Tieto monipuolisemmista influenssarokotteista toi lisää asiakkaita lääkärifirmoille

Yksityisessä terveydenhuollossa jaossa oleva influenssarokote sisältää neljää virustyyppiä, kun julkisella puolella annettavassa rokotteessa niitä on kolme.

influenssarokotteet
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.
Influenssarokotetta saa pistoksena ja suihkeenaKalle Niskala / Yle

Yksityisen terveydenhuollon tarjoamiin influenssarokotuksiin on viime päivinä tullut tavallista enemmän väkeä. Yksi syy tähän on, että yksityisellä puolella rokotetaan enimmäkseen uudemmalla influenssarokotteella, joka antaa suojaa neljää taudinaiheuttajavirusta vastaan. Kansalliseen rokotusohjelmaan tilattu rokote tarjoaa suojaa kolmea virustyyppiä vastaan.

Lääkärikeskus Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Kaprakka arvio, että tieto uudemmasta rokotteesta tulee vielä lisäämään kysyntää yksityiseltä puolelta.

Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen puolestaan kertoo, että kyselyjä rokotteiden eroista on tullut.

Savolainen muistuttaa, että vaikka maksuton rokote onkin kolmivalenttista, myös julkiselta puolelta saa reseptin uudempaa nelivalenttista rokotetta varten. Silloin sen voi hankkia itse apteekista. Nenäsumutteena kaksivuotiaille annettava maksuton influenssarokote on kuitenkin uudempaa nelivalenttista tyyppiä.

Kaikkiaan niin yksityisellä kuin julkisella puolella on huomattu, että suhtautuminen rokottamiseen on ollut aiempaa myönteisempää. Lääkärikeskus Mehiläisessä kausi-influenssarokotteita on varattu vajaat 60 000, joka on noin 30 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Yksityisessä terveydenhuollossa influenssarokotettujen määrää kasvattaa myös uusi tartuntatautilaki, joka velvoittaa riskiryhmien kanssa työskenteleviä ottamaan kausi-influenssarokotteen.