Hyppää sisältöön

Netti jyrää postibisneksen uusiksi – kirjelähetysten määrä on romahtanut Pohjoismaissa

Posti on yhtä totisen paikan edessä kuin perinteiset kivijalkakaupat. Ennen kirjeillä, korteilla ja maksusiirtolapuilla hoidetut asiat tehdään nyt kännykän ja netin avulla.

Kuva: Yle

Kirjeiden määrä laskee edelleen rajusti kaikissa Pohjoismaissa. Postin osavuosikatsauksista keräämien tietojen mukaan kirjelähetykset vähentyvät nyt eniten Tanskassa eli peräti viidenneksen. Seuraavaksi nopeimmin kirjeiden määrä laskee Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Samaan aikaan kun perinteisen postin jakeluvolyymit laskevat, postin pakettibisnes kasvaa. Ihmiset tilaavat tavarat verkkokaupoista, ja pakettiliikenne kasvaa yhä kiihtyvää vauhtia.   

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Postissa uskotaan, että verkkokaupan arvon kasvaessa myös keskiostokset ovat yhä suurempia. Postin mukaan suomalaiset käyttävät tavaroiden verkko-ostoksiin vuodessa 5,2 miljardia euroa.

Ruotsalaisen PostNord –logistiikkayhtiön mukaan pohjoismaiset asiakkaat haluavat tietää tarkoin tilaamiensa tavaroiden toimitustavan. 

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

PostNord on selvittänyt nettikaupan yksityiskohtia, ja siihen liittyviä toimituksia. Yhtiön mukaan Pohjoismaissa noin joka kymmenes asiakas on palauttanut verkko-ostoksiaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Myös verkosta tilattujen tavaroiden toimituspäivämäärä halutaan tietää tarkasti. Erityisen tärkeänä tätä tietoa pitivät tanskalaiset.  

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Postin liiketoiminta käännekohdassa

Nyt strategiaansa hiova Suomen posti saattaa joutua hiomaan liikeideoitaan vielä useampaan kertaan; sen verran vinhaa vauhtia maailma muuttuu. Posti itsekin toteaa, että sen liiketoiminta on nyt historiallisessa käännekohdassa.

Eduskunta on päättänyt, että valtio saa vähentää omistustaan Posti Group Oy:ssä. Valtion omistajapolitiikan periaatepäätöksen mukaisesti Postin omistuksesta 49,9 prosenttia siirtyy valtion kehitysyhtiöön, Vakeen.

.
.