Historialliset asetuksen vastaiset miniyksiöt ovat valmistumassa – mahtuisitko sinä asumaan tässä 15,5 neliön yksiössä?

Idea pikkukodeista saatiin alun perin lukiolaisnuorilta.

asunnot
Kerrostalo Martinlaaksossa.
Matti Konttinen / Yle

Suomessa on saatu pian päätökseen rakennusprojekti, jota voi kuvailla omalla tavalla historialliseksi.

Länsi-Vantaalle Martinlaaksoon, Raikukuja 4:ään valmistuu joulukuun alussa 7-kerroksinen kerrostalo, jossa on 68 pohjapinta-alaltaan 15,5 neliön kokoista asuntoa. Rakennuttajana on toiminut asuntosijoitusyhtiö Sato.

Kyseessä on tiettävästi Suomen kautta aikojen ensimmäinen tavanomaiseen asumiseen tarkoitettu kerrostalo, jossa kaikki asunnot ovat näin pieniä.

Yle kertoi Saton projektista jo kesäkuussa 2015. Silloin yhtiö paljasti ensimmäistä kertaa, miltä uusi vuokra-asuntokonsepti näyttää käytännössä. Aiemman jutun voi lukea tästä. Mukana on myös video, jossa asuntoa esitellään.

Sato päästi Ylen tutustumaan nyt viittä vaille valmiisiin asuntoihin. Lyhyt esittelykierros osoittaa, että pienuudestaan huolimatta miniasunto näyttää nopeasti vilkaistuna varsin avaralta ja valoisalta ratkaisulta.

Asunnon alakerrassa on olohuone, keittiösyvennys ja kylpyhuone. Yläkerrassa on runsaan kuuden neliön parvi, jonka korkeus on 1,5 metriä.

Pientä lattiapinta-alaa kompensoi ruhtinaallinen neljän metrin huonekorkeus. Parvekekin löytyy, ja se on parin neliön kokoinen.

Säilytystila on ahdettu osin lyhyen eteisen ja parvelle vievien portaille alle. Portaiden alta löytyy myös vedettävä pöytälevy vaikkapa ruokailua varten.

Mutta suuri kysymys on, keitä tällaiset asunnot oikein palvelevat?

Martinlaakso yksiöt asunto asuminen
Näkymä miniasuntoon ovensuusta. Taloon itsekin muuttava yhteisömanageri Olli Järvenkylä esittelee tulevaa asuntoaan.Matti Konttinen / Yle

Nuoret kaipasivat piskuisia, mutta tehokkaita asuntoja

Minikodeista on kohkattu jo vuosikausia. Niiden rakentamista on perusteltu muun muassa pääkaupunkiseudun asuntopulan helpottamisella, muuttuvilla asumistarpeilla ja tilan säästämisellä.

Saton toimitusjohtaja Saku Sipola paljastaa, että ajatus Martinlaakson kaltaisista minikodeista tuli alun perin lukiolaisnuorilta, joilta Sato kysyi ideoita asumisesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen keskittyvillä safari-leireillä.

Sipolan mukaan nuoret kertoivat kaipaavansa asuinpinta-alaltaan pieniä, mutta tehokkaita asuntoja, joissa olisi tavallista enemmän yhteistiloja ja siihen liittyvää yhteisöllistä toimintaa.

Yhteistiloihin onkin panostettu Martinlaaksossa. Talon ylimmässä kerroksessa on asukassauna ja alimmassa kerroksessa oleskelutila sekä pyykkitupa.

Sato halusi korostaa yhteisöllisyyttä jo siinä vaiheessa, kun se haki asuntoihin asukkaita. Kahden viikon hakuaikana elokuussa asuntoihin tulvi peräti 700 hakemusta. Asukkaat valittiin lopulta ryhmähaastattelujen perusteella.

– Yritimme löytää hakijoilta ajatuksia siitä, että miten naapurusto saataisiin toimivaksi yhteisöksi, joka tuntee toisensa ja toimii yhdessä, Sipola kertoo.

Vielä vahvistukseksi taloon on palkattu yhteisömanageri, joka on samalla yksi asukkaista. Hänen tehtävänään on keksiä asukkaille yhteistä tekemistä.

Martinlaakso yksiöt asunto asuminen
Pitkät portaat johtavat asunnon parvelle.Matti Konttinen / Yle

Ei vain opiskelijoille

Sipola huomauttaa, että vaikka idea pikkukodeista tulikin opiskelijoilta, ei asuntoja ole suunnattu pelkästään heille. Talon asukkaat muodostavat hyvin kirjavan kokonaisuuden.

Laaja enemmistö asuntoihin muuttavista ihmisistä on työssäkäyviä, Sipola kertoo. Opiskelijoita on ”vasta” toiseksi eniten.

– Siellä on myös joku työtön, joku johtajaksi itseään kutsuva, eläkeläisiäkin. Nuorin asukas on 19-vuotias, iäkkäin 68 vuotta. Suomalaisten lisäksi asukkaissa on seitsemää eri kansalaisuutta, Sipola kuvailee.

– Kaikki talon asukkaista eivät ole edes yksin asuvia. Mukana on myös pariskuntia.

Martinlaakso yksiöt asunto asuminen
Alimmassa kerroksessa oleva oleskelutila.Matti Konttinen / Yle

Asunnot pienentyvät

Saton miniasuntohanke ei ole ollut mikään läpihuutojuttu. Projekti oli jo suunnitteluvaiheesta lähtien virkamiesten hampaissa. Tämä johtui siitä, että ympäristöministeriön asetuksen mukaan asuinhuoneiston huoneistoalan tulee olla vähintään 20 neliömetriä. Vantaan pikkukodit eivät näin ollen täyttäneet määräystä.

Huoneistokoosta voidaan kuitenkin poiketa kunnan myöntämällä luvalla tiukoin ehdoin. Näin tehtiinkin ja Martinlaakson yksiöt voitiin lopulta rakentaa.

Sipolakin myöntää, että asunnot ovat ”pirun pieniä”, mutta vain siinä tapauksessa, kun katsotaan pelkkää huoneistopinta-alaa. Hänen mielestään asunnot ovat todellisuudessa runsaan 20 neliömetrin kokoisia, jos mukaan lasketaan asunnon parvi.

– Miniasunto terminä vain huvittaa, hän tokaisee.

Vaikka Martinlaakson yksiöt ovat pienuudessaan aivan omassa sarjassaan, kuvastaa se pitkään jatkunutta valtakunnallista trendiä. Uusien asuntojen asumispinta-ala on kutistunut rajusti tällä vuosikymmenellä.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna uusien asuntojen keskipinta-ala oli 63,1 neliötä, kun vuonna 2010 se oli vielä 91,9 neliötä.

Martinlaakso yksiöt asunto asuminen
Asunnon kaappitilaa on eteisen lisäksi portaiden alla. Portaiden alla on myös vedettävä pöytälevy.Matti Konttinen / Yle

”Ei koskaan valtavirtaa”

Asuntojen vuokraksi on määritelty 500 euroa kuukaudessa, mikä tekee 32 euroa neliöltä. Moni on pitänyt vuokraa liian kalliina niin pienestä asunnosta.

Tilastot tukevat arvostelua. Tilastokeskuksen mukaan Vantaan sekä uusien että vanhojen vapaarahoitteisten vuokrayksiöiden keskimääräinen neliöhinta oli vuoden toisella neljänneksellä 18,5 euroa.

Sipola kuitenkin torjuu kritiikin asuntojen kalleudesta. Hänen mukaansa miniasunnoilla on matala vuokrataso uudiskohteeksi pääkaupunkiseudulla.

500 euron vuokraa Sipola perustelee myös asunnon tavallista paremmalla varustelutasolla ja erikoisratkaisuilla, muun muassa huoneistokorkeudella.

Arvostelijat ovat myös pelänneet, että miniasunnoista saattaa tulla uusi normaali ja ihmisiä pakotetaan asumaan tulevaisuudessa yhä ahtaammissa asunnoissa.

Sipola rauhoittelee, että Satolla ei ole parhaillaan aktiivisia suunnitelmia rakentaa lisää miniasuntokerrostaloja. Yhtiö haluaa ensin katsoa kunnolla, miten konsepti toimii.

– Meillä on pääkaupunkiseudulla muutama sellainen tontti, jolle tämä konsepti sopisi hyvin. Mutta jos ollaan rehellisiä, niin eihän tällaisesta tule koskaan asumisen valtavirtaa, Sipola toteaa.

Martinlaakso yksiöt asunto asuminen
Asukassaunasta on hulppeat näkymät Martinlaakson ylle.Matti Konttinen / Yle

Lue myös:

Kokonainen koti mahtuu 15 neliöön – Suomen ensimmäiset miniasunnot valmistuvat 2017

Vantaalle kaavaillaan 15 neliön minivuokra-asuntoja