Tutkijat: Ilmastonmuutoksen aiheuttama voimakas kuumuus osuu pahimmin slummeihin

Asumusten materiaalit keräävät tukahduttavaa lämpöä, josta asukkaat kärsivät, todetaan yhdysvaltailaisten tekemässä tutkimuksessa.

Nairobi
Opposition ehdokas Raila Odinga (keskellä) tervehti tukijoitaan Matharen slummeissa Nairobissa Keniassa 3. syyskuuta 2017.
Opposition ehdokas Raila Odinga (keskellä) tervehti tukijoitaan Matharen slummeissa Nairobissa Keniassa 3. syyskuuta 2017.Daniel Irungu / EPA-EFE

Ilmastomuutoksesta aiheuttama voimakas kuumuus ja lämpö haittaavat pahimmin slummien asukkaita, arvioivat yhdysvaltalaistutkijat.

Uutistoimisto AFP:n välittämässä tutkimuksessa todetaan, että Afrikassa asuinalueet kuumenevat voimakkaasti ja ihmisillä on entistä tukalampaa, sillä slummeissa betonilattiat ja peltikatot keräävät lämpöä ja sitä tuottaa myös sähköasennukset. Lisäksi asunnoissa ei ole ilmanvaihtoa tai jäähdytysjärjestelmiä.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat analysoivat kolmea asuinaluetta Kenian pääkaupungissa Nairobissa, mukaan lukien suurin, lähes miljoonan asukkaan Kibera. Jopa 60 prosenttia Nairobin asukkaista asuu slummeissa.

Köyhien asuttamilta kapeilta kujilta tutkijat löysivät koteja, joissa oli tukahduttavia lämpötiloja. Lämpöasteet olivat 3–5,5 Celsius-astetta korkeammat kuin Nairobin virallisella sääasemalla alle puolen kilometrin päässä.

Kenian ilmatieteenlaitoksen päätoimipaikassa, ruohoisella ja metsäisellä alueella keskimääräinen lämpö päiväsaikaan oli noin 25 Celsius-astetta. Vastaavat lämpötilat slummeissa olivat Kiberassa keskimäärin lähes 28, Matharessa noin 29,5 ja Mukurussa 31,5 Celsius-astetta.

Tutkijat pitivät kuumuutta yhtenä syynä ennenaikaisiin kuolemiin, mutta sen suoraa vaikutusta kuolintilastoihin on vaikea arvioida.

Tutkimuksen osallistui 11 tutkijaa 80 päivän ajan vuoden 2015 loppupuolelta vuoden 2016 alkuun. Kesäjakso oli yksi Nairobin kuumimmista 1970-luvun jälkeen.

Lähteet: AFP