Saudi-Arabia: Libanon on julistanut sodan

Saudi-Arabian ilmoitus kohdistuu erityisesti Libanonissa toimivaan Hizbollah-järjestöön.

Libanon
Libanonin presidentti Michel Aoun tapasi helmikuussa Saudi-Arabian Persianlahden asioiden ministerin Thamer al-Sabhanin.
Libanonin presidentti Michel Aoun tapasi helmikuussa Saudi-Arabian Persianlahden asioiden ministerin Thamer al-Sabhanin.Wael Hamzeh / EPA

Lähi-idän tilanne kiristyi eilen maanantaina yllättävällä tavalla, kun Saudi-Arabian Persianlahden asioiden ministeri Thamer al-Sabhan kertoi Libanonin julistaneen sodan Saudi-Arabiaa vastaan.

Thamer al-Sabhan puhui asiasta al-Arabiya-televisiokanavan (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Al-Sabhan syytti Libanonissa toimivaa shiialaista Hizbollah-järjestöä aggressiosta Saudi-Arabiaa vastaan. Hizbollah on osallisena myös Libanonin hallituksessa. Koska hallitus ei ole puuttunut Hizbollahin tekemisiin, voidaan tätä pitää Saudi-Arabiaa vastaan suunnattuna sodanjulistuksena, al-Sabhan perusteli.

Viikonloppuna Libanonin pääministeri Saad Hariri ilmoitti eroavansa, koska häneen kohdistuu salamurhahanke. Murha-aikeen takana olisi Hizbollah. Haririlla on myös Saudi-Arabian kansalaisuus.

Useita rintamia

Saudi-Arabian ankaruus Libanonin suhteen heijastelee laajemminkin kiristyvää tilannetta shiia- ja sunnimuslimien välillä. Sunnilainen, saudien johtama liittouma käy sotaa Jemenissä shiialaisia, Iranin tukemia huthi-kapinallisia vastaan.

Myös Syyrian sisällissota voidaan nähdä saman uskonnollisen jaon välisenä kiistana. Saudit tukevat sunnilaisia kapinallisia, kun taas Hizbollah ja Iran tukevat shiioihin kuuluvaa Syyrian alaviitti-johtoa.

Länsimaissa Hizbollahia pidetään terroristijärjestönä, jonka toiminta suuntautuu myös Israelia vastaan.

Viikonloppuna huthit ampuivat Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin ohjuksen. Vaikka ohjus torjuttiin, merkitsee isku Jemenin sodan merkittävää laajentumista. Saudi-Arabian mukaan huthit ovat saaneet ohjuksen rakentamiseen apua Hizbollahilta ja Iranilta.

Libanonissa saudien ilmoitus on otettu maltillisesti vastaan, mutta rahamarkkinat ovat reagoineet voimakkaasti.

Libanonin hallitus on vain vuoden ikäinen. Maa on vasta toipumassa vuosien 1975 - 90 sisällisodasta. Viime vuonna laadittu valtionbudjetti oli ensimmäinen sitten vuoden 2005.

Lue lisää:

Saudiprinssi kahmii valtaa, kapinalliset ampuivat ohjuksella pääkaupunkiin

Isku Saudi-Arabian pääkaupunkiin laajensi Jemenin sotaa – Huthi-kapinallisilla oma ballistinen ohjus?

Lähteet: Reuters