1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nicaraguan politiikka

Nicaraguan paikallisvaalit johtivat väkivaltaisuuksiin – useita on kuollut

Vaaleja tarkkailleet kertovat kuolleista ja haavoittuneista, mutta maan keskusvaalilautakunta ja poliisi eivät kerro.

Nicaraguassa johtavan sandinistipuolueen kannattajat juhlivat vaalivoittoa maan pääkaupungissa Managuassa paikallisvaalien alustavien tulosten selvittyä. Kuva: Jorge Torres / EPA-EFE

Ainakin viisi ihmistä on kuollut ja 11 on haavoittunut väkivaltaisuuksissa Nicaraguan paikallisvaalien aikana, kertoo uutistoimisto AFP. Myös uutistoimisto AP kertoo muutaman ihmisen kuolleen. Levottomuuksia ilmeni erityisesti sen jälkeen, kun maan keskusvaalilautakunta ilmoitti maata johtavan presidentti Daniel Ortegan puolueen voitosta.

Maan hallitus ilmoitti maanantaina Ortegan valtaa pitävän sandinistipuolueen FSLN:n voittaneen paikallisvaalit. Puolue sai lähes 68 prosenttia annetuista äänistä. Liberaalinen perustuslaillinen puolue jäi kauaksi toiselle sijalle 16 prosentillaan.

Keskusvaalilautakunta ilmoitti hallitsevan puolueen säilyttäneen asemansa ja määräysvaltansa enemmistössä paikallishallinoista, myös maan pääkaupungissa Managuassa. Sandinistien ilmoitettiin voittaneen 135 maan 153 kaupunginjohtajan paikoista, kun äänistä oli laskettu 98 prosenttia.

Vaalitarkkailuryhmät ovat raportoineet sekä kuolemista että haavoittumisista vaalien aikana ja niiden jälkeen. Sen sijaan maan keskusvaalilautakunta ei ole raportoinut kuolemista.

Keskusvaalilautakunnan johtaja Roberto Rivas puhui "jonkin verran vaikeasta tilanteesta Yalissa", mutta hän ei maininnut kuolemantapauksia. Rivas kehotti ihmisiä pysymään rauhallisina ja antamaan poliisin tutkia tilanne. Myöskään Nicaraguan poliisi ei ole antanut välittömästi julkista lausuntoa ilmoitetusta väkivallasta.

Daniel Ortega on toiminut Nicaraguan presidenttinä vuodesta 2007. Viime vuonna hän valitsi vaimonsa varapresidenttiehdokkaakseen pyrkiessään kolmannelle presidenttikaudelleen.

Kriitikoiden mielestä Ortega on tullut yhä itsevaltaisemmaksi, mutta kansalaiset tuntuvat olevan yleisesti melko tyytyväisiä siihen, että Nicaragua on pääosin suhteellisen vakaa maa verrattuna sen naapurimaihin Hondurasiin ja El Salvadoriin.

Lue myös:

Nicaragua allekirjoitti ilmastosopimuksen – Yhdysvallat ja Syyria nyt ainoat ulkopuolella

Nicaraguan Suomessakin tunnettu presidentti on voittamassa vaalit – vaimosta varapresidentti 

Presidentin vaimosta tuli varapresidenttiehdokas Nicaraguassa

Punaisesta siniseksi – Etelä-Amerikan poliittinen kartta meni nopeasti uusiksi