Suomen vanhin elokuvateatteri ottaa mallia korttelikinoista – Maximin saleissa laiskanlinnat ja ehkä viiniä

Suomen vanhin elokuvateatteri avaa ovensa Helsingissä uudelleen helmikuussa. Maximin ohjelmisto koostuu pääosin eurooppalaisesta art house -elokuvasta.

Maxim 1 -salissa säilyy 70-luvun henki seinissä ja katossa. Perinteiset penkkirivit on korvattu nojatuolein.Havainnekuva. Kuva: Parviainen Arkkitehdit Oy

Elokuvateatteri Maximin ovi Helsingin Kluuvikadulla pysyy vielä tiukasti säpissä. Ikkunan takaa erottuu lähinnä rakennusmiesten hahmoja.

Finnkino ja arkkitehtitoimisto Parviainen Arkkitehdit kuitenkin kertoivat tänään tiistaina mitä remonttipölyn takaa paljastuu helmikuussa, kun Maxim jälleen avaa ovensa.

Suomen vanhimmaksi kutsuttu elokuvateatteri on ollut kiinni pari vuotta.

Kiinteistön omistava työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen irtisanoi elokuvatoimintaa Maximissa pyörittäneen Finnkinon vuokrasopimuksen, kun Ilmarinen ja Kämp Group kaavailivat elokuvasalien yhteyteen hotelli Kämpin laajennusosaa. Osapuolet päättivät kuitenkin luopua hankkeesta liian kalliina.

Ilmarinen etsi elokuvatoiminnalle jatkajaa ja solmi uuden, 15 vuoden sopimuksen Finnkinon kanssa.

– Valintaan liittyi useita kriteerejä, mutta kourallisesta hakijoita Finnkinon taloudellinen kantokyky oli riittävä, sanoo vuokrauspäällikkö Ville Laurila Ilmariselta.

Uniikki 1970-luvun tunnelma säilyy aulassa ja salissa

Vesivahingosta kärsinyt kiinteistö edellytti isoa remonttia.

– Tila oli kuin pienen pommin jäljiltä, kuvailee toimitusjohtaja Mikko Lahikainen, Parviainen Arkkitehdit -toimistosta.

Lahikaisen mukaan myös suunnittelun lähtökohta oli ristiriitainen. Kiinteistö on kahden rakennuksen puristuksissa ja sisältä löytyy kaksi elokuvasalia eri aikakausilta.

– Se on myös voimavara. Tällaisia interiöörejä ei ole säilynyt Helsingin keskustassa kauheasti, muun muassa tämä 70-luvun elokuvasali on ainutlaatuinen.

Maximin ykkössaliin haluttiin jättää uniikki 70-luvun tunnelma sekä seiniin että sisäkattoon – tosin rakenteista on poistettu asbestia ja akustiikkaa parannettu menneistä vuosikymmenistä, kertoo kohteen sisustusarkkitehti Iida Nylund, Parviainen Arkkitehdit -toimistosta.

– Myös seinäverhouksia tullaan tummentamaan, jotta elokuvan näkyvyys on katsojalle parempi, Nylund lisää.

Sisustusarkkitehti Iida Nylundin mielestä Maximin suunnittelu on ollut työtehtävänä todellinen herkkupala. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Sisustusarkkitehti Iida Nylundin mukaan kiinteistöä ei ollut tarkoitus museoida, mutta ei myöskään täysin modernisoida. Suunnittelussa on tasapainoteltu olemassa olevan kanssa.

Esimerkiksi uudistetun Maximin värisävyt sointuvat vanhaan ja aulassa on alkuperäiset messinkikaiteet ja 70-luvulle tyypillistä klinkkerilaattaa sekä isot ikkunat.

1900-luvun alun vanhassa Maxim 2 -salissa säilyvät tutut, suojellut seinäkoristeet.

Messinkikaiteet ja isot ikkunat ovat tyypillistä 1970-lukua. Havainnekuva Maximin aulasta. Kuva: Parviainen Arkkitehdit Oy

Katsoja istuu laiskanlinnassa, Finnkino toivoo anniskelulupaa

Finnkino kutsui Maximin kanta-asiakkaita keväällä työpajoihin, joissa yhdessä henkilökunnan kanssa suunniteltiin elokuvateatterin konseptia.

Perinteiset penkkirivit on korvattu lattiasta irti olevilla laiskanlinnoilla, joiden väleissä on pieniä tarjoilupöytiä. Enää puuttuu lupaus nauttia lasillinen viintä elokuvan ohessa.

– Meillä on ollut keskusteluita Aluehallintoviraston kanssa ja olemme suunnitelleet teatterin niin, että sekin toimisi meillä. Lopullista päätöstä emme ole saaneet, mutta elämme toivossa, että se järjestyy, sanoo Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ohjelmistoltaan Maxim on profiloitunut eurooppalaisen art house -elokuvan näyttämöksi.

– Luvassa on muutakin tapahtumasisältöä eli balettia tai vaikka taidenäyttelyitä. Tämä on ollut Maximin sielu ja sitä säilytetään myös tässä uudistetussa Maximissa.

Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm ei osaa vielä vastata kysymykseen siitä, mitä elokuvaelämys Maximissa tulee maksamaan.

– Hinnoittelu on vielä kesken. Pyrimme sellaiseen hinnoitteluun, että kaikki pääsevät tänne.