Vihreät vaihtoehtobudjetissaan: Lisää rahaa koulutukseen, tuloeroja kapeammaksi ja yritystukia leikkuriin

Vihreät kasvattaisi pakolaiskiintiötä 2 500 henkilöön ja nostaisi pikaisesti kehitysyhteistyön määrärahoja.

puolueet
Valtiovarainvaliokunnan varajäsen Emma Kari, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja puheenjohtaja Touko Aalto vihreän tulevaisuusbudjetin eli vihreiden vuoden 2018 vaihtoehtobudjetin esittelytilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Valtiovarainvaliokunnan varajäsen Emma Kari, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja puheenjohtaja Touko Aalto vihreän tulevaisuusbudjetin eli vihreiden vuoden 2018 vaihtoehtobudjetin esittelytilaisuudessa Helsingissä tiistaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vihreät ajaa vaihtoehtobudjetissaan (siirryt toiseen palveluun) toimia tuloerojen kaventamiseksi ja ohjaa lisää rahaa koulutukseen. Velkaa vihreät ei ottaisi hallitusta enempää.

Köyhyyden torjumiseen ja eriarvoistumisen pysäyttämiseen vihreät laittaisi lähes 650 miljoonaa euroa. Puolue suomii hallitusta kaikista pienituloisimmilta leikkaamisesta.

– Eriarvoisuus on Suomen sisäisen turvallisuuden, vakauden, hyvinvointivaltion ja myös talouskasvun kannalta yksi keskeisimpiä yksittäisiä ongelmia, puolueen puheenjohtaja Touko Aalto sanoi vaihtoehtobudjettia esitellessään.

Vihreät haluaa muun muassa, että Kelan etuudet palautetaan takaisin indeksiin ja tehdyt leikkaukset korvataan.

Vaihtoehtobudjetissa esitetään, että pienituloisten verotusta kevennetään korottamalla kunnallisveron perusvähennystä. Tämä hyödyttäisi puolueen mukaan kaikkein pienipalkkaisimpia sekä työttömiä ja eläkeläisiä.

Opintotukeen vihreät haluaa tasokorotuksen.

– Kun puhutaan Suomen menestyksestä ja tulevaisuudesta, niin yksi ryhmä on saanut kerta toisensa jälkeen kylmää kyytiä: opiskelijat, sanoo Aalto.

Lisäksi vihreät haluaa muun muassa kiristää listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotusta.

Koulutukseen lisää rahaa

Koulutuksen parantamiseen vihreät laittaisi puoli miljardia. Vihreiden listalla ovat muun muassa kaikkien lasten tasa-arvoinen oikeus päivähoitoon ja pienemmät ryhmäkoot.

– Tulevaisuusbudjettimme siirtyy kohti maksutonta varhaiskasvatusta 5-vuotiaiden ikäluokasta alkaen, sanoo vihreiden kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan varajäsen Emma Kari.

Vihreät tekisi satsauksia laadukkaaseen perusopetukseen ja lisäisi ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja ja lähiopetusta.

Se myös lisäisi korkeakoulujen rahoitusta tasokorotuksella.

Rahoituksen näihin koulutusinvestointeihin vihreät ottaisi leikkaamalla ympäristölle haitallisia tai tehottomia yritystukia (siirryt toiseen palveluun).

Naisten asema paremmaksi työelämässä

Vihreät haluaa vaihtoehtobudjetissaan myös satsata sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Perhevapaauudistuksella se haluaa parantaa naisten asemaa työelämässä ja vahvistaa isien asemaa kotona.

Vihreiden mallissa muun muassa pidennetään isien vapaata.

Lisäksi vaihtoehtobudjetissa torjutaan ilmastonmuutosta. Vihreät haluaa vauhdittaa energian pientuotantoa, käynnistää uusiutuvan energian tarjouskilpailut ja aloittaa fossiillisten polttoaineiden tukien alasajon.

Se vapauttaisi sähköautot viideksi vuodeksi auto- ja ajoneuvoverosta ja laajentaisi latausverkkoa.

Vihreät myös kasvattaisi pakolaiskiintiötä 2 500 henkilöön ja nostaisi pikaisesti kehitysyhteistyön määrärahoja.

Maahanmuuttovirastolle se antaisi riittävät resurssit turvapaikkaprosessin laadun ja ihmisoikeuksien toteutumisen varmistamiseksi.