1. yle.fi
  2. Uutiset

Texasin kirkkosurmien epäilty ampuja osti aseet tarkastusten jälkeen

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Teksasin kirkkosurmista epäilty mies sai osteuttua aseita laillisesti ilmavoimien tekemän virheen vuoksi.

Texas
Poliisit tutkivat rikospaikkaa Sutherland Springsissä
Poliisit tutkivat rikospaikkaa Sutherland Springsissä.Larry W. Smith / Epa

Yhdysvalloissa Texasin kirkkosurmista epäilty mies on ostanut aseet tarkastusten jälkeen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Urheilukauppaketju Academy Sports & Outdoorsin mukaan epäilty ampuja osti kaksi ampuma-asetta vuosina 2016 ja 2017 ketjun myymälöistä normaalien taustatarkastusten jälkeen.

Ketjun lausunnossa todetaan maanantaina, että molempien aseiden myynnit hyväksyttiin Yhdysvalloissa käytössä olevan tarkastusjärjestelmän National Instant Criminal Background Check Systemsin (NICS) kautta.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Teksasin kirkkosurmista epäilty mies sai osteuttua aseita laillisesti ilmavoimien tekemän virheen vuoksi. Ilmavoimat ei ollut kirjannut miehen väkivaltarikostuomiota valtakunnalliseen tietokantaan, mikä olisi estänyt häntä ostamasta aseita laillisesti.

Aiemmin maanantaina viranomaiset kertoivat, että Texasin sunnuntain kirkkoampumisesta epäillyn motiivi liittyi perheasioihin. Ampumisen taustalla ei ole todettu olevan mitään rodullisia tai uskonnollisia vaikuttimia, eikä liittovaltion poliisi FBI aloita tapauksesta terrorismitutkintaa.

Sen sijaan epäilty ampuja oli muun muassa lähettänyt uhkaavia viestejä anopilleen ennen ampumista. Viranomaisten mukaan ne liittyivät jonkinlaiseen riitaan hänen perhepiirissä.

Rikospaikkatodisteet viittaavat siihen, että epäilty ampui itsensä ammuskelua seuranneen takaa-ajon päätteeksi. Itsemurha tapahtui viranomaisten arvion mukaan sen jälkeen, kun hän oli ajanut autonsa ulos tieltä.

Sunnuntaina 26 ihmistä kuoli ja parisenkymmentä loukkaantui, kun epäilty mies tunkeutui baptistikirkkoon jumalanpalveluksen aikana ja alkoi ampua.

Lisää aiheesta:

Näin Texasin kirkko-ampuja hyökkäsi – katso reitti kartalla

Texasissa 26 kuoli joukkoampumisessa – Tämän tiedämme nyt

Toimittajalta: Herra Presidentti, joko nyt Yhdysvalloissa olisi aselakikeskustelun aika?

Washington Post: The Air Force says it failed to follow procedures, allowing Texas church shooter to obtain firearms (siirryt toiseen palveluun)

New York Times: Air Force Error Allowed Texas Gunman to Buy Weapons (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi