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja viikon koordinoinnista vastaa Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin päihdetyön kanssa.