1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ohjuskokeet

Näin Japani aikoo torjua Pohjois-Korean ohjuksia: "Valitettavasti täällä ei ole tarpeeksi kestäviä taloja"

Japani on uudistamassa ohjuspuolustustaan ja asukkaille järjestetään suojautumisharjoituksia. Moni uskoo, että tositilanteessa mitään ei silti olisi tehtävissä.

ohjuskokeet
Tomoyuki Hayakawa
Jenny Matikainen / Yle

TokioKeskellä Tokiota rullaportaat nostavat ihmisiä pienen mäen päälle. Aidatulla alueella vastaan hölkkää ihmisiä sortseissa, toiset marssivat ohi lahkeet suorina ja napit ojossa. Mäen päällä sijaitsevan rakennuksen takana aukeaa kenttä. Sitä kiertää uusi aita, jonka sisään ei pääse.

Kentällä kohti luodetta sojottaa kaksi kipatulta kuorma-autolta näyttävää häkkyrää. Ne ovat Japanin puolustus Pohjois-Koreaa vastaan – tai oikeammin osa sitä: yksi 17:stä Patriot-ohjustorjuntayksiköstä.

Tokio valmistautuu tuhoamaan ohjukset

Tätä puolustusministeriön alueella sijaitsevaa yksikköä esitellään usein toimittajille. Sitä pääsee kätevästi kuvaamaan ministeriön viestintäosaston tiedotustilan ikkunasta.

Patriot-ohjustorjuntayksikkö Tokiossa.
Patriot-ohjustorjuntayksikkö Tokiossa.Jenny Matikainen / Yle

Sitä ei toki tiedä onko alhaalla siintävä tuliyksikkö oikeasti toiminnassa, mutta ainakin se osoittaa kohti Pjongjangia.

Ylhäältä näkee, kuinka Tokio levittäytyy ympärillä syksyn rauhallisessa valossa. On vaikea kuvitella, miltä kaupunkia lähestyvä ohjus näyttäisi. Mutta on helppo kuvitella, että edes sen torjuminen ei jättäisi kaupunkia tuhoitta.

– Jotain tippuisi toki alas ohjuksen tuhoamisen viimeissä vaiheessa. Mutta jos emme torju ohjusta, tuhot olisivat paljon suuremmat, selittää Yosuke Nagata, ministeriön puolustuspoliittisen yksikön varajohtaja.

Tokiossa asuu yli yhdeksän miljoonaa ihmistä. Se mitä tippuisi alas, voisi olla jotain radioaktiivista.

Pikkukaupungissa uhka hermostuttaa

Noin 400 kilometrin päässä Tokiosta pohjoiseen Hiroshi Hayakawan naapurin koira haukkuu kurkkuaan karheaksi. Ilta on hämärtymässä Higashimatsushiman kaupungin laitamilla, kun Hayakawa parkkeeraa autonsa talon pihaan.

Hiroshi Hayakawan istumassa tuolilla olohuoneessaan. Vieressä musta sohva ja seinällä kukkataulu.
Hiroshi Hayakawa kodissaan.Jenny Matikainen / Yle

Hayakawan perhe on selvinnyt monesta. Kuutisen vuotta sitten taloa peitti vesi, kun vuoden 2011 tuhoisa tsunami pyyhki kaupungin yli. Sitä ennen elämää ravisteli poika Tomoyukin moottoripyöränonnettomuus, josta hän toipui vuosia.

Nyt 36-vuotias Tomoyuki Hayakawa on taas jaloillaan ja töissä. Mutta läsnä on uusi pelko. Perheen äiti Ryoko Hayakawa sanoo olevansa hyvin hermostunut.

Mihin täällä voi suojautua?

Pohjois-Korea on ampunut viime kuukausina kaksi ohjusta Japanin yli. Ensimmäinen hälytys tuli 29. elokuuta ja toinen 15. syyskuuta. Molemmilla kerroilla kovaääniset kaikuivat Hayakawojen kotikaupungissa Higashimatsushimassa.

Näissä osissa Japania yleishälytykset ovat tuttuja maanjäristysalttiuden vuoksi. Mutta tähän uhkaan on vaikeampi varautua.

Viime kerralla Tomoyuki Hayakawa oli juuri herännyt, kun puhelin alkoi piipata ja kovaääniset varoittaa lähestyvästä ohjuksesta. Ensimmäinen ajatus oli vain jatkaa unia.

– En tiennyt mitä pitäisi tehdä. Isä kuitenkin käski lähteä evakuointikeskukseen, hän kertoo.

Mutta oikeasti koko perhe epäilee, että sekin saattaa olla turhaa. Higashimatsushimassa ei ole mitään paikkaa, joka suojaisi ohjusiskulta.

– Valitettavasti täällä ei ole tarpeeksi kestäviä taloja, joihin voisi suojautua, Hiroshi Hayakawa sanoo.

Kaiuttimet varoittavat ohjuksista

Samaa epäilee kaupungin pormestari. Silti ainoa ohje, jonka asukkaille voi antaa, on suojautua tukevaan rakennukseen. Mutta sellaisia täällä ei ole, pormestari Morio Furuyama myöntää.

Kaupungintalon katolla liehuu Japanin lippu. Viereisen ilmatukikohdan hävittäjillä on harjoitus. Ne piirtävät taivaalle ensin sydämen ja lävistävät sen vielä nuolella.

Lipputangon viereiseen pylvääseen on kiinnitetty valkoisia kaiuttimia, jotka osoittavat kaikkiin ilmansuuntiin. Ne ovat osa kansallista J-Alert-järjestelmää.

Kaupunginjohtaja Morio Furuyama valkoisen rakennuksen katolla. Rakennuksessa on lautasantenneja ja muuta hälytysjärjestelmään kuuluvaa.
Kaupunginjohtaja Morio Furuyama kertoo, että Higashimatsushiman kaupungissa ei ole mitään paikkaa, joka suojaisi ohjuksilta.Jenny Matikainen / Yle

Pormestari Furuyama kertoo, että kun kovaääniset alkusyksystä alkoivat huutaa, kukaan ei tiennyt tarkalleen, lensikö ohjus juuri silloin jossain kattojen yllä. Silti kaduilla ei näkynyt paniikkia. Myöhemmin selvisi, että lentorata kulki pohjoisemmassa Hokkaidon saaren yli.

Ohjusiskun varalta harjoitellaan

Furuyama oli mukana nostamassa Higashimatsushimaa jaloilleen tsunamin jälkeen. Sittemmin hänestä tuli kaupungin pormestari.

– On japanilaisille ominaista ajatella, että jos jotain tapahtuu, se on kohtalo, Furuyuma sanoo.

Silti Higashimatsushimassa harjoiteltiin lokakuun alussa ensimmäistä kertaa ohjusiskun varalta. Furuyaman mukaan harjoitusta ei ollut nimetty Pohjois-Korean mukaan, mutta kaikki tiesivät, mistä oli kyse.

Harjoituksen aikana hälytykset soivat kaupungintalolla ja asukaskeskuksissa. Varoitusäänen kuullessaan harjoituksessa mukana olleet asukkaat kyykistyivät seinää vasten ja suojasivat päätään käsillään.

Pormestarin mukaan tarkoitus oli, että tositilanteessa ihmiset tietäisivät, mitä tehdä. Eri asia on, auttaisiko se mitään.

Yleiskuva Higashimatsushiman kaupungista, jossa on matalia taloja ja sähköpylväiden päässä kulkevia johtoja.
Higashimatsushiman kaupungissa hälytyssireenit ovat soineet Pohjois-Korean ohjuskokeiden takia jo kaksi kertaa.Jenny Matikainen / Yle

Kaikki eivät kuitenkaan ole jääneet odottamaan kohtaloa.

Japanilla ei ole varsinaista armeijaa

Japanissa järjestettiin pari viikkoa sitten ennenaikaiset parlamenttivaalit. Moni uskoo, että pääministeri Shinzo Abe julisti vaalit juuri nyt, koska hänen alamaissa ollut suosionsa on viime aikoina kääntynyt nousuun. Yksi syy siihen on Pohjois-Korean kriisi.

Abe ottikin selkeän vaalivoiton ja sai koalitiolleen kahden kolmasosan enemmistön parlamentin alahuoneessa. Se tarkoittaa, että hänellä on kaikki mahdollisuudet ajaa läpi kannattamansa perustuslain muutos, joka mahdollistaisi Japanille asevoimat.

Japanilla ei ole varsinaista armeijaa, sillä sen perustuslaki kieltää sodan ja asevoimien ylläpidon. Sen puolustusvoimia kutsutaankin “itsepuolustusvoimiksi”. Laki kirjoitettiin toisen maailmansodan jälkeen pitkälti Yhdysvaltain sanelemana.

Abe on sanonut haluavansa ennen pitkää muuttaa lain vaikka tutkimusten mukaan suurin osa japanilaisista vastustaa sitä.

Hiroshi Hayakawa ei ole yksi heistä. Ajat ovat nyt erilaiset kuin silloin kun laki kirjoitettiin, hän sanoo.

– Tarvitsemme muutosta. Meidän on annettava itsepuolustusvoimille laillinen asema toimia.

Muutoksia on jo tehty. Pari vuotta sitten Japanin hallitus hyväksyi lakipaketin, jonka myötä itsepuolustusjoukot saivat mahdollisuuden osallistua taistelutoimiin ulkomailla.

Japani vahvistaa ohjustorjuntaansa

Myös Yhdysvallat toivoo Japanista aktiivisempaa liittolaista epävakaalle alueelle. Tämä kävi ilmi myös, kun presidentti Donald Trump ja Abe tapasivat Trumpin Aasian kiertueen alkajaisiksi. Molemmat vannoivat, että Pohjois-Korea laitetaan lujille yhteistuumin.

Trump esitti asian omalla tavallaan: Japani ampuu Pohjois-Korean ohjukset alas kunhan se ostaa Yhdysvalloilta kasan aseita sitä varten.

Mistä aseista on kyse, sitä ei mainittu.

Donald Trump ja Shinzo Abe tapaavat Tokiossa
Donald Trump ja Shinzo Abe tapasivat Tokiossa maanantaina.Kiyoshi Ota / EPA

Japani on myös reagoinut kasvaneeseen uhkaan lainsäädäntönsä rajoissa. Se on kasvattamassa Patriot-ohjustorjuntayksiköiden määrää ja harkitsee parhaillaan uuden maalle sijoitettavan Aegis-järjestelmän hankkimista. Tällä hetkellä Japanilla on merellä hävittäjiä, jotka on varustettu Aegis-ohjustorjuntajärjestelmällä.

Japani on myös siirtänyt torjuntayksiköitä maan länsiosiin ohjusten oletetuille lentoreiteille.

Puolustusministeriön mukaan nykyinen järjestelmä ei voi suojella Japanin kaikkia osia koko aikaa. Siksi muutoksia tarvitaan.

Japanin ohjustorjunnassa on puutteita

Vaikka ohjustorjuntaa kehitettäisiin, tositilanteessa olisi vielä monta avointa kysymystä. Ne vaivaavat varmasti paitsi Abea, mutta myös nyt Etelä-Koreaan suunnannutta Trumpia.

Japanin Patriot-yksiköt on suunniteltu torjumaan ohjus, jos se on laskeutumassa kohti maata . Jos ohjus on matkalla kohti Yhdysvaltoja, Japani voi puuttua siihen vain mereltä – jos joku sen aluksista on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Epäselvää on myös se, olisiko puuttuminen edes Japanin perustuslain mukaista.

Trumpin huolen aiheena ei ole pelkästään oma maaperä. Japanissa on myös kymmeniä tuhansia amerikkalaissotilaita. Aivan kuten Hayakawan perheellä myös heillä olisi noin kymmenen minuuttia aikaa suojautua.

Moni asiantuntija epäilee, ettei ohjuspuolustusjärjestelmä voisi ylipäätään torjua iskua. Se vaatisi onnea ja täydellistä ajoitusta.

– Kyllä se on mahdollista, vakuuttaa Yosuke Nagata puolustusministeriöstä. Samalla hän myöntää, että järjestelmä ei ole vielä aukoton.

Hayakawan perheen postilaatikko, jonka vieressä roikkuu sateenvarjo ja pieni kori, jossa on punaisia hedelmiä.
Hayakawan perheen postilaatikko.Jenny Matikainen / Yle

Jos jotain tapahtuu, se on kohtalo

Higashimatsushimaan on tullut ilta.

Hayakawat katsovat televisiota aivan kuten silloin, kun ohjus lensi Japanin yllä. Hyllyllä on radio, joka saattaa hälyttää minä hetkenä hyvänsä. Syy voi olla maanjäristys, tsunami tai ohjus.

Tomoyuki Hayakawa sanoo, että hän ei ole peloissaan. Hän on selvinnyt jo niin monesta, että ehkä lopulta olisi hänen aikansa.

Se kuulostaa rajulta 36-vuotiaan suusta. Mutta ehkä kyseessä on viisaus. On hullua pelätä jotain, mille ei itse mahda mitään.

– Jos ohjus tulee, mitään ei ole tehtävissä. Tsunamia sentään pääsee pakoon.

Japanilainen Hayakawan perhe katsoo televisiota. Perhe kuvattuna olohuoneen ikkunan läpi. Äiti ja poika istuvat sohvalla. Isä seisoo sanomalehti kädessään.
Hayakawan perhe katsoo televisiota. Perhettä Pohjois-Korean ohjuskokeet hermostuttavat.Jenny Matikainen / Yle
Lue seuraavaksi