Kemiran 50 miljoonan tehdaslaajennus vihittiin käyttöön Joutsenossa – jatkumoa Suomen sellubuumille

Tehtaanjohtaja hehkuttaa "giganttista investointia" erittäin onnistuneeksi.

Metsä- ja paperiteollisuus
Kemira Chemicals Joutsenon tehdas.
Kemiran Joutsenon uuden natriumkloraattitehtaan jäähdytysvesitorni.Kari Kosonen / Yle

Kemiran Joutsenon toimipisteen pihassa seisoo 50 miljoonan euron edestä tuoretta natriumkloraattitehdasta.

Toimintaa uudessa tehdashallissa startattiin jo elokuun puolella, mutta virallisia avajaisia vietettiin vasta nyt. Kun uusi tehdashalli saadaan käymään täydellä teholla, on koko Joutsenon tehtaan tuotantokapasiteetti karkeasti ottaen tuplaantunut aiempaan verrattuna.

Uusi vuosittainen tuotantomäärä kipuaa noin 160 000:een tonniin.

– Tämä on giganttinen investointi näin pienelle paikkakunnalle, tehtaanjohtaja Janne Tynninen myhäilee.

Rakennusurakka sujui ripeästi, ja tehdas päästiin avaamaan jopa ennakoitua nopeammin. Luvat irtosivat vaikeuksitta ja rakentaminen oli nopeaa. Tynninen kehuu projektia "erittäin onnistuneeksi kaikista näkökulmista".

– Me teimme erittäin hyvät esivalmistelut. Projektiporukka oli myös kokenut. Se saapui Etelä-Amerikasta tehtyään juuri vastaavanlaisen linjan sinne.

Tuotanto menee pääosin lähialueille

Tehtaalla valmistettu natriumkloraatti syntyy vedestä ja suolasta sähkön avulla. Natriumkloraattia käytetään sellun valkaisuun ja sitä voidaan kuljettaa joko kiteinä tai nestemäisenä.

Erilaisia teollisuuskemikaaleja valmistavalla Kemiralla on toimipisteitä ympäri maailmaa. Pääosa uuden tehdashallin tuotannosta käytetään kuitenkin lähialueella.

Tehtaanjohtaja Tynnisen mukaan suurten paperi- ja sellutehtaiden läheisyys painoi vaakakupissa, kun Kemira pohti sijoituskohteita.

– Meillä on erinomainen sijainti ja osaaminen valmiina, Tynninen kehuu.

Uusia työpaikkoja investointi on tuonut kymmenen kappaletta. Joutsenon tehtaalla on tällä hetkellä kaikkiaan 80 työntekijää.

Kemiran tehtaanlaajennus on looginen jatkumo Suomesta viime aikoina kuulluille paperi- ja selluteollisuuden investointiuutisille.

Esimerkiksi Stora Enso ilmoitti parisen viikkoa sitten investoivansa lähes sata miljoonaa euroa Imatran ja Joensuun Uimaharjun tehtaisiin.

Metsä Group puolestaan avasi valtavan biotuotetehtaan Äänekoskella aiemmin syksyllä.

– Kemiallinen metsäteollisuus laajenee voimakkaasti Pohjoismaissa ja sitä kautta me haluamme myös olla mukana, Tynninen sanoo.