Orpo: Suomalainen vahvoilla EU:n huippuvirkaan

Suomi lobbaa alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimoa euroryhmän työryhmän puheenjohtajaksi.

Euroryhmä
Tuomas Saarenheimo
Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

*BRYSSEL *Suomi ajaa valtiovarainministeriön korkean virkamiehen nimitystä vaikutusvaltaiseen EU-tehtävään. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi maanantaina iltapäivällä, että alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimolla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi euroryhmän työryhmän puheenjohtajaksi.

Työryhmä on virkamieskokoonpano, joka valmistelee ministerikokouksissa käsiteltävät asiat. Sen nykyinen puheenjohtaja, itävaltalainen Thomas Wieser, jää eläkkeelle tammikuussa. Saarenheimo edustaa työryhmässä Suomea.

– Saarenheimolla on itse asiassa hyvätkin mahdollisuudet. Hänen asiantuntemustaan arvostetaan laajasti euroryhmän ja euroalueen piirissä, Orpo sanoi.

Ryhmä ei juuri näy julkisuudessa, mutta sen puheenjohtaja on Orpon mukaan tavallaan jopa tärkeämpi kuin ministereistä koostuvan euroryhmän puheenjohtaja. Orpo kertoo tekevänsä töitä, jotta Saarenheimo valittaisiin tehtävään.

– Se olisi erittäin vaikutusvaltainen paikka, Orpo sanoi.

Riippuu euroryhmän puheenjohtajasta

Myös itse euroryhmän eli euromaiden valtiovarainministerien kokoonpanon puheenjohtajan tehtävä tulee täytettäväksi loppuvuodesta. Nykyisen puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin toimikausi päättyy sekin tammikuussa.

Euroryhmän puheenjohtaja valitaan valtiovarainministerien joukosta, ja nimitys vaikuttaa myös työryhmän puheenjohtajan valintaan. Orpo sanoi, että hän ei itse ole ehdolla euroryhmän johtoon, vaan pistää kaikki panokset Saarenheimon taakse.

Suomi ei ole Orpon mukaan vielä päättänyt, ketä se tukee euroryhmän johtoon. Virallisia ehdokkaita kun ei vielä ole eikä keskustelua hallituksen sisällä käyty.

Orpon mukaan olennaista on, että puheenjohtaja tulisi maasta, jonka kannat euroryhmän pöydällä oleviin asioihin ovat mahdollisimman lähellä Suomen kantoja.

Ranskalla oma ehdokas

Keskustelu nimityksistä käynnistyy virallisesti euroryhmän kokouksen liepeillä tänään. Ryhmä päättää menetelmästä, jolla uusi puheenjohtaja valitaan. Ehdokkailla on marraskuun puoliväliin saakka aikaa ilmoittaa kiinnostuksestaan.

Euroryhmä oli keskeisessä roolissa eurokriisin ratkaisuyrityksissä ja hätälainojen myöntämisessä vaikeuksiin ajautuneille euromaille.

Talouslehti Financial Times kertoi elokuussa (siirryt toiseen palveluun), että Ranska haluaisi työryhmän puheenjohtajaksi oman ehdokkaansa Odile Renaud-Basson. Tuolloin spekulaatioissa mainittiin myös Tuomas Saarenheimon nimi.