1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ykspihlaja

Kulttuurikahvilan puolesta nousi nopeasti kansanliike Kokkolassa – kaavoitus jäi kesken ja rakennusta uhkaa purkaminen

Kahvila Sahan ystävät puolustavat purku-uhan saanutta rakennusta. Kaupungin mukaan alueen kaavoitus on jäänyt kesken, koska sitä ei ole pidetty kiireellisenä.

Ykspihlaja
Kahvila Saha Kokkolan Ykspihlajassa.
Kahvila Saha Kokkolan Ykspihlajassa.Juha Kemppainen / Yle

Kokkolassa vuodesta 2012 toiminutta kulttuurikahvila Sahaa uhkaa purkaminen. Alueen keskeneräisen kaavoituksen vuoksi kahvilalle on myönnetty määräaikaisia rakennuslupia. Nyt niitä ei enää voida myöntää, koska laki sallii väliaikaiset luvat vain viideksi vuodeksi.

Kaupunki on kehottanut kahvila Sahan yrittäjää Outi Airolaa purkamaan kahvilan laajennusosan ja piharakennuksen vielä tänä vuonna. Kahvila pitäisi palauttaa varastoksi, jollainen se oli vuonna 2012. Yrittäjä sanoo Keskipohjanmaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei aio purkaa rakennusta. Jos rakennusta ei pureta, kaupunki voi määrätä uhkasakkoja.

Kokkolan kaupunginhallitus keskusteli asiasta maanantaina. Tilanteeseen etsitään ratkaisua, mutta aikataulu on tiukka.

Kaupungin kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen sanoo, että alueen kaavoitus on jäänyt kesken, koska kaupunki ei ole nähnyt sitä kiireelliseksi.

Kaupunki pyrkii nyt jatkamaan alueen kaavoitusta, mutta satamateollisuutta, palveluja ja asumista yhdistävän kaavan laatiminen on hankalaa. Tavallisesti kaavoituksessa ei yhdistetä asumista ja suurteollisuutta ainakaan kovin lähelle toisiaan. Kahvila Saha sijaitsee Kokkolan Ykspihlajassa Potinrannassa, aivan sataman kyljessä.

Kahvilan ystävät ovat nousseet näkyvään vastarintaan. Aihe puhuttaa sosiaalisessa mediassa, ja nettiin perustettuun Pelastakaa kulttuurikahvila Saha! (siirryt toiseen palveluun) -adressiin kertyi jo yhdessä päivässä tuhansia nimiä.

Lue seuraavaksi