Mitä puolustusministerit kertovat Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyöstä? – Yle näyttää suorana kello 13.10 alkaen

Niinistö kutsui aiemmin tänään Yhdysvallat osallistumaan Suomeen suunniteltuun suureen sotaharjoitukseen 2020-luvulla.

puolustuspolitiikka
Suomen ja Yhdysvaltain puolustusministerit tapaavat
Suomen ja Yhdysvaltain puolustusministerit tapaavat

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ja Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis tapaavat tänään tiistaina Helsingin Kalastajatorpalla. Ministerit antavat yhdessä lausunnot medialle ennen tapaamistaan kello 13.15.

Niinistö ja Mattis ovat neuvotelleet yhdessä ruotsalaisen kollegansa kanssa jo ennen kahdenvälistä tapaamistaan. STT kertoo Niinistön esittäneen tuossa tapaamisessa Mattisille kutsun osallistua Suomeen tulevaan pääsotaharjoitukseen vuonna 2020 tai 2021.

Puolustusministeriön mukaan Niinistö ja Mattis keskustelevat kahdenvälisessä tapaamisessaan yleisestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja Suomen ja Yhdysvaltain välisen puolustusyhteistyön ajankohtaisista asioista.

Yle näyttää puolustusministereiden lausunnot suorana verkossa (siirryt toiseen palveluun) kello 13.10 alkaen. Ylen politiikan toimittaja Maria Stenroos ja ulkomaantoimittaja Ahti Kaario kommentoivat puolustusministereiden lausuntoja tuoreeltaan suorassa verkkolähetyksessä.

Niinistö tiedotusvälineiden eteen uudestaan

Niinistö pitää vielä toisen tiedotustilaisuuden Mattisin tapaamisen jälkeen kello 14.30. Tässä tilaisuudessa toimittajat voivat kysyä puolustusministeriltä kysymyksiä.

Yle näyttää tilaisuuden suorana verkossa kello 14.25 alkaen.

Sotaharjoitus noussee esiin tiedotustilaisuudessa

Jussi Niinistö saa varmasti vastata kysymyksiin ainakin Suomeen suunnitellusta kansainvälisestä sotaharjoituksesta. Puolustusministeri on kertonut julkisuudessa (siirryt toiseen palveluun) Suomen suunnittelevan suurta sotaharjoitusta, johon myös Yhdysvallat voisi mahdollisesti osallistua.

Presidentti Niinistö toppuutteli eilen puolustusministerin puheita korostamalla, että sotaharjoituksesta täytyy keskustella kaikessa rauhassa. Puolustusministeri on kuitenkin sanonut Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) aikovansa markkinoida harjoitusta Mattisille ministereiden tapaamisessa tänään.

Mattis jatkaa matkaansa Belgiaan

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis tapasi eilen maanantaina presidentti Sauli Niinistön. Hän on tavannut kaksipäiväisellä Suomen-vierailullaan myös niin sanotun Pohjoisen ryhmän eli Pohjoismaiden, Baltian maiden, Alankomaiden, Iso-Britannian, Puolan ja Saksan puolustusministereitä. Koko ministeriryhmä kokoontui Kalastajatorpalla tänä aamuna.

Suomesta Mattis jatkaa matkaansa Yhdysvaltain puolustusministeriön kotisivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Belgiaan ja Britanniaan.