1. yle.fi
  2. Uutiset

Tornio esittää sote-yrityksen perustamista – Kemi ja Simo jättivät asian pöydälle

Kemin ja Simon kunnanhallitukset evästävät valtuutettuja viime tipassa Länsí-Pohjan sote-yrityksestä. Keminmaassa kunnanhallitus ei antanut valtuutetuille esitystä asiasta.

Lappi
Ihmisiä sairaalan käytävällä.
Iines Jakovlev/ Yle

Kemin, Keminmaan ja Simon kunnanhallitukset eivät olleet valmiita ottamaan kantaa Länsi-Pohjan sote-yrityksen perustamiseen. Tämä kävi ilmi maanantai-iltana pidetyissä kunnanhallitusten kokouksissa.

Kemissä asia jäi pöydälle kaupunginhallituksen puheenjohtajan, vasemmistoliiton Sari Moisasen esityksestä. Asiasta järjestetyssä äänestyksessä Moisasen esitys voitti äänin 6-4.

Tämä tarkoittaa sitä, että Kemissä kaupunginhallitus antaa esityksensä valtuustolle samana päivänä kun valtuusto kokoontuu päättämään asiasta.

Simo tarvitsee harkinta-aikaa, Keminmaa antoi vapaat kädet

Viikon harkinta-aikaan turvautuu myös Simon kunta, jossa esitys jäi Kemin tavoin pöydälle. Myös Simossa kunnanhallitus käsittelee asiaa tulevana maanantaina.

Simon kunnanjohtajan Vivi Marttilan mukaan Simossa halutaan perehtyä kunnolla viime hetkillä esille tulleisiin tietoihin. Näitä ovat Marttilan mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon esitys synnytysten jatkosta ja sosiaali- ja terveysministeriön tulkinta keskittämisasetuksesta.

Keminmaassa kunnanhallitus ei tehnyt puolestaan sote-asiassa esitystä vaan jätti sen yksimielisesti valtuuston ratkaistavaksi ensi viikon kokoukseen.

Ylitorniolla kunnanvaltuusto päättää asiasta tulevana maanantaina.

Torniossa äänestettiin pariin otteeseen

Tornio oli lopulta ainoa, jossa kaupunginhallitus hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen yhdessä Kemin, Keminmaan ja Simon kanssa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen muutetun päätösesityksen kahden äänestyksen jälkeen.

Meri-Lapin kunnanhallituksilla oli kaikki edellytykset antaa esitykset omille valtuustoilleen, sillä kaupungin- ja kunnanjohtajat esittivät yhteisyrityksen perustamista Länsi-Pohjaan yhdessä Mehiläinen-ryhmittymän kanssa.

Kunnat ovat sopineet, että kunnanvaltuustot päättävät sote-yhteisyrityksestä tulevana maanantaina.

Lue seuraavaksi