1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Syyttäjä: Terrorismirikoksista syytetyt yrittivät liittyä Syyrian hallitusta vastaan taistelevaan ryhmään – hankkivat varusteita talousrikoksilla

Kolmelle miehelle vaaditaan 1,5-2 vuoden vankeusrangaistuksia terrorismiin liittyvistä rikoksista. Syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen (oik.) terrorismikokonaisuuteen kuuluvien terrorismirikossyytteiden valmisteluistunnossa Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Syyttäjän mukaan kolme Helsingin käräjäoikeudessa terrorismirikoksista syytettyä miestä laativat alkuvuodesta 2013 suunnitelman liittyäkseen Syyriassa hallituksen joukkoja vastaan taistelevaan terroristiryhmä Katibat al-Muhajireeniin.

Kaikkia kolmea syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Lisäksi yhtä miehistä syytetään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten, ja toista miestä syytetään myös värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Syyttäjää vaatii vastaajille 1 vuoden 6 kuukauden, 1 vuoden 9 kuukauden ja 2 vuoden vankeusrangaistuksia. Kaikki syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Taistelukutsu Syyriaan

Värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen syytetty mies oli kuvannut Syyriassa heinäkuussa 2013 ”Kutsu Syyriaan” -nimisen videon, jossa kerrottiin pyhästä sodasta eli jihadista.

Tallenteella terroristijärjestö Isisin kanssa yhteistyötä tehneen ryhmän komentaja esittää ase kädessään muslimeille arabiankielisen kutsun Syyrian kansan auttamiseksi.

Komentaja korosti videolla, että kutsu on osoitettu erityisesti muslimiveljille Suomessa. Syytetty oli kääntänyt puheen suomeksi ja ladannut tallenteen videopalvelu YouTubeen.

Syyttäjän mukaan videon tarkoitus oli värvätä väkeä Suomesta liittymään Syyrian hallitusta vastaan taisteleviin terroristiryhmiin.

Syytetty myöntää kuvanneensa videon. Hän kuitenkin kiistää, että videolla esiintyvä henkilö olisi terroristiryhmän jäsen tai että tämä kehottaisi terroristiseen toimintaan.

Rahaa talousrikoksilla

Syyttäjä katsoo, että kolmikko oli yhdessä kahden muun henkilön kanssa laatinut suunnitelmaan, jonka perusteella he valmistautuivat tappamaan tai ainakin törkeästi pahoinpitelemään Syyrian hallituksen joukkoja taisteluissa.

Syyttäjän mukaan miehet olivat rahoittaneet Syyrian-matkaansa perustamalla yrityksiä, joiden nimissä he olivat nostaneet perusteettomia arvonlisäveron palautuksia.

Syytettyjen epäillään vuonna 2013 hankkineen talousrikoksista saaduilla rahoilla sotilasvaatteita ja -varusteita kuten aselaukkuja, taisteluliivejä, valonvahvistimia ja yökiikareita.

Yksi syytetyistä oli perustanut kahden muun henkilön kanssa Northern Relief ry -nimisen yhdistyksen, jonka nimissä oli kerätty muun muassa vaatteita vietäväksi Syyriaan.

Syyttäjän mukaan yhdistyksen nimissä harjoitettu toiminta ei ollut verrattavissa Syyriassa toimivien avustusjärjestöjen toimintaan.

Epäillyille oli selvinnyt Syyriassa, että heidän paikallisena kontaktinaan toiminut ja Suomesta Syyriaan jo aiemmin matkustanut mies oli kuollut taistelussa edeltävällä viikolla. Siksi syytettyjen suunnitelma oli jäänyt toteutumatta, syyttäjä katsoo.

Puolustusvoimien materiaalia muistitikulla

Syyttäjän mukaan Northern Relief -yhdistyksen perustanut mies oli ladannut netistä erilaisia sotilaskoulutukseen ja ampuma-aseiden käyttöön liittyviä oppaita.

Syyttäjä arvioi, että miehen tarkoituksena oli antaa koulutusta Katibat al-Muhajireenin taistelijoille.

Epäillyn kotoa takavarikoidulta muistitikulta löytyi muun muassa Puolustusvoimien sivuilta ladattuja oppaita sekä tiedostoja, jotka sisälsivät muslimitaistelijoiden koulutusta ja käyttäytymistä koskevia sääntöjä.

Syyttäjän mukaan materiaali oli helposti sovellettavissa taistelijan perustaitojen kouluttamiseen. Syytetty oli vienyt aineiston mukanaan Syyriaan. Koulutus oli kuitenkin jäänyt toteutumatta kontaktihenkilön kuoleman takia.