Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Niinistö kutsui USA:n sotaharjoitukseen

Yhdysvaltain, Suomen ja Ruotsin puolustusministerit ovat neuvotelleet kolmenkeskisessä tapaamisessa Helsingissä.

Uutisvideot: Yhdysvaltain ja Suomen puolustusministerit tapasivat
Uutisvideot: Yhdysvaltain ja Suomen puolustusministerit tapasivat

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on esittänyt Yhdysvaltain puolustusministerille James Mattisille kutsun osallistua Suomen tulevaan pääsotaharjoitukseen vuonna 2020 tai 2021.

Niinistö esitti kutsun Yhdysvaltain, Suomen ja Ruotsin puolustusministereiden kolmenkeskisessä tapaamisessa Helsingissä.

– Mattis kommentoi asiaa myönteisesti, että harjoitella pitää. Mutta tietenkin heilläkin on oma harjoitusohjelmansa ja ohjelmia pitää sovittaa yhteen, Niinistö kertoi STT:lle.

Myöhemmin päivällä yhdessä Mattisin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Niinistö sanoi Mattisille, että Yhdysvaltain osallistuminen sotaharjoitukseen olisi hyödyllistä ja tervetullutta.

– Näemme Yhdysvaltain läsnäolon Itämeren alueella ja muualla Euroopassa vakauttavana tekijänä, Niinistö sanoi lausunnossaan.

Mattis ei vastannut suoraan Niinistön esittämään kutsuun. Sen sijaan hän onnitteli omassa lausunnossaan Suomea satavuotisesta itsenäisyydestä ja kiitteli Suomen joukkojen osaamista ja moraalia.

Kolmen ministerin tapaaminen ensimmäinen laatuaan

Kolmen maan puolustusministeritapaaminen oli ensimmäinen laatuaan, ja Niinistön mukaan uusi tapaaminen on suunnitteilla ensi vuodelle. Siihen on ministerin mukaan valmiina yksi varma keskustelunaihe: hybridiuhkia koskeva yhteistyö ja Helsingin hybridiosaamiskeskuksen toiminta.

Vielä ei ole Niinistön mukaan varmaa, tuleeko ministeritapaamisista säännöllisiä. Puolustusministereiden yhteydenpidon tavoitteena on hänen mukaansa täydentää, ei korvata, Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä suhteita Yhdysvaltoihin.

– Kyse on käytännönläheisestä yhteistyöstä. Ei tässä mitään uutta liittokuntaa olla rakentamassa, Niinistö kertoi.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Yhdysvaltain, Suomen ja Ruotsin tapaaminen puolustusministeritasolla on hyvin tärkeä turvallisuuspoliittinen viesti. Se on myös hyvin luonnollista, koska sekä Suomella että Ruotsilla on samanlaiset puolustusyhteistyön aiesopimukset Yhdysvaltain kanssa.

Lue myös: