Onnibus: Jyväskylä–Helsinki-reitille tulee tunnin vuoroväli, kaksi reittiä lopetetaan

Onnibus aikoo aloittaa uusia, aiempaa nopeampia express-vuoroja Jyväskylästä Helsinkiin. Yhtiö vetäytyy Rovaniemeltä ja Seinäjoki–Jyväskylä-väliltä.

Linja-autoliikenteen pikavuorot
Onnibusin kaksikerrosbussin matkustamo
Timo-Pekka Heima / Yle

Bussiyhtiö Onnibus aikoo tehdä muutoksia liikennetarjontaansa lähikuukausien aikana. Yhtiö on vetäytymässä Oulun ja Rovaniemen ja Jyväskylän ja Seinäjoen välisiltä reiteiltä. Vuorojen lisäyksiä taas on tulossa Jyväskylästä Helsinkiin ja Turkuun.

– Lakkautamme tammikuussa Jyväskylä–Seinäjoki ja Oulu–Rovaniemi -linjat omalla tuotannolla. Etsimme näille väleille alihankkijaa, joka ajaisi viikonloppuisin, jolloin alihankkija voisi hyödyntää kalustoja ja kuljettajia muihin ajoihin arkisin, kertoo toimitusjohtaja Lauri Helke.

Helken mukaan Suomessa on paljon reittejä, joissa on kulkijoita viikonloppuisin, mutta Onnibusin hankkimiin kalliisiin kaksikerrosbusseihin pitäisi riittää matkustajia muulloinkin kuin viikonloppuina. Helke kertoo, että heidän ajamansa Seinäjoki–Jyväskylä-liikenne on kannattavaa viikonloppuisin.

Tampere–Lappeenranta jo alihankkijalle

Yhtiö on aiemmin syksyllä lopettanut vuorojaan Tampereelta Lahden kautta Kotkaan kulkeneelta reitiltä. Tampereelta Lappeenrantaan muutettua reittiä alkoi viikonloppuisin ajaa yhtiön kumppanina Liikenne Vuorela, mistä kertoi muun muassa Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Vuorotarjontaa on arvioitu myös Tampereen ja Porin välillä, jossa yhtiö päätyi jatkamaan liikennettä hieman karsittuna.

Alkuvuonna yhtiö kävi yt-neuvotteluja, ja lopetti muun muassa vuorot Turusta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Lokakuussa Onnibus taas lisäsi liikennettään Helsingin ja Turun välillä, kun reittiä alettiin ajaa puolen tunnin vuorovälillä.

Uusia vuoroja Jyväskylästä

Lähikuukausina Onnibus aikoo yhä myös lisätä liikennettään. Lisävuoroja on tulossa eniten Helsinki–Jyväskylä-välille.

– Helmikuussa alamme ajaa Jyväskylän ja Helsingin välillä tunnin välein, kertoo Helke.

Yhtiöllä on nyt kymmenen vuoroa suuntaansa Jyväskylän ja Helsingin välillä. Onnibus aikoo lisätä välille neljä päivittäistä vuoroa suuntaansa. Uudet vuorot ovat aiempaa 15 minuuttia nopeampia, sillä ne eivät pysähdy Lahdessa.

Helken mukaan Helsingin ja Jyväskylän välillä on riittänyt hyvin matkustajia. Syiksi hän listaa ainakin Jyväskylän merkittävät opiskelijamäärät ja junayhteyden hitauden, kun rautatie kiertää Tampereen kautta.

– Myös Lahden ja Jyväskylän välillä matkustetaan paljon bussilla, kun rautatietä ei välillä ole.

Lisävuoroja Jyväskylästä Tampereen kautta Turkuun

Onnibus aikoo lisätä tarjontaansa myös reitillä Jyväskylä–Tampere–Turku kahdella päivittäisellä vuorolla suuntaansa.

Helken mukaan yhtiön poikittaisliikenteen vuoroille Jyväskylästä Turkuun ei ole merkittävästi näkynyt se, että ne alkoivat pysähtyä Tampereella keväällä myös linja-autoasemalla. Yhteys Tampereen ja Helsingin välillä on jonkin verran kärsinyt Kalevan pysäkin poisjäännistä.

– Poistuneen Kalevan pysäkin lähelle pääsi hyvin henkilöautolla parkkiin, mikä on voinut vaikuttaa, Helke arvelee.

Onnibus ei ole ainoa Jyväskylän ja Turun välillä tarjontaansa päivittävä yhtiö. Expressbusiin kuuluva Paunu aikoo lisätä välille yhden päivittäisen vuoron tammikuussa. Paunu ajaa Jyväskylästä Tampereen kautta Turkuun 8–9 kertaa päivässä.

Reitin uusin liikennöitsijä Savonlinja puolestaan on päättänyt vetäytyä yhteydeltä kokonaan tämän vuoden lopussa.