Pietarissa pidätettiin autollinen "aseistettuja inkerinmaalaisia terroristeja" – kuuluvat Vapaa Ingria -ryhmittymään

Suomalaistaustaisten inkeriläisten mukaan Vapaa Ingria -ryhmittymällä ei ole yhteyttä oikeisiin inkeriläisiin.

Vapaa Ingria -ryhmittymän nettisivu on kielletty Venäjällä. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Pietarissa on pidätetty sunnuntai-iltana kolme ihmistä, jotka olivat matkalla autolla kohti Pietarin hallintopalatsia Smolnaa. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan pidätetyt kuuluvat Svobodnaja Ingria eli Vapaa Inkerinmaa -ryhmittymään.

Pidätyksen vahvistaa myös Svobodnaja Ingria - ryhmittymän nettisivu (siirryt toiseen palveluun). Nettisivulle pääsy on estetty Venäjällä, mutta se on näkyvissä esimerkiksi Suomessa.

Free Ingria -sivuston kirjoituksessa arvellaan, että ryhmittymän jäsenten pidätykseen johti venäläisellä Dozhd-televisiokanavalla esitetty uutisjuttu ryhmittymästä. 

Pietarilaisen Fontanka-nettilehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjän poliisi ilmoittaa löytäneensä pidätettyjen hallusta myös revolverin, kranaatin ja polttopulloja. Poliisi epäilee, että aseita oli tarkoitus käyttää viranomaisia vastaan.

Pidätettyjä saatetaankin syyttää terrorismista, josta voi tulla pitkiä vankeustuomioita Venäjällä. 

Ei yhteyttä suomalaistaustaisiin inkeriläisiin

Inkerinmaalaiset ovat Venäjällä Pietarissa ja sen ympärillä historiallisesti asuneita suomalaisia.

Inkerinsuomalaisia Venäjällä edustavan Inkerin liiton pitkäaikaisen puheenjohtajan Wladimir Kokon mukaan Vapaa Ingria -ryhmittymällä ei ole mitään yhteyttä suomalaistaustaisiin inkeriläisiin.

– Meillä Pietarissa on vähän outoja aikuisia, jotka leikkivät Inkeriä.  He ovat kaikki venäläisiä tai heillä on muita taustoja, mutta suomalaistaustaa heillä ei ole lainkaan, Wladimir Kokko kertoo.

Kokon mukaan Vapaa Inkeri -ryhmittymän jäsenet eivät liitä inkeriläisyyttä suomalaisuuteen.

– Se on pieni poliittinen ryhmä, joka ajaa esimerkiksi ajatuksia itsenäisestä Inkeristä ja Moskovan syöttämisen lopettamisesta, Kokko sanoo.

– Jotkut leikkivät intiaaneja, toiset leikkivät inkeriläisiä, Kokko summaa.