Sveitsissä ja Ranskassa pidätettiin useita mahdollisen terrori-iskun suunnittelusta

Iskusuunnitelma ei ollut vielä täysin viimeistelty, mutta merkkejä konkreettisen teon valmistelusta oli.

terrorisminvastainen toiminta
Kartta, jossa Ranskan ja Sveitsin lisäksi kaupungit Pariisi, Aix-en-Provence ja Menton.
Terrorisminvastaisessa operaatiossa tehtiin etsintöjä muun muassa Pariisin esikaupungeissa, Mentonin kaupungissa Kaakkois-Ranskassa ja Aix-en-Provencessa.Yle Uutisgrafiikka

Sveitsissä ja Ranskassa on pidätetty kymmenen ihmistä terrorisminvastaisessa operaatiossa, tutkintaa lähellä olevat lähteet kertovat.

Terrorisminvastaiset poliisit pidättivät yhdeksän henkilöä Ranskassa, ja yksi henkilö pidätettiin Sveitsissä.

Lähteiden mukaan epäillyt olivat vaihtaneet viestejä Telegram-viestipalvelussa. Heidän epäillään valmistelleen mahdollista iskua.

Ranskalaisen turvallisuusviranomaisen mukaan suunnitelma ei ollut täysin viimeistelty, mutta viranomaiset olettivat epäiltyjen suunnittelevan vakavissaan terroritekoa.

Sveitsiläinen mies ja kolumbialainen nainen ovat pidätettyjen joukossa. Heidän epäillään rikkoneen Al-Qaida- ja Isis- järjestöt kieltäviä lakeja, kertoo Sveitsin yleinen syyttäjänvirasto.

Operaatiossa on tehty Ranskassa etsintöjä ainakin Pariisin esikaupungeissa, Mentonin kaupungissa Kaakkois-Ranskassa ja Aix-en-Provencessa.

27-vuotias sveitsiläinen mies pidätettiin Ranskassa ja 23-vuotias kolumbialainen nainen Sveitsissä.

Operaatiot ovat Sveitsin syyttäjänviraston mukaan osa kesäkuussa 2016 aloitettua tutkintaa. Viraston mukaan ei ole merkkejä siitä, että iskua olisi suunniteltu Sveitsissä.

Pääepäillystä avattiin tutkinta heinäkuussa, ranskalainen nimetön oikeuslähde kertoo uutistoimisto AP:lle. Hänellä oli epäilyttävää toimintaa Telegramissa, ja hän oli viestinyt Ranskassa olevien ihmisten kanssa suunnitelmista, jotka koskivat väkivaltaisia tekoja.

Ranskassa tuli voimaan marraskuun alussa uusi terrorismilaki, joka muun muassa antaa poliisille laajat oikeudet kotietsintöihin.

Juttua tarkennettu 7.11. klo 15.12: Tarkennettu pidätykset tehneiden viranomaisten kuvausta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters