Omaishoidon kohutut tuet uusiksi Helsingissä – lautakunta poisti ehdottomat kiellot työssäkäynnille

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt omaishoidon tuen myöntämisperusteista. Uudistuksesta väännettiin kättä pitkään.

omaishoito
Nuoremman ja vanhemman naisen kädet.
Helsingissä oli viime vuonna liki neljätuhatta omaishoidon tuen asiakasta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingissä sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt kiistellyistä omaishoidon tuen myöntämisperusteista.

Lautakunta päätti asiasta eilen tiistaina (siirryt toiseen palveluun), ja uudet myöntämisperusteet tulevat voimaan kahden kuukauden kuluttua tammikuussa.

Omaishoidon tuen uudistuksesta on väännetty kättä pitkään. Kesäkuussa Helsingin kaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteluun. Osalla asiakkaista tuki oli pienentynyt tai loppunut kokonaan alkuvuoden uudistuksen myötä.

Tiistaisessa kokouksessa uuteen esitykseen tehtiin peräti kahdeksantoista vastaehdotusta. Niistä kymmenen hyväksyttiin joko yksimielisesti tai äänestyksen jälkeen.

Muutokset parantavat omaishoidon tukea Helsingissä.

Sanna Vesikansa

– Lautakunta arvioi kokonaisuutta ja teki eilen muutamia muutoksia, jotka edelleen parantavat omaishoidon tukea Helsingissä, sanoo lautakunnan puheenjohtaja, sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa vihreistä.

– Erityisesti halusimme painottaa sitä, että jaksamista tukevat palvelut ovat oikeasti omaishoitajien käytettävissä.

"Työssäkäymistä halutaan tukea"

Uusia omaishoidon tuen myöntämisperusteita on valmisteltu yhdessä järjestöjen kanssa. Järjestöt sekä Helsingin vammais- ja vanhusneuvostot antoivat uudistuksesta omat lausunnot, ja ne on otettu huomioon valmistelussa.

Omaishoidon tuen palkkiot ovat Helsingissä jatkossa 1 679 euroa, 775 euroa ja 427 euroa. Palkkiot ovat nyt samansuuruisia kuin naapurikunta Espoossa.

Uudet omaishoidon tuen perusteet mahdollistavat myös esimerkiksi hoitajan käynnin kokopäivätyössä.

– Lautakunta poisti ehdottomat kategoriset kiellot työssäkäynnille. Nyt myös korkeimmassa maksuluokassa on mahdollista tehdä töitä, jos se onnistuu esimerkiksi vanhempien sisäisillä hoitojärjestelyillä, Vesikansa selventää.

Sanna Vesikansa
Apulaispormestari Sanna Vesikansa.Antti Kolppo / Yle

Ylimmässä hoitoluokassa ei hänen mukaansa voi pääsääntöisesti käydä töissä, mutta sitä ei myöskään kielletä kategorisesti.

– Haluamme tukea omaishoitajien työssäkäymistä, jos se auttaa jaksamaan omaishoidon raskaassa tehtävässä.

Vastedes hoidettava voi viettää päivittäin kahdeksan–yhdeksän tuntia esimerkiksi koulussa ilman että hoitopalkkio laskee. Myös järjestöt ovat toivoneet näitä uudistuksia.

Omaishoidon tuen asiakkaita liki neljätuhatta

Uusissa perusteissa huomioidaan aiempaa selvemmin omaishoidon henkinen kuormittavuus.

Sosiaaliohjaajat arvioivat jokaisen asiakkaan tilanteen uusilla myöntämisperusteilla ja kaikille asiakkaille tehdään uudet päätökset ja sopimukset ensi vuoden aikana. Asiakkaat saavat nykyistä tukea uuden päätöksen voimaantuloon asti.

Omaishoidon tuen kokonaisuus muodostuu perheille tarjottavista palveluista, omaishoitajalle maksettavasta palkkiosta sekä vapaapäivistä. Perheille on tarjolla myös lyhytaikaishoitoa ja päivätoimintaa.

Helsingissä on lisäksi neljä omaishoidon toimintakeskusta, jotka tarjoavat vertaistukea ja ammattilaisten apua perheille.

Omaishoidon tukeen varaudutaan käyttämään ensi vuonna 34 miljoonaa euroa. Se on noin kymmenen miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Omaishoidon tuen asiakkaita oli Helsingissä viime vuonna yhteensä liki neljätuhatta.

Kaupunginhallitus päätti palauttaa uudelleen valmisteluun alkuvuonna käyttöön otetut omaishoidon tuen myöntämisperusteet sen jälkeen, kun niistä oli syntynyt kohu. Samalla otettiin taas käyttöön vanhat vuoden 2016 kriteerit.

Apulaispormestari Sanna Vesikansa sanoo, että sosiaali- ja terveyslautakunnalle tuodaan ensi vuoden syyskuun loppuun mennessä arvio siitä, miten uudet muutokset ovat toimineet ja vaikuttaneet omaishoitajien tilanteeseen.

Lisäksi kaikille helsinkiläisille omaishoitajille aiotaan teettää ensi vuonna laaja asiakaskysely.

Lue myös:

Omaishoitajien tukikiistassa käänne Helsingissä – viime vuoden kriteerit taas käyttöön: "Tilanne ollut kohtuuton omaishoitajille"

Omaishoidon tuki menee taas uusiksi Helsingissä – Vanhat kriteerit palautetaan toistaiseksi voimaan

Poliitikot päättivät: Osa kohutuista omaishoidon tuen päätöksistä Helsingissä jäihin

Autistista lastaan kotona hoitava Teija Hammar ihmettelee tuen uusia kriteereitä: "Ei enää varaa hoitaa lasta itse"

Omaishoidontuen muutos kuohuttaa poliitikkoja – virkamiehet tekivät päätöksen omin päin

Omaishoidon tuki uudistuu Helsingissä – osalla tuki lakkaa tai laskee