Hyppää sisältöön

Suomen strateginen asema syynä Yhdysvaltain kiinnostukseen – Näin tutkija arvioi Mattisin vierailua

Puolustusministeri James Mattisin vierailu Suomessa on osa selvää jatkumoa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Suomesta on tullut Yhdysvalloille yhä tärkeämpi strateginen kumppani, arvioi Ulkopoliittisen instituutin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Suomi on osa Itämeren aluetta, joka on Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvalloille entistä kiinnostavampi nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

– Yhdysvalloille tärkeintä on varmistua siitä, että Suomi kykenee hoitamaan oman tonttinsa, tutkija toteaa.

Salonius-Pasternak muistuttaa Suomen strategisesta sijainnista. Suomi on lähellä kahta Venäjälle taktisesti tärkeää kaupunkia, Pietaria ja Murmanskia. Yhdysvallat pyrkiikin vahvistamaan Suomea niin paljon kuin mahdollista.

– Niin kauan kuin Suomi pitää tämän koko alueen, Venäjä joutuu miettimään, missä ja miten käyttää joukkoja, sanoo Salonius-Pasternak.

Vaikka Suomi ei Naton ulkopuolisena maana saisikaan suoraa sotilaallista apua Yhdysvalloilta sotatilanteessa, yhteistyöstä syntyvä kuva on tutkijan mukaan merkittävä.

– Ei oikein tiedetä, ketä kaikkia vastaan loppujen lopuksi taisteltaisiin, jos hyökättäisiin Suomeen, Salonius-Pasternak kuvailee.

Kiinnostus Suomea kohtaan lisääntynyt viime vuosina

Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvaltain kiinnostus Suomea ja Itämerta kohtaan on lisääntynyt viimeisten parin vuoden aikana.

Suomessa ovat vierailleet lähes kaikki Yhdysvaltain merkittävät puolustusalan henkilöt, ja puolustusministeri James Mattisin maanantainen Helsingin-vierailu onkin osa selvää jatkumoa.

– Yhdysvaltain ja Suomen suhde on syventynyt, mutta siitä on tullut myös leveämpi useiden vuosien ajan, tutkija toteaa.

Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvallat on huomannut, että Suomi panostaa kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan osallistumalla eri operaatioihin esimerkiksi Afganistanissa ja Irakissa.

– Yhdysvalloissa arvostetaan Suomen kykyä toimia sotilaallisestikin. Esimerkiksi suomalaisia lentäjiä on haluttu Yhdysvaltoihin opettamaan tietynlaisia asioita, tutkija mainitsee.

Lisää aiheesta: