Vuoden isä: "Puhe läheisenpäivästä on isien aliarvioimista"

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Väestöliitto ovat tänään palkinneet vuoden isät.

isyys
Janne Nordman ja Elsa-tyttö.
Janne Nordman on yksi palkituista Vuoden isistä. Tommi Parkkinen / Yle

Janne Nordmanin kodissa Lappeenrannan Mälkiällä on ainainen vilske. Siitä pitävät huolen 3-vuotias Elsa, 8-vuotias Jerry, 10-vuotias Joonas, 13-vuotias Matias ja 15-vuotias Niklas. Lisäksi perheeseen kuuluu kaksi täysi-ikäistä lasta, jotka ovat jo muuttaneet pois kotoa.

– Viime talvena meillä oli 19 harrastuskertaa viikossa. Minuuttiaikataulu piti olla, mutta kyllä sinä onnistuttiin. Tälle talvelle harrastuskerrat ovat onneksi hieman vähentyneet, kertoo lastensa ympäröimä Janne.

Janne Nordman on yksi tänään palkituista Vuoden isistä. Hän sai palkintonsa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta, joka Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä luovutti palkinnot Janne Nordmanin lisäksi myös lahtelaiselle Antero Lindebergille ja keravalaiselle Miika Niemelälle.

Janne Nordman ja perhe
Tommi Parkkinen / Yle

Isyys käy työstä

41-vuotias Janne Nordman koki viisi vuosi sitten rankan eron, jossa hän jäi yksin neljän lapsen yksinhuoltajaksi. Nyt Janne elää nykyisen vaimonsa Marin kanssa. Mari puolestaan oli jäänyt leskeksi, kun hänen miehensä kuoli auto-onnettomuudessa.

Janne Nordman yrittää antaa perheelleen nyt kaiken. Ison perheen kanssa touhuaminen käy työstä. Se vie voimia, mutta rankkaa se ei ole.

– Se antaa niin paljon ja palkitsee, kun näkee lasten leikkivän ja nauravan, kertoo Nordman.

Päivätyössä Janne Nordman on opistoupseerina Lappeenrannan Maasotakoululla. Päivät kuluvat töissä, mutta muu aika on perheelle. Vaikka on iso perhe, niin aika on ainakin tähän mennessä riittänyt.

– Ero oli vaikeata aikaa, mutta lapset olivat sellainen voimavara, että eteenpäin on mentävä. Lapsilla on kuitenkin vielä koko elämä edessä, sanoo Janne Nordman.

Tukea uuteen elämään Nordmanin perhe on saanut Suomen uusperheiden liitolta. Nyt he itse toimivat liiton vapaaehtoisina vertaisohjaajina ja vetävät muun muassa Leskiperheestä uusperheeksi -ryhmää.

– Se apu mitä sieltä saimme, on ollut ihan korvaamaton meille. Yritämme jakaa sitä tietoa, mitä itse olemme saaneet.

Omaa aikaa Jannelle ei jää. Toiveena hänellä on, että joskus olisi vielä aikaa kesämökkeilylle ja omille harrastuksille.

Janne Nordman tekee perheensä kanssa ruokaa viidelle hengelle.
Janne Nordmanin ja Marin perheessä on yhteensä seitsemän lasta. Tommi Parkkinen / Yle

Isyyden arvostus laskemassa

Muutama päivä sitten helsinkiläinen päiväkoti päätti korvata isänpäivän läheisenpäivällä. Palkitun isän Janne Nordmanin mielestä tämä osaltaan kuvaa isyyden arvostuksen laskua nyky-Suomessa.

– Tuntuu siltä, että isyyden arvostus on laskenut. Se harmittaa. On äitienpäivä ja isänpäivä. Jos halutaan erikseen läheisenpäivä, niin perustetaan sellainen, sanoo Nordman.

Tuleva isänpäivä on Janne Nordmanille erittäin merkityksellinen päivä.

– Minulle se on päivä, jolloin muistetaan omaa isää ja kiitetään siitä työstä, jota isä on tehnyt perheensä eteen. Kyllä kaikki isät ovat tämän päivänsä ansainneet.

Neuvona Suomen isille Janne Nordmanin haluaa sanoa, että tarvitsee vain tehdä parhaansa.

– Kun tekee parhaansa, niin enempää ei kukaan voi vaatia. Sitä olen itsekin yrittänyt noudattaa.

Janne Nordmanin perhettä.
Janne Nordman antaa lapsille nyt kaiken aikansa.Tommi Parkkinen / Yle

Palkitut isät ja palkintolautakunnan perustelut

Väestöliitto ja sosiaali- ja terveysministeriö haluavat Vuoden isä -palkinnolla vaikuttaa siihen, että aktiivinen isyys saisi yhteiskunnassamme enemmän jalansijaa.

Tänä vuonna haluttiin palkita isiä, jotka ovat isiä tavallisessa arjessa. Palkitsemiskriteereissä nousivat esille myös isien osallistuminen liikunta- ja harrastustoimintaan sekä isän pitämät perhevapaat.

– Palkittavat isät antavat meille kaikille uskoa siihen, että vaikeista asioista selvitään. Isissä ja isoisissä on valtava voimavara, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila palkintotilaisuudessa.

Lahtelaiselle Antero Lindebergille vapaaehtoistyö urheiluseurassa ja toisten ihmisten auttaminen on osa arkipäivää ja elämäntapa. Lindeberg on toiminut yli 40 vuotta vapaaehtoisena seura-aktiivina Lahden Ahkerassa. Hän on kannustanut sekä omia tyttäriään että myös satoja muita lapsia urheiluharrastuksen pariin. Hän on ollut myös yhtenä henkilönä tukemassa sijoitettujen lasten harrastustoimintaa. Antero Lindeberg on ollut rohkaiseva ja kannustava isä- ja isoisähahmo kaikille tuntemilleen lapsille ja nuorille. Lindebergillä on aina hyvää sanottavaa lapsille eikä hän valikoi autettaviaan.

Lappeenrannassa asuva Janne Nordman on uusperheen isä, joka huomioi ja huolehtii kaikista perheeseen kuluvista lapsista tasapuolisesti. Hän tukee aktiivisesti lastensa harrastuksia niin kaukalopallossa kuin jalkapallossakin. Janne Nordman myös retkeilee lasten kanssa paljon luonnossa. Retkillä hän opettaa lapsille erilaisia erätaitoja, kuten nuotion sytyttämistä ja puukon käyttöä. Nordman on myös pitänyt kaikki isälle mahdolliset perhevapaat uusperheen yhteisen lapsen syntymän jälkeen. Nordman on aktiivisesti mukana Suomen Uusperheiden Liiton (Supli) toiminnassa ja hän on yhdessä kumppaninsa kanssa ohjannut useita uusperheiden vertaisryhmiä.

Keravalainen Miika Niemelä on tehnyt yli 15 vuotta työtä tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten kanssa. Hän on vetänyt omaa Icehearts-joukkuetta 12 vuotta. Toiminnan ideana on, että sama kasvattaja kulkee lapsen rinnalla sekä tämän perheen tukena siihen asti kunnes lapsi on täysi-ikäinen. Niemelä toimi kasvattajana 23 pojalle esikoulusta kutsuntoihin. Miika Niemelällä on myös oma perhe ja hän oli lastensa kanssa koti-isänä vuoden. Niemelä on toiminut myös ammatillisena tukihenkilönä.