Hyppää sisältöön

Viittomakielinen EXPO kokosi yhteen yrittäjät ja yrittämisestä kiinnostuneet

Helsingissä järjestettiin lokakuun lopussa ensimmäinen viittomakielinen EXPO. Vastaavia tapahtumia on järjestetty jo vuosia eri puolilla maailmaa esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Tapahtumissa kuurot yrittäjät saavat esitellä toimintaansa ja verkostoitua.

Pi! Viittomakielinen Expo -työntekijätunnistuslätkä.

Helsingissä järjestetty Pi! Viittomakielinen EXPO -tapahtuma houkutteli Helsingin Malmitalolle runsaasti kävijöitä lokakuun lopussa. Tapahtumassa oli yrittäjien esittelyjen lisäksi luentoja yrittäjyydestä ja viittomakielisestä kulttuurista. Yrittäjille tarjoutui samalla oiva mahdollisuus verkostoitumiseen.

Yksi tapahtuman järjestäjistä oli Ulla Sivunen, joka on mukana Yritystä! -hankkeessa, joka tukee vammaisten yrittäjyyttä. Muutaman vuoden aikana hankkeessa on saatu uusia yrittäjiä mm. kulttuuri- ja media-alalle sekä terveydenhoitoalalle. Sivusen mukaan moni ei tiedä, että yritystä voi pyörittää helposti käyttämällä ulkopuolista palvelua.

– Tuntuu kyllä, että kiinnostusta on kasvanut ja uusia yrityksiä syntynyt. Moni ei tiedä, että nykypäivänä voi aloittaa yritystoiminnan ilman varsinaista yrityksen perustamista. Voi käyttää esimerkiksi laskutuspalvelua ja muita helppoja tapoja niin sanotussa kevyessä yritysmuodossa, Sivunen kertoo.

Yle Uutiset viittomakielellä -toimitus tapasi tapahtumassa kaksi erilaista yrittäjää: heistä toinen toimii osa-aikaisena tuotemyyjänä ja toinen kokopäiväisenä tilausliikenneyrittäjänä veljensä kanssa. Molemmat kohtasivat yrittäjän arjen kouluttautumalla ja miettimällä miten asiakkaita hankitaan.

– Täytyy sanoa että olin alussa kokematon. Perustiedot puuttuivat, ja lähdin vain "raa'asti" mukaan. Kävin juuri yrityskurssin ja opin tarvittavat tiedot verotukseen ja tilinpitoon liittyvistä asioista. Nyt alkaa sujua ja tunnen olevani oikealla linjalla, kertoo Zinzino-yrittäjä Liisi Lindholm.

– Käytännössä yrityksen perustaminen on aika helppoa, mutta asiakkaiden hankinta onkin vaikein osuus. Aloitimme nollatasolta ja etenimme pikkuhiljaa. Uusia asiakkaita tulee ja menee, vakioasiakkaita on jo useita, kertoo puolestaan Kristian Lantto Proline Charter -yrityksestä.

Monen yrittäjän perustavana ideana on tarjota suoraa viittomakielistä palvelua. Viittomakieliset yrittäjät kaipaavat vertaistukea ja lisää saman alan yrittäjiä.

– Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, ja on mahtava kokemus olla täällä. Kyllä tätä tarvitaan, kun yksin ei selviä ja tukea tarvitaan enemmän kuin perheeltä voi saada.  Vastaavaa tarvitaan lisää, Lindholm kehuu. 

– Kuurot yllättyvät eniten siitä, että minulla on bussiajokortti. Taidan olla Suomen tai ehkä Euroopan ainoa kuuro tilausliikenneyrittäjä. Toivon muidenkin tulevan alalle. Kilpailu on toki kovaa, mutta pärjäämme kyllä, Lantto vakuuttaa.

.
.