1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mikromuovit

Tutkijat ymmällään: Mikromuovin määrä Itämeren kaloissa ei ole lisääntynyt 1980-luvulta

Tukholman saariston pintavesissä muovia on jo yhtä paljon kuin Los Angelesin rannikolla.

Yksi 814 kalasta, jotka tutkija Sabrina Beer avasi etsiessään mikromuovia. Kuva: Sabrina Beer

Maailman merien paheneva mikromuoviongelma ei yllättäen näy Itämeren kaloissa ja planktonissa. Vaikka muovin kulutus on kolminkertaistunut 1980-luvulta ja Tukholman saaristovesien näytteet ovat yhä muovisempia, Itämeren kaloissa on mikromuovia saman verran kuin vuonna 1987. 

Mikromuovi on pienenpientä muovijätettä, josta on uutisoitu etenkin Tyynenmeren keskelle muodostuneen valtavan muovipyörteen vuoksi. Mikromuovia on hygieniatuotteissa mikrohelminä, ja sitä jauhaantuu merenkäynnissä myös isommasta muovijätteestä.

Tanskalais-saksalaisessa tutkimuksessa mikromuovia etsittiin kalojen suolistosta sekä veden planktonnäytteistä. Kalat olivat planktonia syöviä silakoita ja kilohaileja. Ne pyydettiin ja vesinäytteet otettiin kesällä 2015 eteläiseltä Itämereltä Bornholmin saaren lähistöltä.

Tutkijat arvioivat, että tulokset ovat yleistettävissä koko Itämereen.

Fleecekuidut päätyvät silakan vatsaan

Tutkimuksessa etsittiin muovinpalasia, joilla on mittaa 0,1–5 millimetriä. Vertailussa hyödynnettiin vuoden 1987 lukuja, jotka saatiin kalojen ravinnon saatavuutta kartoittaneen tutkimuksen ohessa.

Nyt suolistetuista yli 800 kalasta noin joka viidennen mahassa oli mikromuovia. Eniten oli fleece- ja muiden vaatteiden muovikuituja, joita päätyy mereen pyykinpesuvesien mukana.

Tällaisen muovin arvioidaan kulkeutuvan kalan läpi vuorokaudessa, mutta mahdollisista terveyshaitoista ei ole tutkimuksia.

Mitä lähempänä satamaa, sitä enemmän muovia.

Itämereen huuhtoutuu kiistatta koko ajan lisää muovia. Tukholman yliopiston kesällä julkaistun tutkimuksen mukaan sitä on Tukholman saariston pintavesissä jopa yhtä paljon kuin Kalifornian suurkaupunkien rannikoilla.

Muovi on rantojen lisäksi peräisin aluksista, niin kaupallisesta liikenteestä kuin huviveneilystä. Mitä lähempää satamia näytteitä otettiin, sitä enemmän niissä oli muovia, kertoo Marine Pollution Bulletin (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistu tutkimus.

Ehkä merenpohjassa

Minne moinen määrä muovia päätyy, ellei kaloihin ja planktoniin? Tutkijat pitävät todennäköisimpänä, että mikromuovi muhii merenpohjassa. Mahdollisina selityksinä pidetään myös sitä, että merivirrat kuljettavat muovia pois Itämerestä, tai että bakteerit hajottavat sitä.

Lisätutkimuksilla tulisi selvittää, kuinka paljon muovia meren mudassa on ja miten muovi on mahdollisesti vaikuttanut siellä eliöstöön, Tanskan teknillisen yliopiston (siirryt toiseen palveluun) ja saksalaisen merentutkimusinstituutin Geomarin tutkijat sanovat. 

Tutkimus on julkaistu Science of the Total Environment (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.