1. yle.fi
  2. Uutiset

Laaja tietoliikennekatkos häiritsee Husin tietokoneita – Sairaaloiden toiminta pyritään pitämään normaalina

Häiriö alkoi puolenpäivän jälkeen. Potilaiden kannattaa varautua ylimääräiseen odotteluun.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Meilahden sairaala.
Meilahden sairaalassa on tällä hetkellä tietoliikennekatkos.Jyrki Lyytikkä / Yle

Tietoliikennekatkos häiritsee tällä hetkellä koko Meilahden sairaala-aluetta. HUSin hallintoylilääkärin Lasse Lehtosen mukaan tilanne on vakava.

– Ainahan se on vakava tilanne, kun sairaalassa menee tietojärjestelmät pimeäksi, Lehtonen sanoo.

HUSin mukaan tavoitteena on, että sairaaloiden toiminta jatkuu häiriöstä huolimatta normaalisti. Sairaalassa on otettu käyttöön niin sanottu jatkuvuussuunnitelma, joka käytännössä tarkoittaa, että toimitaan papereiden kanssa.

– Yritetään koota paperille kaikki potilastiedot, ajanvaraustiedot ja muut. Näin toimitaan kunnes järjestelmät ovat taas käytössä, Lehtonen sanoo.

Tällä hetkellä lääkärit ja hoitajat jotuvat siis katsomaan potilaita koskevat tiedot papereista, joita saadaan tulostettua tai joita potilailla on mahdollisesti mukanaan.

Laboratorionäytteitä pystytään ottamaan, mutta vastaukset joudutaan toimittamaan puhelimitse tai paperilla, mistä aiheutuu viiveitä. Kaikki kuvantamislaitteet eivät toimi eikä kuvia voida siirtää verkon välityksellä esimerkiksi hoitavalle lääkärille päivystykseen.

Myös lääkejakelussa on ongelmia, kun lääkerobotti ei toimi ja lääkejakelu joudutaan tekemään käsin. Myös ajanvarauksissa voi olla vian takia hankaluuksia. Potilaiden kannattaa varautua ylimääräiseen odotteluun.

– Käsipelillä toimiminen kestää aina pidempään, Lehtonen sanoo.

sairaanhoitajia toimistossa
Arkistokuvaa. Tietoliikennekatkos vaikeutti esimerkiksi potilastietojen käsittelyä.Kalevi Rytkölä / Yle

Vikaa korjataan

Tämän päivän potilaisiin vika tuskin Lehtosen mukaan vaikuttaa, sillä yleensä potilaat kirjautuvat sisään jo aamulla. Katkos alkoi puolen päivän jälkeen puoli yhdeltä. Huomisen tilanne on toisin.

– Meillä ei ole vielä tietoa, kuinka kauan katkos kestää. Tilanne voi vaikuttaa huomisen toimintaan, jos huonosti käy, hallintoylilääkäri Lehtonen sanoo.

Tietoliikennevian aiheuttaja on nyt löydetty. Häiriön aiheuttaja on vioittunut tietoliikennelaitteen osa. Vikaa korjataan edelleen.

Lehtosen mukaan potilaat eivät ole kuitenkaan vaarassa, koska henkilökunta on hyvin koulutettu.

– Meillä hoidetaan potilaita ei tietojärjestelmää. Totta kai siitä aiheutuu ylimääräistä työtä ja vaivaa. Voi tulla haasteellisia tilanteita, kun tietoja tarvitaan nopeasti. Mutta sairaala on varautunut hyvin tällaisiin tilanteisiin, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan jotain kiireetöntä toimintaa voidaan joutua ajamaan alas, jos tilanne kestää pitkään, koska kaikki hidastuu tietoliikenneongelmien takia.

Jokainen lääkäri ja hoitaja joutuu vian takia kyselemään asioita enemmän potilaalta itseltään.

– Nyt ei voi jäädä pelkän tietojärjestelmän tiedon varaan, Lehtonen sanoo.

Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaikki sairaalan käyttämät tietotekniset järjestelmät ovat pimeänä. Näissä järjestelmissä on muun muassa potilaiden hoitotiedot ja varauslistat.

Juttua päivitetty 7.11.2017 kello 17:16: Tietoliikennevian aiheuttaja on nyt löydetty. Häiriön aiheuttaja on vioittunut tietoliikennelaitteen osa.

Lue seuraavaksi