Grahn-Laasonen: Koulujen käytäntöjä oppilaiden koskemattomuuden suojaamiseksi selvitetään

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan nyt tulee selvittää, onko nuorten kertomukset opettajan häirinnästä jätetty huomioimatta vuosien varrella.

seksuaalinen häirintä
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).Petteri Paalasmaa / AOP

Opetusministeriö ja opetushallitus selvittävät, ovatko säädökset ja koulujen käytännöt riittäviä oppilaiden koskemattomuuden suojaamiseksi, kertoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Selvitys liittyy STT:n sunnuntain uutiseen, jossa Kallion lukiossa teatterin lehtorina toimineen miesopettajan kerrottiin piinanneen ja lähennelleen lukuisia naispuolisia opiskelijoita vuosien ajan.

–  Koulutuksen järjestäjien yksiselitteinen tehtävä on varmistaa, että oppimisympäristö on turvallinen lapsille ja nuorille. Katson, että ministeriön ja opetushallituksen on tarpeen selvittää, ovatko säädökset ja koulutuksen järjestäjien käytännöt ajan tasalla, Grahn-Laasonen sanoo.

"Hyvin vakavaa, jos ei ole puututtu"

Opetusministerin mukaan selvityksen tuloksia voidaan mahdollisesti hyödyntää lukiolain uudistuksessa, joka on parhaillaan käynnissä.

–  Pidän erittäin tärkeänä, että tapahtumat selvitetään perin juurin, ja että käydään läpi viranomaisprosessit. Poliisi tutkii asiaa, koulutuksen järjestäjä on ryhtynyt toimenpiteisiin ja kyseinen epäilyjen kohteena oleva opettaja on nyt poissa kouluympäristöstä tutkinnan ajan.

Grahn-Laasosen mukaan nyt tulee selvittää, onko nuorten kertomukset opettajan häirinnästä jätetty huomioimatta vuosien varrella.

–  On hyvin vakavaa, jos pitää paikkansa, että ongelmiin ei ole vuosien varrella puututtu tai reagoitu tarpeeksi vakavasti. On tarpeen selvittää yksityiskohtaisesti, miksi näin on, ja miksei ole ryhdytty toimeen, jos nuoret ovat kertoneet näistä kokemuksistaan aikuisille.

Kallion lukio.
Uutistoimisto STT:n mukaan Kallion lukion opettaja olisi teettänyt opiskelijoilla raiskausharjoituksia, joihin hän olisi itsekin osallistunut.Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT:n mukaan Kallion lukiossa on teetetty oppilailla muun muassa harjoituksia, joissa improvisaatio saattoi johtaa raiskauksen näyttelemiseen. Ylen haastattelemien näyttelijäntyön opettajien mukaan tällaisten harjoitteiden käyttämiseen alaikäisten opetuksessa ei ole perusteita.

Ex-opiskelijat keräsivät 61 lausumaa lehtorista

Entisillä Kallion lukiolaisilla on koottuna 61 entisen tai nykyisen opiskelijan lausumaa lehtorin toiminnasta, josta STT kertoi sunnuntaina. Kaikki lausumat ovat omakohtaisia kokemuksia miehen epäasialliseksi koetusta käytöksestä, STT:lle kerrotaan.

Lausumat aiotaan antaa ainakin koulun nykyiselle johdolle. Jokainen lausunnon antanut päättää itse, kertooko kokemuksistaan poliisille.

STT uutisoi sunnuntaina, että lukion opettaja oli piinannut ja lähennellyt lukuisia naispuolisia opiskelijoita vuosien ajan. Opettaja on kiistänyt STT:lle ahdistelleensa opiskelijoita. Asia on siirtynyt poliisin tutkittavaksi.

Lue myös:

Näyttelijäntyön opettajat: Raiskausharjoitteiden teettämiseen alaikäisillä ei ole ensimmäistäkään perustetta

Kallion lukion rehtori: Ahdistelu koulumaailmassa on hyvin vakava väite – paras, että poliisi tutkii

Kallion lukion teatterityön opettajan epäasialliseksi väitetystä käytöksestä tutkintapyyntö poliisille – tapauksen nosti esiin STT