Niinistö tunnustellut halukkuutta sotaharjoitukseen kaikilta Pohjois-Euroopan mailta: "Mitään virallisia pyyntöjä ei ole lähetetty"

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan sotaharjoituksen valmistelu on mennyt juuri niinkuin pitääkin.

sotaharjoitukset
Puolustusministeri Jussi Niinistö puhuu lehdistölle.
Puolustusministeri Jussi Niinistö puhui lehdistölle tavattuaan Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin Helsingissä tiistaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo tunnustelleensa kaikilta Suomessa vierailleilta puolustusministereiltä halukkuutta osallistua Suomeen suunniteltuun suureen sotaharjoitukseen 2020-luvun alussa.

– Nyt ovat ainakin pohjoisen Euroopan maat tietoisia siitä, että Suomeen on tulossa isompi harjoitus 2020-luvun alussa, joka tarjoaa winwin-pohjalta harjoitusmahdollisuuksia kumppanimaille, Niinistö sanoi tänään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Niinistö kertoi aiemmin tänään kutsuneensa myös Yhdysvallat mukaan. Myöhemmin päivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa Niinistö huomautti, että mitään virallisia kutsuja ei ole vielä lähetetty.

– Tässä ei vielä mitään niin sanottuja virallisia pyyntöjä ole lähetetty, hän huomautti.

Suomessa on eilen ja tänään ollut koolla iso liuta eri maiden puolustusministereitä. Eilen Niinistö isännöi Pohjoismaiden puolustusministereiden täysistuntoa ja tänään aamulla niin sanotun Pohjoisen ryhmän puolustusministereiden tapaamista. Pohjoiseen ryhmään kuuluvat Pohjoismaiden lisäksi Baltian maat, Alankomaat, Iso-Britannia, Puola ja Saksa.

Tanska ja Norja myönteisiä harjoitukselle

Ainakin Ruotsin puolustusministeri on jo ilmoittanut maan olevan valmis osallistumaan Suomeen suunniteltuun suureen sotaharjoitukseen. Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ei sen sijaan vastannut vielä suoraan, aikooko Yhdysvallat osallistua.

Ymmärrän tietysti, että media hakee tällaisia vastakkainasetteluja, mutta se on tarpeentonta. Ja jonkin verran tässä on tietysti puolin ja toisin ruokittukin tätä.

Jussi Niinistö

Tanskan ja Norjan puolustusministerit suhtautuivat Suomen mahdolliseen harjoituskutsuun myönteisesti.

Tanskan puolustusministeri sanoi Ylen haastattelussa, että he osallistuvat harjoitukseen, jos kutsu tulee. Samoilla linjoilla oli Norja puolustusministeri.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi puolestaan Ylelle Brysselissä, että Naton kannalta on hyvä, että jäsenmaat kuten Yhdysvallat harjoittelevat kumppanimaiden kanssa.

– Nämä harjoitukset ovat tärkeitä. Ne vahvistavat sekä Natoa että Suomea, Stoltenberg sanoi Ylen haastattelussa iltapäivällä.

– Nato toivoo, että Nato-maat harjoittelevat strategisesti tärkeiden kumppanimaiden kuten Suomen ja Ruotsin kanssa, Stoltenberg sanoi.

Menikö marssijärjestys oikein?

Niinistöltä kysyttiin Helsingin Kalastajatorpalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa myös, menikö sotaharjoituksen suunnittelu protokollan mukaan oikein. Eilen presidentti Sauli Niinistö sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan kannattavansa harjoituksen järjestämistä, mutta että siitä täytyy keskustella kaikessa rauhassa.

– Kyllä meni. Ymmärrän tietysti, että media hakee tällaisia vastakkainasetteluja, mutta se on tarpeentonta. Ja jonkin verran tässä on tietysti puolin ja toisin ruokittukin tätä, Niinistö vastasi.

Hänen mukaansa asia on kuitenkin edennyt juuri niin kuin pitääkin ja eduskunnan tahtoa on noudatettu.

– Puolustusministeriö on käyttänyt toimivaltaansa niinkuin on pitänytkin, muutenhan tähän oikeuskansleri puuttuisi.

Täydennetty klo 17.20: Lisätty Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg kommentit.

Lue myös:

Puolustusministeri Niinistö kutsui USA:n sotaharjoitukseen

Analyysi: Jussi Niinistö koukkasi yllätyssotaharjoituksellaan presidentin ohi