1. yle.fi
  2. Uutiset

Ydinjätteille paikkaa hamuava Fennovoima lykkää reilusti tutkimuksiaan Pyhäjoen luonnossa

Fennovoiman tarkoituksena on ollut selvittää, sopisiko Pyhäjoen Sydännevan alue ydinjätteiden loppusijoituspaikaksi. Aluetta piti tutkia jo keväällä, mutta nyt suunnitelmia on muutettu jopa vuosilla.

ydinjätteet
Fennovoima tutkii, olisiko Sydännevan alue ideaali paikka ydinjätteen loppusijoitukselle.
Pyhäjoen Sydänneva sijaitsee neljän kuntakeskustan lähellä.Salla Laurila / Yle

Mahdollisille ydinjätteilleen loppusijoituspaikkaa etsivä Fennovoima on päättänyt lykätä reilusti maastotutkimusten aloittamista Pyhäjoen Sydännevalla.

Ydinvoimayhtiö aikoi aloittaa jo keväällä tutkimukset Sydännevalla siitä, voisiko paikka soveltua ydinjätteiden loppusijoituspaikaksi. Nyt tutkimuksia aletaan Fennovoiman mukaan tehdä vasta aikaisintaan muutaman vuoden kuluttua.

Yhtiön oli tarkoitus selvittää muun muassa Sydännevan kasvillisuus sekä luontotyyppi tarkasti. Lisäksi alueella aiottiin tehdä alustavia geologisia tutkimuksia.

Ydinvoimayhtiö perustelee aikataulujen muuttamista sillä, että ydinjäteasialla ei ole kiire: käytetyn polttoaineen loppusijoituspaikan valinta tulee ajankohtaiseksi vasta 2040-luvulla.

Ydinjätesuunnitelmat herättäneet kiivasta keskustelua

Fennovoiman aluetiedottaja Heidi Laikari kertoo, että ennen Pyhäjoen maastotutkimusten aloittamista ydinvoimayhtiö haluaa hyödyntää perusteellisesti Posivan kokemuksia ja tietoa ydinjätteiden loppusijoituksesta ja loppusijoituspaikan valinnasta.

– Posivahan on selvittänyt loppusijoitusta vuosikymmeniä, Laikari huomauttaa.

Saman aikaan Fennovoiman omia maastotutkimuksia valmistellaan ja selvitetään myös loppusijoitusteknologiaan liittyviä asioita.

Fennovoima ilmoitti kesällä 2016 aikovansa tutkia Pyhäjokea sekä myös Eurajokea ydinjätteidensä loppusijoituksen varalta. Asia herätti Pyhäjoen lähikunnissa ristiriitaisia ajatuksia. Myös Pyhäjoen kunnanjohtaja tyrmäsi tuoreeltaan Fennovoiman ydinjätesuunnitelmat, ja Eurajoellakin on kummasteltu asiaa.

Lue seuraavaksi