Herätys: Miehet tyytymättömiä painoonsa, ministerin lääkkeet rakentamisen laatuongelmiin ja aurinko paistaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ihminen punnitsee itseää henkilövaa'alla.
AOP

Valtaosa miehistä on tyytymätön painoonsa

Ulkonäköpaineet eivät todellakaan kohdistu vain naisiin. Ylen Vaakakapinan Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 78 prosenttia miehistä on tyytymätön painoonsa.

Heistä suurin osa, 72 prosenttia, haluaisi laihtua. Loput puolestaan haaveilevat saavansa lisää painoa. Miesten kesken painosta myös huomautellaan ääneen. Muka vitsaillen heitetyt "onpa jätkä lihonut" -kommentit tuntuvat miehistä pahalta.

Mikä uusia rakennuksia oikein vaivaa? Ministerin neljä lääkettä rakentamisen tason parantamiseksi

Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen tarjoaa uudisrakentamisen laatuongelmiin useita lääkkeitä. Asetuksella määrätään rakentaja vastuuseen siitä, että materiaalit säilyvät kuivina.

Rakennusprosessi digitalisoidaan, jotta voidaan nähdä, mikä meni pieleen. Ministeri peräänkuuluttaa rakentajilta myös ammattiylpeyttä laadun muodossa. Suuren suomalaisen rakennuttajan johtajaa ärsyttää, että syyttävä sormi aina osoittaa rakentajiin.

Talon rakennuselementtejä siirretään työmaalle.
Yle

Oulujärven retkeilysaarten kiistellyt hakkuut toistaiseksi jäissä  – tutkijat löysivät ikimetsästä erittäin uhanalaisen käävän

Jyväskylän yliopiston tutkijat löysivät Oulujärven Kaarresalosta erittäin uhanalaista hiilikääpää. Metsähallitus suunnittelee kuitenkin hakkuita alueelle edelleen.

Hakkuiden alkamisaikataulu on vielä auki, koska Metsähallitus haluaa päätöksen ely-keskuksen aiemmasta päätöksestä tehdystä valituksesta hallinto-oikeudelle. Sekä luonnonsuojelijat että saarten virkistyskäyttäjät vastustavat hakkuita.

Kuostonsaarelta aukeaa Oulujärven selkä.
Timo Nykyri / Yle

Vasemmistopuolueiden hallitustunnustelut kariutuivat Islannissa

Islannissa vasemmistopuolueet eivät ole onnistuneet muodostamaan maahan uutta hallitusta. Hallitusneuvotteluissa oli punavihreiden lisäksi mukana sosiaalidemokraatit, piraattipuolue ja edistyspuolue.

Islannin presidentti Guðni Jóhannesson aikoo keskustella puoluejohtajien kanssa ennen kuin hän asettaa seuraavan hallitustunnustelijan. Hallitusneuvotteluista on ennustettu pitkiä ja vaikeita.

Aurinkoinen päivä luvassa

Päivällä suuressa osassa maata on aurinkoista. Lämpötilat pysyvät ajankohtaan nähden korkeina, mutta puuskainen tuuli tekee ilmasta vähän kolean tuntuisen.

Sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä osoitteessa yle.fi/saa.